Herhangi bir çeşit çiğ eti yemek, parazit riskini de beraberinde getirir. Japonya’ya özgü geleneksel balık yemeği olan şaşimi (sashimi) ’de bulunan parazitler iyi bilinir. Bu Japon lezzeti, tüketiciye sayısız ve sevimsiz su paraziti bulaştırabilir.
Yeni bildirilen bir vaka dosyasında, doktorlar Japonya’da yediği her şaşimi’den sonra kötü bir sürpriz yaşayan 25 yaşındaki kadının talihsiz deneyiminden bahsediyorlar. Yemeğini keyifle yemesinin üzerinden beş gün geçtikten sonra, talihsiz kadın boğazının arkasındaki tahriş ve acı hissiyle beraber Tokyo Uluslararası St. Luke Hastanesi’ne başvurdu.

Kadının kan tahlilleri normaldi ve dışardan gayet iyi görünüyordu, fakat yakından yapılan bir muayene ile ters bir şeyler olduğu ortaya çıktı – sol bademciğinde siyah ve kıvranan bir şey. Küçük bir operasyon sonrası cımbızla alınan suçlu, artık bir tabakta kıvranıyordu.
Doktorlar vaka dosyasına, “Siyah renkteki, 38 milimetre uzunluğunda, 1 milimetre çapındaydı ve üst derisini değiştiriyordu.”yazdılar.
“DNA PCR sonuçları ve deri değiştirmesi göz önüne alındığında, solucanın dördüncü seviye Pseudoterranova azarasi larvası olduğu anlaşıldı.” (PCR: Polimeraz Zincir Reaksiyonu)
(Pseudoterranova, Anisakidae familyasında sucul yaşam döngüsüne sahip bir parazitik nematod cinsidir.)
Ağız ve yutak enfeksiyonları oldukça nadir
P. azarasi, bir çeşit iplik kurdu -ya da yuvarlak solucan– tenya ve ringa balığı solucanları gibi, suşi yemenin getirisi olan parazitlerden biri olarak biliniyor. Japonya, Kuzey Pasifik ülkeleri, Güney Amerika ve Hollanda’da 1990’ların ortalarından beri bildirilen 700 vaka arasında, genellikle mide enfeksiyonu oluşurken, boğaz enfeksiyonu oldukça nadir bulunuyor.
Ayrıca P. azarasi, Anisakidae ailesine üye olmasına rağmen, belirtileri genellikle iplik kurtlarının larvalarının yemek borusu, mide ve bağırsağın zarına bağlandığı, ringa balığı solucanın sebep olduğu anisakiasis adı verilen hastalık kadar şiddetli değildir. (Anisakidae bağırsak nematodları ailesidir.)

PCR – DNA’yı kopyalayarak, test etmek için yeterli örneği elde etme işlemi- genellikle mevcut olmadığı için, doktorlar görsel olarak P. azarasi’yi ayırt etmenin önemini vurguluyor.
“Ağız ve yutak enfeksiyonları oldukça nadir olmakla beraber, bu enfeksiyon ‘karıncalanan boğaz sendromu’na ve öksürüğe sebep olur. Ayrıca, suşi ve şaşimi gibi çiğ balık tüketiminin popüler hale geldiği ve bildirilen vakaların sayısı dünya genelinde belirgin bir şekilde arttığı için, ağız ve yutak parazitozun ayırıcı tanısı olarak düşünülmektedir.”
(parazitoz tıbbi bir kanıt olmamasına rağmen kişinin pa- razit ya da yaşayan küçük yaratıklar tarafından enfekte olduğu yanlış ve ısrarlı inancı ile seyreden bir hastalıktır.)
Genellikle balıkları dondurmak içlerinde bulunan parazitlerin ölmesini sağlar ve her ülkenin bu işlem için uyguladığı farklı talimatlar vardır. Ancak bazı bölgeler yok derecesinde gevşek talimatlara sahip olduğu için, yediğiniz balığın güvenli olup olmadığını belirlemek oldukça zor.
Boğaz enfeksiyonuyla alakalı iyi olan bir şey, genellikle kolay tedavi edilebiliyor olmasıdır. İlaçla müdahale çok azdır ya da yoktur. En iyi tedavi yöntemi solucanları uzaklaştırmaktır ki bunu da ağızdan yapmak, mideden yapmaktan çok daha kolaydır.
Söz konusu olan hastamızın bademciğinden solucan çıkarıldıktan sonra, belirtileri hızlıca düzeldi ve sonrasında eve gönderildi. Artık, canı çiğ balık çektiğinde iki defa düşünmesi gerektiğinin farkında.
Zehra GÜNEŞ