Yakın tarihli Senato komitesi raporlarına göre, ABD hükümetinin tanımlanamayan uçan cisimler (UFO’lar) arayışı devam ediyor. Ve ABD Deniz İstihbarat Ofisi altında faaliyet gösteren Tanımlanamayan Hava Fenomeni Görev Gücü (UAPTF) adı verilen bir programın parçası.
Bu ajansın, 2012 yılında dağıtıldığı iddia edilen başka bir UFO avcısı Pentagon grubunun sorumluluklarını üstlendiği görülüyor; The New York Times’ın bildirdiğine göre, UAPTF’nin bulguları önümüzdeki aylar içinde halka açıklanabilir.
UAPTF araştırmalarının sonuçları (en azından şimdilik) gizli kalırken, Times, eski bir UFO programı danışmanı tarafından Savunma Bakanlığına verilen bir bilgide “bu Dünya’da yapılmamış Dünya dışı araçlardan” alıntı yapıldığının bahsi geçtiğini bildirdi. Bu iddiaya rağmen, Times’a göre dünya dışı teknoloji iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt henüz gösterilmedi.

UFO’ ları Araştırmanın Amacı Nedir?
Bazen tanımlanamayan hava olayları (THO) olarak da adlandırılan UFO’lar, kolayca açıklanamayan nesnelerdir. UFO’ları araştıran askeri teşkilatların asıl amacı uzaylıları bulmak değil bu gizemli nesnelerin ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemektir.
Live Science’ın önceki haberine göre Hava Kuvvetlerinin Mavi Kitap Projesi ve Ulusal Hava Fenomeni Araştırmaları Komitesi (NICAP) gibi öncü programlar, 1950’lerden 1980’lere kadar ABD’deki UFO görünümlerine odaklanırken, Pentagon’un Gelişmiş Havacılık Tehdit Tanımlama Programı (AATIP) 2007’de kuruldu ve sözde 2012’de bütçesi kesildiğinde operasyonlarını durdurdu.

Ama her şeye rağmen Pentagon’un UFO arayışı 2012’de sona ermedi. Times’a göre Savunma Bakanlığı temsilcileri geçtiğimiz günlerde UFO avının 2017’de hala aktif olduğunu ve bu gün hala UAPTF adı altında devam ettiğini doğruladı.
Times, ABD Senatosu istihbarat komitesi Haziran ayında UAPTF’in faaliyetlerini 2021 Mali Yılı İstihbarat Yetkilendirme Yasası’nda ele aldı; Bu durum, UFO araştıran şüpheli ajansı kamuoyuna duyurdu dedi. Komitenin yasa tasarısı, görev gücü tarafından toplanan UFO ile ilgili bilgilerin takibi, organizasyonu ve erişilebilirliğini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Live Science’ın haberine göre, yasa tasarısı yürürlüğe girmesinden sonraki 180 gün içinde “tasnif dışı olarak sunulan” bir kamu raporunun yayınlanmasını da içeriyor.
Komite üyeleri yasa tasarısına, “Komite, ilgili istihbaratın hassas olabileceğini anlıyor; yine de komite, istihbarat topluluğu arasında bilgi paylaşımının ve koordinasyonunun tutarsız olduğunu buluyor.” yazdı.
Cem Erdinç Yılmaz