Piri Reis’in Haritasında Hangi Sırlar Var?

Piri Reis’in Haritasında Hangi Sırlar Var?

salihpalandoken
salihpalandoken - Salih Palandöken
Okuma süresi 3 Dakika
Bu haritayı dünya ölçeğinde önemli kılan, günümüze kalmamış olan, Kristof Kolomb'un Amerika haritasındaki bilgileri içeriyor olması rivayetidir.

Pîrî Reis, Osmanlı Türkü denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Beydir. Künyesi Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani’dir. Amerika’yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır.

Piri Reis tarafından 500 yıl önce çizilen ve içerisinde bir çok gizemi barındırdığı söylenen haritaya dair bir gizem daha gün yüzüne çıktı. Araştırmacı yazar Metin Soylu tarafından kalem alınan ve ilk defa yayımlanan Piri Reis Haritasında bulunan enerji ızgaraları, bilim dünyasında ses getirecek bilgilere yer veriyor.

piri-reisin-haritasinda-hangi-sirlar-var2
Pîrî Reis, 1495-1510 yıllarında İnebahtı Sancağı, Modon, Koron, Navarin, Midilli, Rodos gibi deniz seferlerinde görev aldı. Akdeniz’de yaptığı seyirler sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları, daha sonra Kitab-ı Bahriye adıyla anılacak olan kitabının taslağı olarak kaydetti.

Uzun yıllardan beri Piri Reisle ilgili önemli çalışmalara imza atan Metin Soylu, piyasaya çıkan yeni kitabında ilk defa Rus bilim insanları tarafından dile getirilen enerji ızgaraları teorisine açıklık getirdi.

Piri Reis’in 500 yıl önce çizdiği haritada enerji ızgaralarının bulunduğunu söyleyen Soylu, bu hususu heman tartışmaya açmak istediğini kaydetti. Bunun nedeninin ise uzun süreden beri üzerinde çalıştığı enerji ızgaraları konusu olduğunu söyleyen Soylu, geçmişte Rus bilim insanlarının ortaya koyduğu ilginç teoriden bahsetti.

Bu teori Sovyetler Birliği’nde eskiden yayınlanan Technika-Molodezhi isimli dergide çıkmıştı. Morozov, makaroz ve Gonharov isimli Rus bilim insanları tarafından dünyanın çekirdeğini gezegende olup bitenleri etkileyecek biçimde büyüyen bir kristal olarak görme fikri keşfedilmişti.

Pîrî Reis, 1511’de amcasının bir deniz kazasında ölümünden sonra Gelibolu’ya yerleşti. Barbaros Kardeşler’in idaresi altındaki donanmada halaoğlu Muhiddin Reis ile Akdeniz’de bazı seferlere çıktıysa da daha çok Gelibolu’da kalıp haritaları ve kitabı üzerinde çalıştı. Bu haritalardan ve kendi gözlemlerinden yararlanarak 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizdi.

Bu kristalin çekirdekten gelmekte olan yayınımlara dayandığı iddia ediliyordu. Dünyanın yüzeyinde üçgen bölünmelerin bu kristal tarafından yayılan dalgalarla üçgen kenarlar oluşturduğu ve bu üçgen kenarların birbirleriyle etkileşim halinde oldukları bildiriliyordu.

Aynı zamanda bu kristalin ışınlarının güç alanları sebebiyle dünyanın yüzeyinde 12 ve 20 kenara sahip kristal bir yapıya benzediği bu çalışmada değerlendirilmekteydi.

Piri Reis’in Haritasında Hangi Sırlar Var?
Bu haritayı dünya ölçeğinde önemli kılan, günümüze kalmamış olan, Kristof Kolomb’un Amerika haritasındaki bilgileri içeriyor olması rivayetidir.

Piri Reis tarafından yazılan Kitab-ı Bahriye isimli eserde rüzgar gülleri hakkında bilgi verilirken satır aralarında yol ismi verilen enerji ızgaralarının anlatılmaya çalışıldığını vurgulayan Soylu, kitaptan örnekler verdi. 1929 senesinde ortaya çıkan Piri Reis’in haritası ortalığı karıştırmıştı.

Haritada gösterilen güney kutbunun keşfi, çizim zamanından çok sonra 1818 senesinde gerçekleştirilmişti.

Bu makaleyi paylaş
Yazan salihpalandoken Salih Palandöken
Salih Palandöken, teknoloji dünyasının nabzını tutan deneyimli bir teknoloji editörüdür. Özellikle yapay zeka, büyük veri, ve yazılım geliştirme gibi alanlarda derin bilgi birikimi ve analiz yeteneği ile tanınır. Kariyeri boyunca, sektördeki yenilikleri yakından takip ederek okuyucularına en güncel ve kapsamlı bilgileri sunmuştur. Ayrıca, teknoloji trendlerini ve dijital dönüşüm süreçlerini sade bir dille anlatma konusunda uzmanlaşmıştır. Salih, teknolojinin günlük hayata etkilerini incelerken, aynı zamanda iş dünyası için stratejik öneriler sunan makaleleriyle de dikkat çeker.