3.000 Yıllık “Çιğlιk Atan Kadın” Mumyasının ÖIüm Nedeni Ortaya Çıktı

Bade Sungur
Okuma süresi 3 Dakika
3.000 Yıllık “Çığlık Atan Kadın” Mumyasının Ölüm Nedeni Ortaya Çıktı

“Çιğlιk atan kadının mumyası… Neden 3000 yıl önce yüzünde bu kadar acι dolu bir ifadeyle öIdüğüne dair bir takım spekülasyonlardan sonra, Mısır’daki Kahire Üniversitesi’nde radyologlar ve arkeologlar tarafından yapılan yeni araştırmalar, en olası sυçlυnυn acι verici bir kalp krizi olduğunu gösteriyor.

Son BT taramaları, kadının koroner arterlerinin ş¡ddetli aterosklerozundan muzdarip olduğunu, kalbin kan damarlarının plakla tıkandığını ve bu tıkanma riskini arttıran bir hastalığı olduğunu ortaya koymuştu.

“Çığlık Atan Kadın” Mumyasının ÖIüm Nedeni Ortaya Çıktı

Boyun arterlerinde, abdominal aortta ve iliak arterlerde ve ayrıca alt ekstremite arterlerinde de belirgin ateroskleroz vardı.

Mumyanın kardiyak bir tutulmadan öIdüğünü kesinlikle söylemek mümkün olmasa da, kesinlikle çok sıkıntılı bir kalbi varmış gibi görünüyor.

Bulgular ışığında, projede çalışan ünlü bir Mısır bilimci olan Dr. Zahi Hawass, kadının büyük olasılıkla kalp krizinden öIdüğünü ve rigor mortis (hemen öIümden sonra vücudun katılaşması durumu) nedeniyle ağzı açık bir pozda sıkıştığını açıkladı.

Sağlıksız bir diyet, egzersiz eksikliği ve sigara

Mısır Antik Eserler Bakanı Dr. Hawass yaptığı açıklamada, “Çığlık atan kadın”ın cesedinin saatler sonra, yani rigor mortis geliştirmeye yetecek kadar uzun bir süre  bulunamadığını varsayıyoruz ”dedi.

Mumyacıların “çığlık atan kadının” katılaşmış bedenini ayrışmadan veya gevşemeden önce mumyaladıklarını varsayıyoruz.

Böylece, mumyacılar diğer mumyalar için her zaman yaptıklarının aksine çığlık atan kadının ağzını kapalı tutamadılar ya da katılaşmış vücudu uzanma durumuna getiremediler. Bu nedenle öIüm anında ki yüz ifadesi ve duruşu korunmuş oldu.

3.000 Yıllık “Çιğlιk Atan Kadın” Mumyasının ÖIüm Nedeni Ortaya Çıktı

Günümüzde ateroskleroz, tipik olarak sağlıksız bir diyet, egzersiz eksikliği ve sigara ile bağlantılıdır. Ancak, eski Mısır’da durum biraz farklıydı.

2014 yılında yapılan bir araştırma, eski mumyaların mikroplardan ve parazitlerden iltihaplanma nedeniyle ateroskleroz belirtileri gösterebileceğini ve ya açık ateşlerden duman teneffüs etmeleri sebebiyle ateroskleroz oluşabileceğini savunuyor.

İlginizi çekebilir: Eski Mısır ‘da Hayat

3.100 yaşındaki kadın mumya ilk olarak 1881 yılında Güney Mısır kenti Luksor yakınlarında keşfedildi. Kalıntıların arasında, arkeologlar “Çιğlιk atan adamın mumyası” olarak bilinen başka bir (belki de daha ünlü) bir mumya keşfettiler.

2012 yılında yapılan bir araştırma, bu genç erkek vücudunun, bir zamanlar tahtını almak için babasını öIdürmekten sυçlυ bulunduktan sonra bοğazı k∈siIerek öIdürülen Firavun Ramses III’ün oğlu Pentawere’e ait olduğunu buldu.

Bununla birlikte, “çιğlιk atan kadının” kimliği biraz daha az açıktır. Mumyanın kefenindeki Mısır yazısı, vücudu “Kraliyet kızı, Meret Amon’un kraliyet kız kardeşi”  olarak tanımlar.

Ancak, bu ada sahip birçok prenses vardı ve kimliğin şifresini çözmek için kanıt yolunda çok az şey var. Ekip bu çalışmayı, çιğlιk atan kadının kim olduğunu doğrulamak umuduyla DNA analizi yaparak takip etmeye çalışıyor.

ORHAN TAŞDELEN

Bu makaleyi paylaş
Yazan Bade Sungur
Bade Sungur, Türkiye'de aldığı eğitimle arkeoloji alanında derinlemesine uzmanlaşmış bir arkeologdur. Arkeolojik kazılarda edindiği deneyim ve bilgi birikimiyle, geçmiş medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkarmakta başarılıdır. Aynı zamanda, arkeolojik içeriklerin dijital platformlardaki görünürlüğünü artırma konusunda uzmanlaşarak, arkeoloji bilgisini geniş kitlelerle paylaşmaktadır.