Tazmanya Canavarı Hakkında 10 Gerçek

salihpalandoken
salihpalandoken - Salih Palandöken
Okuma süresi 4 Dakika

Down Under’da yaşamıyor olanlar için, “Tasmanian Devil” ibaresi, Looney Toons’un çocukluk imajlarını derhal gündeme getiriyor. (Down Under terimi, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya atıfta bulunmak üzere çeşitli şekillerde anlaşılan bir konuşma dilidir.) Taz çizgi karakteri, gerçek yaşam etçil keseli olarak bazı özellikleri her ne kadar paylaşabilirse de, özellikle gerçek bir Tazmanya canavarı gibi görünmüyor. 😊 Dünyanın en büyük hayatta kalan etçil keseli ününe sahip olması nedeniyle, Tazmanya canavarları hiç şüphesiz Avustralya’nın en ilginç ve benzersiz hayvanlarından biridir.Bu arsız küçük canavarlar konusunda uzman olmaya hazır olun, Tazmanya canavarları hakkında 10 gerçekburada… Popüler Looney Toons karakteri “Taz” ile gerçek yaşamdaki bir Tazmanya Canavarına karşılık geliyor. Hızlıca bir gözatalım…
Bilimsel Adı: Sarcophilus harrisii
Aile: Dasyuridae
Boyut: 12 kg ağırlığa ve 30 cm boyuna kadar.

Bulunduğu yer: Tazmanya
Tahmini Yabani Nüfus: 10.000-15.000 (2008 itibariyle)
Durum: Tehlike Altında (Nesli tükenmekte) ☹
Öğün: Çoğunlukla carrion. Küçük memelileri ve kertenkeleleri, balıkları, kuşları, amfibileri, böcekleri avlayabilir.

1. Onlar bir zamanlar Anakara Avustralya’da yaşadı …veya tarihçiler buna inandı. Tazmanya canavarının yaklaşık 400 yıl önce Avustralya anakarasında nesli tükenmiş olduğu tahmin edilmektedir ve bunu ispatlayan fosiller bulunmuştur.
2. Dünyanın En Büyük Etçil Keselileridir. Tazmanya canavarı bu unvanı 80 yıldan fazla süredir koruyor. 1936’dan önce, dünyadaki en büyük etçil keselisi, genellikle Tazmanya Kaplanı olarak bilinen tilaklindi. Tilaklin, Tazmanya canavarının uzak bir akrabasıdır ve onun iki katı büyüklüğündeydi!
3. Kuyruklarında Yağ Depolarlar Nitekim, özellikle dolgun bir kuyruk, sağlıklı bir Tazmanya canavarının işaretidir!

4. Ağırlıklarının yüzde 40’ı kadar Bir Besini Bir Günde Yiyebilirler …Ve o ekstra bisküviye ulaşmak size kendinizi kötü hissettirir!!!
5. Joey bir pirinç tanesi ile aynı boyutta doğar Bir anne aynı anda yaklaşık 20-40 Joeys doğurur. Çok doğurgan çıktı, aferin. 😊Ancak, bu Joeyler sadece 4 adet beslenme yeri olan kese için yarışmak zorunda kalır. Hayata zor bir başlangıç diyebiliriz!
6. Bir Zamanlar Dünyanın En Güçlü Isırıklarına Sahiplerdi İnç kare başına 544 kg civarında güce sahip oldukları tahmin edilmektedir. Bu, tüketim için kemikleri ezmelerine yardımcı olur. Çenelerini 75-80 derece açabilirler.

Fotoğrafta görülen uykulu küçük şeytan!

7. Birbirleriyle karşı karşıya kaldıklarında esniyorlar. Burada esneme, saldırganlıktan çok korku ve endişe göstergesidir.
8. Onlar büyük ağaçlara tırmanırlar. Aynı zamanda inanılmaz yüzücülerdir ve 24 km / s hız ile bir saate kadar koşabilirler.
9. Bilimsel Adı “Harris’in Et Aşkı” na çevrildi “Sarcophilus harrisii”, Tazmanya canavarını tanımlayan bilim adamı Harris’ten geliyor.
10. Yağmur ormanları İstasyonu Uzak Kuzey Queensland’daki Tek Esir Tazmanya canavarına Sahip

Fotoğrafta Tazmanya canavarlarımız, canavar Neville ve Dennis Neyse ki, bölgenin adaşı canavar’ı bulmak için Tazmanya’ya kadar gitmeniz gerekmiyor!😊Yağmur ormanları Tabiat Parkı, iki arsız ve enerjik Tazmanya canavarı, Neville canavarı ve Dennis Menace’e ev sahipliği yapmaktadır.Bu üvey kardeşler birbirlerini çok seviyor ve çoğu kardeşi gibi kendilerine zaman ayırmalarına rağmen, sık sık birlikte oynamayı seviyorlar!😊 Neville ve Dennis, Tazmanya canavarı neslinin tükenmesini önlemeyi amaçlayan bir ıslah programı olan Devils Ark tarafından Yağmur Ormanları İstasyonu’na gönderildi. 2011’de yardım kuruluşunun başlamasından bu yana Devils Ark, 180’in üzerinde sağlıklı Joey’i başarıyla hayata kazandırdı. Yağmur Ormanları İstasyonu, Korkunç canavar yüz tümörü hastalığı nedeniyle, Tazmanya canavarı’nın neslinin tükenme tehdidi altında olduğunu söylüyor. Buna resmi tepki olarak Tazmanya canavarı Vakfı kuruldu. Ne yazık ki, vahşi popülasyonun yüzde 90’ ı 1996’ daki tespitten bu yana bu hastalık nedeniyle öldü.
Editör / Yazar: Burcu AKIN
Kaynak: https://www.rainforest.com.au/facts-about-tasmanian-devils/

Bu makaleyi paylaş
Yazan salihpalandoken Salih Palandöken
Salih Palandöken, teknoloji dünyasının nabzını tutan deneyimli bir teknoloji editörüdür. Özellikle yapay zeka, büyük veri, ve yazılım geliştirme gibi alanlarda derin bilgi birikimi ve analiz yeteneği ile tanınır. Kariyeri boyunca, sektördeki yenilikleri yakından takip ederek okuyucularına en güncel ve kapsamlı bilgileri sunmuştur. Ayrıca, teknoloji trendlerini ve dijital dönüşüm süreçlerini sade bir dille anlatma konusunda uzmanlaşmıştır. Salih, teknolojinin günlük hayata etkilerini incelerken, aynı zamanda iş dünyası için stratejik öneriler sunan makaleleriyle de dikkat çeker.
1 Yorum
  • Güzel makale ama keşke yavru keselilere “joey” denildiğini belirtseydiniz. Herkes bilmeyebilir. Bir de inç kare başına düşen ısırık gücünü santimetre kareye uyarlasaydınız. Carrion’un Türkçesi leştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir