Soğuk ve karlı bölgelerde kar ve buzu eritmek için her yıl milyonlarca ton tuz kullanılıyor. Peki ama tuz bunu nasıl yapıyor?
Kış, tam anlamıyla geldiği zaman, televizyonlarda yollara tuz atma işlemlerinin yapıldığını göreceğiz. Peki neden tuz atma işlemi uygulanıyor ? Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığını düşürür. Örneğin hava sıcaklığının -7°C olduğu bir günü düşünelim.
Saf suyun erime/donma sıcaklığı 0°C olduğu için böyle bir günde açık havadaki su donacaktır. Ancak kimyanın temel yasalarından biri, saflığı bozulan (içine çeşitli maddeler eklenen) sıvıların donma sıcaklığının düşeceğini söyler.
Buzlu yolların tuzlanmasındaki amaç da bu durumdan yararlanmaktır. Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C’nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür.
Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez. Örneğin tuz yerine şeker kullanarak da aynı sonucu elde etmek mümkündür.
Ancak erime sıcaklığındaki düşüş kullanılan maddenin türüne ve miktarına göre değişecektir. Buna ek olarak; araçların yollarda yarattığı basınç sayesinde de tuzun etkisi artacak ve erime işlemi hızlanacaktır.

Bonus Bilgi: Tuzun Tarihi
Bibaktım, sitesinden aldığımız bilgilere göre; Keltler, antik dönemin gelişmiş toplumlarından olmalarına rağmen bu başarının tuzdan geldiği pek bilinmez.
Uzun yıllar önce, Avusturya sınırlarındaki bir dağ madeninde, balık gibi tuzlanmış ve mükemmel bir şekilde korunmuş bir ceset bulunmuştu. “Tuz kalesi” anlamına gelen Salzburg kasabasına yakın bir yerde ve renkli kıyafetler giyinmiş şekilde bulunan cesedin, M.Ö. 400 yıllarına dayanan eski bir tuz madencisi olduğu tahmin ediliyordu. Bu iyi korunmuş cesedin, daha sonra eski bir Kelt olduğu kanıtlandı.