Yusufçuk Yavruları Popolarından Nefes Alıyor – Ayrıca Dahası Var!

Yusufçuk Yavruları Popolarından Nefes Alıyor – Ayrıca Dahası Var!

Atlas Kardemir
Okuma süresi 3 Dakika
Yusufçuklar larva(yavru) döneminde, av yakalamak ve nefes almak için popolarını kullanıyor. Ayrıca özellikleri bu kadarıyla sınırlı değil! Resim Kredisi: asturfauna/Shutterstock

Hayvanlar alemi, bazen şaşırtıcı bazen de oldukça garip davranışlarla doludur. Örneğin, balinalar, kril (karidese benzeyen, okyanusta yaşayan çok küçük bir canlı türü) yakalamak için baloncuk ağları oluştururken, böcekler dünyasında ise yusufçuk larvaları (yavruları veya nimfleri de denebilir), popolarından nefes alarak yaşamlarını sürdürüyor.

Yusufçuk Yavruları Popolarından Nefes Alıyor – Ayrıca Dahası Var!
Yusufçukların larva (nimf) döneminde, av yakalamak ve nefes almak için popolarını kullanmalarını keşfedin. Bu şaşırtıcı adaptasyonlar hakkında daha fazla bilgi edinin. Görsel: Yetişkin bir Yusufçuk

Yusufçuklar, yaklaşık 350 milyon yıl önce Paleozoik Dönem’de (çok eski bir çağ) dünyada uçmaya başlayan oldukça eski bir türdür. Bugün, Antarktika hariç tüm kıtalarda yaklaşık 7.000 farklı yusufçuk türü yaşamaktadır. Çoğu kişi, bu görkemli uçan yaratıkların sadece zarif görünmekle kalmadığını, aynı zamanda larva (nimf) dönemlerinde bile oldukça açgözlü yırtıcılar olduklarını fark etmez.

Yusufçukların üç yaşam evresi vardır: yumurta, larva (nimf) ve ergin. Dişi yusufçuklar, genellikle su kenarındaki bitkilere yüzlerce yumurta bırakır, bazı türler ise yumurtalarını doğrudan akarsu yatağına bırakır. Yumurtadan çıkan yavrular, hayatta kalmak için en önemli aşamaya geçerler. Yusufçuklar, yaşamlarının çoğunu larva (nimf) evresinde geçirirler. Bu evre türüne bağlı olarak birkaç aydan beş yıldan fazla sürebilir.

Yusufçuk Yavruları Popolarından Nefes Alıyor – Ayrıca Dahası Var!
Bir yusufçuğun yaşam döngüsü illüstrasyonu, Hemianax sp., Aeshnidae, Odonata. Resim: Andrew Howells © Avustralya Müzesi

Yusufçukların larva (nimf) döneminde, popoları şaşırtıcı bir şekilde pek çok önemli işlevi yerine getirir. Avlarını yakalama yetenekleri doğrudan popolarıyla ilgilidir. Yusufçuklar, anüslerinden (popolarından) su çeker, ardından bu suyu kaslarını kullanarak sıkıştırarak, rektumlarındaki (popolarındaki) basıncı artırır ve ağız parçalarını dışarı doğru iterek avlarını yakalarlar. Bu hareket sadece 10-30 milisaniye sürebilir.

Av yakalamanın yanı sıra, bu nimfler popolarını bir tür jet motoru gibi kullanarak suda hızla hareket edebilirler. Rektumda depolanan su, yüksek basınçla dışarı atılır ve bu sayede nimf ileriye doğru hızla itilir.

Daha da etkileyici olan ise, rektumlarındaki solungaçlar sayesinde bu nimfler, popolarından nefes alabiliyorlar. Su, rektumlarındaki solungaçlardan geçerken oksijen alınır. Bu, yusufçukların evrimsel olarak rektumlarındaki solungaçları geliştirdiği düşünülmektedir.

Ergin hale geldiklerinde ise, yusufçuklar solunumlarını vücutlarının yan taraflarında bulunan spiraküller (solunum delikleri) aracılığıyla gerçekleştirirler. Ayrıca, ergin olmadan önceki son evrelerinde, yani instar (yusufçuğun son larva evresi) döneminde, hem spiraküller aracılığıyla hava soluyabilir hem de rektumlarındaki solungaçlardan oksijen alabilirler.

İlginizi çekebilir: Yusufçuk Böceği Özellikleri ve Yusufçuklar Hakkında Her Şey

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir