Perulu bir savaşçının 2.000 yıllık kafatasının, dünyanın en eski ileri cerrahi örneklerinden birinde metalle kaynaştırıldığı bulundu. Oklahoma’daki Osteoloji Müzesi, koleksiyonunda bulunan kafatasının savaş sırasında yaraIanan bir adama ait olduğu bildiriliyor.
Adam, eski steril tekniklerine veya o zamanlardaki anesteziye rağmen ameliyattan sağ çıktı.
Kafatasının ayrıca kιrιğı onarmak için kafasına yerleştirilmiş bir metal parçası vardı. Söz konusu kafatası, eski bir Perulu kafatası anatomisine sahip uzun bir kafatasının örneğidir.

Kabile üyeleri, küçük çocukların kafataslarını bezle bağlayarak veya kafalarını iki tahta parçası arasında bağlayarak kasıtlı olarak şekil vermekteydiler. Kafataslarını uzatma uygulaması Mayalardan Hunlara kadar farklı kültürlerde uygulanıyordu.
Current Anthropology’de yayınlanan 2018 tarihli bir çalışmada, Mayalardan Hunlara kadar farklı kültürlerde kafataslarını uzatma uygulaması bulundu ve dünya çapındaki gruplarda bir ayrıcalık ve prestij statü sembolü olarak kullanılmaktaydı.
Oklahoma’daki Osteoloji Müzesi, koleksiyonunda bulunan kafatasının savaş sırasında yaralanan bi adama ait olduğu bildirilmiştir.

Uzmanlar Daily Star’a adamın ameliyattan kurtulduğunu ve kafatasının artık eski insanların ileri ameliyatlar yapabildiğini kanıtlayan önemli bir kanıt olduğunu söyledi.
‘Bu, yaklaşık 2000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen, savaştan döndükten sonra cerrahi olarak implante edilen metale sahip uzun bir Peru kafatası. Müze, koleksiyondaki daha ilginç ve en eski parçalarımızdan biri’ dedi.
‘Bu parça hakkında çok fazla geçmişimiz yok, ama yapılan incelemelerden sağ çıktığını anlayabiliyoruz.’
‘Onarımı çevreleyen alana baktığımızda kιrιk kemiğe dayanarak, birbirine sıkıca kaynaşmış olduğunu görebilirsiniz. Bu başarılı bir ameliyat olduğunu gösteren en önemli ipucumuz.’
Kafatası orijinal olarak müzenin özel koleksiyonunda tutuluyordu, ancak kafatasının keşfiyle ilgili haberler nedeniyle esere artan kamu ilgisinin ardından resmi olarak 2020’de sergilenmeye başlamıştır..

Peru’da kafatasının keşfedildiği bölge, uzun süredir kιrιk bir kafatasını tedavi etmek için bir dizi karmaşık prosedür icat eden cerrahların yaşandığı bölge olduğu biliniyor.
Savaş sırasında sapan gibi m∈rmiIerin kullanılması nedeniyle yaraIanma o zamanlar yaygındı. O zamanlar Peru’da uzun kafatasları yaygındı ve bir kişinin kafatasına kuvvet uygulanarak, genellikle iki tahta parçası arasında bağlanarak gerilirdi.
Kafatasının uzatılma nedeni, toplumun seçkinlerinin kendilerini ayırt etmelerinin bir yolu ve aynı zamanda bir savunma biçimi olarak hareket etmeye kadar değişen birçok nedeni vardır.
Daha sonraki arkeolojik kazılar, uzun kafatasları olan Perulu kadınların ciddi kafa yaraIanmalarına maruz kalma olasılığının olmayanlara göre daha düşük olduğunu buldu.
Tulane Üniversitesi’nden fiziksel antropolog John Verano 2016’da National Geographic’e verdiği demeçte, “trepanasyonun (baş deIgi ameliyatı) bilinci artırmak veya tamamen ritüel bir aktivite olarak yapılmadığına, ciddi kafa travması olan hastalarla, özellikle de kafatası kιrιğı olan hastalarla bağlantılı olduğuna dair çok güçlü kanıtlarımız var.” dedi
Museum of Osteology sergisinin bir sözcüsü Daily Star’a verdiği demeçte, geleneksel olarak bu tür bir ameliyatlarda implant malzemesi olarak gümüş ve altın kullanıldığını ayrıca açıkladı.