Japonya’da yüzyıllardır mumyalanmış denizkızına tapılıyor çünkü yerel halk onun iyileştirici güçleri olduğuna inanıyor.
Ancak daha yakından incelendiğinde, eşyanın sadece yapay olduğu için göründüğü kadar gizemli olmadığı keşfedildi.
Japonya’da, 300 yaşındaki mumyalanmış denizkızının etini yiyen herkese ölümsüzlük vereceğine dair bir efsane var.
Gizemli nesne, Asakuchi’deki Enjuin Tapınağı’nda kırk yıldır sergileniyor.
12 inçlik yaratığın, 1736 ile 1741 yılları arasında Japonya’nın Shikoku adası açıklarında Pasifik Okyanusu’nda bulunduğu iddia ediliyor.
Yaratığın, yüzünü buruşturan yüzüne doğru uzanan iki eli vardır. Başında hala saçlar görünüyor ve ağzında keskin, sivri diş kalıntıları var. Ancak gövdesi yerini balık benzeri belirgin bir kuyruğa bırakır.
Bilim adamları yıllarca bu bulgu karşısında şaşkına döndüler.
Baş rahip Kozen Kuida, Japon gazetesi The Asahi Shimbun’a “koronavirüs pandemisini hafifletmeye” yardımcı olacağı umuduyla ona taptıklarını söyledi.
Geçen yıl, Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi’nden araştırmacılar, sırlarını çözmek amacıyla mumyayı testler ve CT taramaları için aldılar.
Organik bir canlı olup olmadığını belirlemek için ‘denizkızını’ testlere tabi tuttular.
Ne yazık ki, artık yaratığın tamamen yapay olduğunu keşfettiler. Radyokarbon tarihlemesi yaratığın, 1800’lü yılların sonunda yapıldığını gösterdi. Gövdesi kağıt, kumaş ve pamuktan yapıldığı için iskeleti yoktur.
Bilim adamlarına göre vücudun alt kısmı gerçekten de bir balığın kuyruğundandı, ancak daha sonra eklendiğini düşündüler.
Kafası bir memeliden, çenesi ve dişleri de balıktan alınmıştır.
Okayama Folklor Derneği’nin yönetim kurulu üyesi Hiroshi Kinoshita, efsanevi bir ansiklopedide tuhaf yaratığın bir fotoğrafını gördükten sonra varlığından haberdar oldu. Deniz kızı mumyasının Okaya tapınağına nasıl geldiği hala bir muamma.
Çeviren: Beylem Oktay