İnsan vücudunun ne kadar karmaşık ve çeşitli olduğunu biliyor muydunuz? Vücudumuzdaki hücrelerin sayısı ve boyutu, yaşamımızı sürdürmemize yardımcı olan inanılmaz bir dengeyi yansıtır. Yeni bir araştırma, vücudumuzdaki hücrelerin sayısını ve boyutlarını daha iyi anlamamızı sağlayacak ilginç bulgular ortaya koyuyor.
Kanımızdaki oksijen taşıyan hücrelerden düşüncelerimizi yöneten dallanan nöronlara kadar vücudumuz baş döndürücü çeşitlilikte hücrelerden yapılmıştır.
Almanya, Kanada, İspanya ve ABD’deki kurumlardan araştırmacılar, tipik vücutlarda her türden kaç tane hücre bulunduğunu gösteren kapsamlı bir çalışma yayınladılar.

1.500’den fazla yayınlanmış kaynağın kapsamlı bir analizine göre, yetişkin erkeklerin çoğunda toplam yaklaşık 36 trilyon hücre bulunurken, yetişkin dişilerde yaklaşık 28 trilyon hücre bulunur. Karşılaştırıldığında 10 yaşındaki bir çocuk tahminen 17 trilyon civarında bir değere sahip olacağı görünüyor.
Çalışma, toplam hücre sayısının yanı sıra gerçekten ilginç bir şeyi de ortaya çıkardı: Hücreleri boyutlarına göre kategorilere ayırırsanız, her boyut kategorisinin vücut kütlesine kabaca aynı miktarda katkıda bulunduğunu görürsünüz.
Araştırmacılar yayınlanan makalelerinde şöyle yazıyor: “Bu modeller, hücre boyutu ile sayısı arasındaki tüm organizmanın değiş tokuşunu akla getiriyor ve hücre türleri arasında hücre boyutu homeostazisinin varlığını ima ediyor.”
Başka bir deyişle, kategorileri eşit tutmak için daha az büyük hücrenin ve daha çok küçük hücrenin üretildiği doğal bir dengeleme eyleminin olduğu görülüyor. Dahası, her kategorideki boyut farklılıkları da kabaca benzerdi.

Vücudun en küçük hücrelerinin (örneğin kırmızı kan hücreleri gibi) ve en büyük hücrelerinin (kas lifleri gibi) göreceli boyutunun, bir farenin boyutunu mavi balinayla karşılaştırmaya benzediği göz önüne alındığında, bu büyüleyici bir bulgudur.
Araştırmacıların belirttiği gibi, hücrelerimiz farklı rollerine göre mükemmel boyutlara sahiptir ve bu ölçekteki herhangi bir bozulma genellikle hastalığın varlığına işaret eder. Bu tür bir hücre düzenlemesinin gerçekleşmesi kesinlikle önemlidir ve bu çok akıllıca yapılmıştır.
Bilim insanları daha önce vücudumuzdaki hücre sayısını tahmin etmeye çalışmıştı ve yeni rakam öncekilere yakın çıksa da bu son çalışmayı özel kılan şey, aynı zamanda karşılaştırmalı hücre boyutlarını da incelemeye çalışması.
Gelecekteki çalışmalar, vücudumuzun bizi biz yapan hücrelerin boyutunu ve sayısını tam olarak nasıl düzenlediğini ve bu düzenlemenin vücudumuzu sağlıklı ve normal bir şekilde büyümek için nasıl koruduğunu inceleme fırsatına sahip olacak.

Araştırmacılar bulgularının birçok farklı biyoloji araştırmasında faydalı olacağından umutlular ve bu amaçla analizden elde edilen tüm verilere artık çevrimiçi olarak ulaşılabiliyor.
Ekipler, “Verilerimiz, insan vücudundaki hücreler için bütünsel bir niceliksellikle çerçeve oluşturmaya ve hücre biyolojisindeki büyük ölçekli kalıpları vurgulamaya hizmet ediyor” diye yazıyor.
Sonuç olarak, vücudumuzdaki hücrelerin sayısı ve boyutu, bizi oluşturan temel yapı taşlarının nasıl işlediğini anlamak için önemli bir bilgidir. Yeni bir araştırma, vücudumuzdaki hücrelerin sayısını ve boyutlarını daha önce hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Bu çalışma, hücre biyolojisi alanında yeni ufuklar açabilir ve insan sağlığına katkıda bulunabilir.
Araştırma PNAS‘ta yayınlandı.
Çeviren: Barış ARICAN