İnsanların toplamda yaklaşık 206 kemiği vardır. Bu kemikler bizim hareket etmemize yardımcı olur ve organlarımızı hasar görmekten korur.
Bedeniniz inanılmaz bir doğa eseridir. Yetişkin bir vücutta, yaklaşık 206 kemik bulunur ve bunların hepsi de hareket etmenize ve organlarınızı korumanıza yardımcı olmak için gereklidir.
İskeletinizi atlamak, koşmak, yürümek, dans etmek ve yuvarlanmak için kaslarınız ile birlikte kullanırsınız. İskeletiniz olmadan koltuğunuzdan zemine sızan jelatinimsi bir yığın olurdunuz.
Ayrıca, kemikleriniz vücudunuzda fazlası ile ihtiyaç duyulan iki mineral olan kalsiyum ve fosfor depolarıdır.
Kemikleriniz, hem kırmızı hem de beyaz kan hücresi üretimi için gerekli bileşenleri içermektedir. Üstelik vücudunuzdaki trombosit oluşumunu sağlayan kemik iliği üretmek için de oldukça önemlidir. (Trombosit: Kırmızı ve beyaz kan hücreleri gibi kemik iliği tarafından üretilen ve kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, kanamayı önleyen küçük kan hücreleridir.)
İşte sizi bir arada tutan inanılmaz yapı hakkında bilmeniz gereken bazı ilginç bilgiler.

İskeletinizin Tarihi
İnsan iskeleti bilgisi tarihte oldukça geriye gider. Antik Hindistan, antik Yunanistan ve eski Mısır’da, diğer zamanlar ve yerler arasında açıkça görülmektedir.
M.Ö. 600 yılında Hindistan’da doğan Sushruta, insan sağlığı,cerrahi, tıbbi tedaviler ve erken diş hekimliği ile ilgili “Suśruta-saṃhita” (Susruta’nın İncelemesi) isimli etkileyici bir metin yazdı. Yunanistan’da ise Herophilos’un çalışması için insan cesetlerini parçaladığı söyleniyor.
Bunu İskenderiye’de (Mısır) yapmıştır. Eski Mısırlılar ayrıca mumyalama sırasında insan vücudunu belli bir dereceye kadar ayırmaları ile de bilinir.
Modern tıp söz konusu olduğunda, 16. yüzyıl Flaman doktoru olan Andreas Vesalius artık batıda modern anatominin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Vesalius, 1543 yılında yayınlanan bir dizi kitap olan, insan vücudu ve iskeletinin detaylı resimlerini içeren“De humani corporis fabrica”yı ( insan vücudunun yapısı üzerine yedi kitap) yazdı. Bu kitaplar o zamanlar insan vücudu hakkındaki en etkili kitaplardan biriydi.
Çocuklarda Olan Ancak Yetişkinlerde Olmayan Kemikler

Tuhaf bir gerçek gibi görünebilir, ancak doğru: doğduğunuzda vücudunuzda yaklaşık 270 ila 300 kemik vardır, ancak yetişkinliğe ulaştıkça bu sayı azalır. Yetişkinliğe ulaştığınızda yaklaşık olarak yalnızca 206 kemiğiniz vardır.
Peki bu kemikler nereye gidiyorlar?
Bu kemikler sabit durmaya devam ederler, fakat siz büyüdükçe diğer kemiklerle kaynaşırlar ve sahip olduğunuz toplam kemik sayısını azaltırlar.
Peki ya gençken neden daha fazla kemiğimiz vardır?
Bebekler birçok kaynaşmamış kemikle doğar. Kafatasındaki kemikler birbirine kaynaşmaz çünkü annenin pelvisi (leğen kemiği) aslında oldukça küçüktür. Bir bebek doğduğunda, kafatasının doğum kanalına sığabilmesi için biraz ezilmesi gerekir. Bu kemikler sonrasında ise daha az toplam kemikli sert bir kafatası oluşturmak için birlikte büyürler.
İlgili makale: Bebek kafatasları doğum sırasında ne kadar ezilir?
Bebeklerin ayrıca bacaklarında ve kollarında kaynaşmamış kemikler bulunmaktadır. Bu,sürünmeyi ve yürümeyi öğrenme aşamasındayken bebeklerin sık sık düşmesinden dolayı kemiklerini kırmaktan korumaktadır. Son olarak, bebeklerin diz kapakları aslında doğumda çoğunlukla kıkırdaktır. Küçük çocuklar yaklaşık üç yaşına gelene kadar uygun diz kapağı kemiğini tam olarak oluşturmazlar.

En Küçük ve En Büyük Kemikler
Vücudunuzdaki en küçük kemik orta kulağınızda bulunur ve buna üzengi kemiği denir. Duymanıza yardımcı olan üç kemik sisteminin bir parçasıdır. Vücudunuzdaki en büyük kemik, uyluğunuzda bulunan uyluk kemiğinizdir.
Üzengi(Latince: stapes): İnsanların ve diğer memelilerin orta kulağında, ses titreşimlerinin iç kulağa iletilmesinde rol oynayan bir kemiktir.
Femur-uyluk kemiği: Memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince’sidir.
Kırılması En Kolay Olan Kemikler
Sağlıklı kemikler bozulmadan kalır, ancak onları kırabilirsiniz. Hangi kemikler kırılması en kolay olandır? Movementortho sitesine göre, köprücük kemiğiniz, bacak ve kol kemikleriniz, kalça ve bilek kemikleriniz vücudunuzda kırılması en kolay kemiklerden bazılarıdır. Düzenli egzersiz yaparak ve kalsiyumunuzu alarak korunmaya devam edebilirsiniz.
Yorumlar 2