Kimse androidlerin şarj olurken rüyada elektrikli koyunları sayıp saymadığını söyleyemez. Ancak Los Alamos Ulusal Kütüphanesi tarafından yapılan son araştırmaya göre, ağlar da dinlenmenin canlı beyinlere sağladığı faydaları sunan dönemlere ihtiyaç duyarlar.
Los Alamos Ulusal Kütüphanesi bilgisayar bilimcisi Yijing Watkins:
“Yaşayan beyinlerin yaptığı kadar çok şey öğrenen sistemler olan sivri sinir ağlarını inceliyoruz ve sistemler ilk aşamada çevrelerinden öğreniyorlar.” demektedir.

Watkins ve ekibi, denetimsiz öğrenme sürecinden sonra ağ simülasyonlarının kararsız hale geldiğini ve canlı beyinlerin uyku dönemi boyunca deneyimlediği benzer dalgalara maruz kaldığında kararlılığı sağladığını buldular.
Bu keşif, biyolojik sistemlerin nasıl görmeyi öğrendiklerini yaklaşık olarak gösteren sinir ağlarını gelişirken ortaya çıkmıştır eve Los Alamos bilgisayar bilimci Garrett Kenyon’a göre, “Makine öğrenimi, derin öğrenme ve yapay zeka araştırmacılarının bir çoğu bu konuyla hiç karşılaşmazlar.
Çünkü çalıştıkları yapay sistemlerde genellikle matematiksel işlemler yapma lüksüne sahip oluyorlar”, diyerek biyolojik sistemleri tanıdıkça ortaya çıkan öğrenme sistemleri ile diğer sistemlerinin farkını ortaya koymaktadır.

Araştırmacılar ağları stabilize etmek için, radyo ayarlarken istasyonlar arası ortaya çıkan gürültü türlerini deneyerek onları uykuya maruz bırakmış ve en iyi dalga; Gauss gürültüsü dalgalarını kullandıklarında ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, ağların gürültünün yavaş dalga uykusu sırasında biyolojik nöronlar tarafından alınan girdiği taklit ettiğini varsaymaktadır.
Grupların bir sonraki hedefi ise, algoritmaları Intel’in Loihi nöromorfik çipine uygulamak. Bu algoritma ile Loihi bir silikon retina kameradan gelen bilgileri gerçek zamanlı olarak istikrarlı bir şekilde işlemesini umuyorlar.
Bulgular yapay beyinlerde uyku ihtiyacını doğrularsa, muhtemelen bunun gelecekte android ve diğer makinelere de uygulanabileceğini belirtmektedir.
Los Alamos National Laboratory tarafından hazırlanmıştır.
Başak BOYACI