Pîrî Reis, Osmanlı Türkü denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Beydir. Künyesi Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani’dir. Amerika’yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır.
Piri Reis tarafından 500 yıl önce çizilen ve içerisinde bir çok gizemi barındırdığı söylenen haritaya dair bir gizem daha gün yüzüne çıktı. Araştırmacı yazar Metin Soylu tarafından kalem alınan ve ilk defa yayımlanan Piri Reis Haritasında bulunan enerji ızgaraları, bilim dünyasında ses getirecek bilgilere yer veriyor.
Uzun yıllardan beri Piri Reisle ilgili önemli çalışmalara imza atan Metin Soylu, piyasaya çıkan yeni kitabında ilk defa Rus bilim insanları tarafından dile getirilen enerji ızgaraları teorisine açıklık getirdi.
Piri Reis’in 500 yıl önce çizdiği haritada enerji ızgaralarının bulunduğunu söyleyen Soylu, bu hususu heman tartışmaya açmak istediğini kaydetti. Bunun nedeninin ise uzun süreden beri üzerinde çalıştığı enerji ızgaraları konusu olduğunu söyleyen Soylu, geçmişte Rus bilim insanlarının ortaya koyduğu ilginç teoriden bahsetti.
Bu teori Sovyetler Birliği’nde eskiden yayınlanan Technika-Molodezhi isimli dergide çıkmıştı. Morozov, makaroz ve Gonharov isimli Rus bilim insanları tarafından dünyanın çekirdeğini gezegende olup bitenleri etkileyecek biçimde büyüyen bir kristal olarak görme fikri keşfedilmişti.
Bu kristalin çekirdekten gelmekte olan yayınımlara dayandığı iddia ediliyordu. Dünyanın yüzeyinde üçgen bölünmelerin bu kristal tarafından yayılan dalgalarla üçgen kenarlar oluşturduğu ve bu üçgen kenarların birbirleriyle etkileşim halinde oldukları bildiriliyordu.
Aynı zamanda bu kristalin ışınlarının güç alanları sebebiyle dünyanın yüzeyinde 12 ve 20 kenara sahip kristal bir yapıya benzediği bu çalışmada değerlendirilmekteydi.
Piri Reis tarafından yazılan Kitab-ı Bahriye isimli eserde rüzgar gülleri hakkında bilgi verilirken satır aralarında yol ismi verilen enerji ızgaralarının anlatılmaya çalışıldığını vurgulayan Soylu, kitaptan örnekler verdi. 1929 senesinde ortaya çıkan Piri Reis’in haritası ortalığı karıştırmıştı.
Haritada gösterilen güney kutbunun keşfi, çizim zamanından çok sonra 1818 senesinde gerçekleştirilmişti.