James Webb Uzay Teleskobu, LHS 475 b adlı Dünya büyüklüğünde kayalık bir gezegen olan ilk yeni ötegezegenini keşfetti.
Ekip, gezegenin varlığını ima eden NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) verilerini dikkatlice inceledikten sonra bu hedefi Webb ile gözlemlemedi.
Webb’in yakın kızılötesi spektrografı (NIRSpec), yalnızca iki geçiş gözlemiyle gezegeni kolayca ve net bir şekilde yakaladı.

41 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, küçük, sönük bir yıldıza çok yakın bir yörüngede dönüyor ve tam bir yörüngesini sadece iki günde tamamlıyor.
JWST’nin dış gezegen atmosferlerini tespit edebilmesi gerekse de, görev zorlu olmaya devam ediyor. Ötegezegenler yıldızlardan çok daha küçüktür ve çok daha az ışık yayarlar, bu nedenle nadiren tespit edilirler. Bunun yerine, gökbilimciler samanyolundaki yıldızları inceler ve parlaklıklarında veya hareketlerinde, yörüngelerinde dönen bir gezegenin varlığını gösteren küçük sapmalar ararlar.
Araştırma ekibi ve Jacob Lustig-Yaeger yaptığı açıklamada, “resmi olarak LHS 475 b olarak sınıflandırılan gezegen, neredeyse bizim gezegenemizle aynı boyutta ve Dünya’nın çapının %99’unu kaplıyor.

NASA’nın Washington’daki merkezindeki astronomi bölümü direktörü Mark Clampin yaptığı açıklamada, “Dünya büyüklüğünde, kayalık bir gezegenden elde edilen bu ilk gözlemsel sonuçlar, Webb ile kayalık gezegen atmosferlerini incelemek için gelecekteki birçok olasılığa kapı açıyor, ve bizi güneş sistemimizin dışındaki dünya benzeri başka dünyalara dair yeni bir anlayışa daha da yaklaştırıyor.” dedi.
İlginizi çekebilir:
Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması
James Webb Uzay Teleskobu Nedir, Özellikleri Nelerdir?