Kirpiklerimiz Neden Var?

Kirpiklerimiz Neden Var? Hiç düşündünüz mü?

Atlas Kardemir
Okuma süresi 2 Dakika
Kirpiklerimiz Neden Var? Hiç düşündünüz mü?

Gözler insan vücudunun önemli bir parçasıdır. Karşılaştığımız insanlarda ilk dikkat ettiğimiz şeylerden biri gözleridir. Birbirimizin gözlerine baktığımızda gözlerimiz kelimelerin yapamayacağı bir biçimde konuşurlar. Gözlerimiz, göz kapaklarımızın etrafındaki küçük tüylerle çevrilmiştir. Evet! Kirpiklerden bahsediyoruz.

Sizin kirpikleriniz uzun mu?

Eğer değilse uzun olmalarını dilemelisiniz çünkü uzun kirpikler gözleri olduğundan çok daha çekici yaparlar.

Bir çok insan makyaj ve çeşitli malzemelerle kirpiklerini süsleyip uzatıyor. Uzun ve kalın kirpikler kesinlikle daha güzel olabilir. Yine de görünüşünüzü iyileştirmenin ötesinde bazı yararlı amaçlara da hizmet ediyorlar.

Örneğin kirpikleriniz gözlerinizi korurlar. Havada kum ve tozlar gibi birçok partikül var ve bunlar gözlerinizin içine girip zarar verebilirler. Kirpikler bu partikülleri yoldan temizlemeye yardımcı olur. Develerin uzun kirpikleri de aynı şekilde çalışır.

Kirpikler ayrıca ter ve yağmur gibi sıvıları gözlerinizden uzak tutmaya yardımcı olur. Kavisli şekilleri ve yerleştikleri yer nemi gözlerden direkt olarak uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Kirpiklerimiz Neden Var?
Kirpiklerimiz Neden Var? Hiç düşündünüz mü?

Kirpikler ayrıca kedilerin bıyıklarına benzer biçimde davranabilir. Eğer bir şeyler yüzünüze veya gözlerinize çok yakınsa duyarlı kirpikleriniz sizi muhtemel tehlikelere karşı uyarabilir. Bu tehlike havada ki bir toz olabileceği gibi bir böcek de olabilir.

Böylece kirpikleriniz gözlerinizi korumak için göz kapaklarınıza kapanmalarını haber verir. Ayrıca kaşlarınız ve alnınızla birlikte gözlerinizi güneş ışınlarından korumaya yardımcı olurlar. Kirpikler güneş gözlüğü gibi değildir fakat gözünüze yansıyan güneş ışınlarının filtrelenmesine yardımcı olur.

Kirpikler de kıldır bu yüzden doğal olarak zamanla dökülürler ve yerlerine yenileri çıkar başımızdaki saçlar gibi. Bir kirpik döküldüğünde yerine yenisinin gelmesi 4-6 hafta sürebilir.

Bazı insanlar kirpiklerin dilekleri yerine getirmek gibi özel bir gücü olduğuna inanırlar ve yanaklarının üstüne bir kirpik düştüğünde onu parmaklarının arasına alır bir dilek tutup uzağa fırlatırlar.

Editör / Yazar: Ömer Gök

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir