Samanyolu Galaksisi’nde çok nadir görülen bir olay olan nötron yıldızı çarpışması, Dünya’daki yaşam için büyük bir tehlike oluşturabilir. Bu olaydan kaynaklanan radyasyon, Dünya’nın ozon tabakasını yok ederek canlıları öldürebilir.
Bu haberimizde, nötron yıldızı çarpışması nedir, nasıl meydana gelir, Dünya için ne anlama gelir ve sonuçları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Nötron Yıldızı Çarpışması Nedir?
Nötron yıldızları, çekirdeği çöken dev yıldızların kalıntılarıdır. Bu yıldızlar çok küçük ama çok yoğun oldukları için çok güçlü bir yerçekimi kuvvetine sahiptirler. Eğer iki nötron yıldızı birbirine yaklaşırsa, çok şiddetli bir şekilde çarpışarak büyük bir enerji açığa çıkarırlar. Bu olaya kilonova denir.
Kilonova olayları çok nadirdir ve gökbilimciler tarafından sadece birkaç tanesi gözlemlenebilmiştir. Bu olaylar, evrende altın, platin gibi ağır elementlerin oluşmasına da katkı sağlarlar.
İlginizi çekebilir: İnsan Hücreleri ve Nötron Yıldızları Arasında Tuhaf Bir Benzerlik Bulundu!

Dünya İçin Ne Anlama Geliyor?
ABD’deki Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden bilim insanları, henüz yayınlanmamış bir araştırma ile kilonova olaylarının Dünya’ya olan etkilerini incelediler. Bu araştırma, bu tür olayların yakınındaki gezegenlerde yaşamın var olup olmadığını anlamaya da yardımcı olabilir.
Bilim insanlarına göre, kilonova olaylarının en büyük tehlikesi, gama ışınları, X ışınları ve kozmik ışınlar gibi iyonlaştırıcı radyasyondur. Bu radyasyon, Dünya’ya çok yakın bir yerde meydana gelen bir kilonova olayından gelirse, Dünya’nın ozon tabakasını delerek canlılara zarar verebilir.
Bilim insanları, bu tür bir olayın yaklaşık 297 ışık yılı uzaklıkta meydana gelmesi halinde bile Dünya’daki tüm canlıların yanabileceğini söylüyorlar. Eğer Dünya daha yakın bir yerde olsaydı, radyasyonun ozon tabakasını tamamen yok edebileceğini ve bunun düzelmesinin de yıllar alabileceğini belirtiyorlar.
Bilim insanları, kilonova olayından sonra uzun süre devam eden X ışınları ve gama ışınlarının da ölümcül olabileceğini söylüyorlar. Bunların etkisi yaklaşık 16 ışık yılı içinde hissedilebilir.
Bilim insanları, en büyük tehdidin ise patlamayla hızlanan kozmik ışınlardan geldiğini belirtiyorlar. Bu ışınlar yaklaşık 11 ışık yılı uzaklıktaki gezegenleri bile öldürebilir.
İşte nötron yıldızı çarpışmasının bir görüntüsü:
Caltech/NASA/GSFC YouTube
Sonuç

Bilim insanları, bu araştırmanın sonuçlarının kesin olmadığını ve bazı belirsizlikler taşıdığını söylüyorlar. Bu sonuçlar, kilonova olayının özelliklerine ve görüş açısına bağlı olarak değişebilir.
Bilim insanları, ayrıca kilonova olaylarının çok nadir olduğunu ve Dünya’daki yaşam için büyük bir tehdit oluşturmadığını da söylüyorlar. Güneş’in bulunduğu yerde böyle bir olayın meydana gelme sıklığının Evren’in yaşından çok daha uzun olduğunu buldular.
Bilim insanları, “Öte yandan hiçbir zaman kitlesel yok oluşa yol açmasa bile, bu tür olayların yakınındaki gezegenlerde yaşamın var olup olmadığını anlamak için önemli bir rol oynayabilir” diye belirtiyorlar.