Yapay zeka tarafından desteklenen robot avukat, önümüzdeki ay bir sanığın mahkemede trafik cezasıyla mücadele etmesine yardımcı olacak ve türünün ilk örneği olacak.
DoNotPay adlı bir teknoloji şirketinin CEO’su Joshua Browder, şirketin yapay zeka destekli bir akıllı telefon üzerinde çalıştığını, mahkeme argümanlarını dinlediğini ve sanık için yanıtlar formüle ettiğini söyledi. Robot avukat, sanığa ne söyleyeceğini kulaklık aracılığıyla gerçek zamanlı olarak söyleyecek.

Browder’a göre, yapay zeka firması, faturaları düşürmelerine ve park cezalarına itiraz etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Şirketin, kurum ve kuruluşlara karşı bireyler adına 2 milyondan fazla müşteri hizmetleri anlaşmazlığını ve davayı kazanmak için bu AI şablonlarına güvendiğini söyledi.
Şirket bu girişim sayesinde, Andreessen Horowitz ve Crew Capital gibi teknoloji odaklı şirketlerden 27,7 milyon dolar yatırım topladı.
CBS MoneyWatch’a son gelişmeler hakkında “Geçen yıl, AI teknolojisi gerçekten gelişti ve şirketler ve hükümetlerle gerçek zamanlı (anlık) olarak çalışmamıza izin verdi” dedi. “Şirketlerle faturaları azaltmak için [şirketler ve müşteri hizmetleri temsilcileriyle] canlı olarak konuştuk ve önümüzdeki ay yapacağımız şey, teknolojiyi ilk kez bir mahkeme salonunda kullanmayı denemek olacak.”
Joshua Browder, attığı bir tweette, şirketinin “Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesinde yaklaşan bir dava için AirPods vasıtasıyla robot avukatımızın söylediklerini harfiyen tekrarlayarak davayı savunmasına izin veren bir avukata veya kişiye 1.000.000 $ ödeyeceğini söyledi.”
Ayrıca, robot avukat davayı kaybederse para cezalarını DoNotPay’in karşılayacağını dile getirdi.
Çoğu mahkemeler teknolojik ürünlere izin vermese de, bazı mahkemelerde sanıkların bluetooth özellikli olan işitme cihazı takmasına izin vermektedir. Browder, DoNotPay teknolojisinin bu şekilde yasal olarak kullanılabileceğini belirtti.
Browder, “Bu, hukukun ruhuna aykırı, ancak işleri ilerletmeye ve kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu davalar başarılı olursa, daha fazla mahkemeyi kurallarını değiştirmeye teşvik edecek.”
Avukatlar bunu desteklemiyor

Browder’a göre yapay zekanın amacı, pahalı avukatlara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, bunu karşılayamayanlar için ücretsiz hale getirerek yasal temsili demokratikleştirmeyi amaçlıyoruz. Fakat teknolojinin birçok mahkeme salonunda yasa dışı olduğu göz önüne alındığında, ürünü yakın zamanda ticarileştirmeyi beklemiyor.
“Bu mahkeme olayı daha çok savunuculuk” dedi. Browder, “Daha çok sistemi değişmeye teşvik etmek için,” diye açıkladı.
CBS MoneyWatch’a verdiği demeçte, DoNotPay’in robot avukatının mahkemede tanıtımını yapmakla ilgili tweet attığında, avukatların onu tehdit ettiğini söyledi.
Browder, “Bunu desteklemeyecek pek çok avukat ve baro var.” Dedi.
ChatGPT’yi hukuk fakültesinden geçirme

Browder, “Yapmaya çalıştığımız şey, tüketici haklarını otomatik hale getirmek” dedi. “Yeni teknolojiler genellikle önce büyük şirketlerin eline geçer ve amacımız onu önce insanların hizmetine vermektir.”
Yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT, bir dakikadan kısa sürede geniş kapsamlı konularda tutarlı makaleler yazma becerisi nedeniyle son zamanlarda popülaritesini artırdı. Wall Street Journal ana şirket OpenAI’nin yakında kendisine 29 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını bildirmesiyle, teknoloji yatırımcılarının bir hayli ilgisini çekti.
Browder, “ChatGPT, görüşme yapma konusunda çok iyidir, ancak yasayı bilmek konusunda berbattır. Yasayı bilmek için bu yapay zekaları yeniden eğitmek zorunda kaldık,” dedi. “AI bir lise öğrencisi ve onu şuan hukuk fakültesine gönderiyoruz.” dedi.
**ChatGPT, OpenAI tarafından Kasım 2022’de başlatılan bir sohbet robotudur. OpenAI’nin GPT-3 büyük dil modelleri ailesinin üzerine inşa edilmiştir ve hem denetimli hem de pekiştirmeli öğrenme teknikleriyle ince ayar yapılmıştır.