Nikola Tesla İle Yapılan 1915 Röportajı

Nikola Tesla’nın 100 Yıldan Fazla Süredir Görmezden Gelinen Röportajı

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 7 Dakika
İşte Nikola Tesla'nın 100 Yıldan Fazla Süredir Görmezden Gelinen Röportajı

Nikola Tesla, dünya üzerinde yaşamış olan en önemli bilim insanlarından biriydi. O, şimşekleri kontrol eden kişiydi. Gerçek bir dâhiydi. Zamanından çok daha ileri teknolojileri düşünmüş ve dünya dışı varlıklarla iletişim kurduğunu iddia etmişti.

O, en çılgın bilim insanıydı ve tarih kitaplarında daha fazla yeri ve saygıyı hak ediyor.

İlgili makale: Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları, Sözleri

Çocuğunuzun tarih kitaplarında onun gibi bir bilim adamının eksik olduğunu görmek gerçekten de üzücü bir olay.

 

Nikola Tesla
Nikola Tesla’nın gençlikten yaşlılığa kadar olan tüm fotoğrafları

Ayrıca tarihçilerin bunu değiştirmek için çok az çaba harcadıklarını görmek daha da kötü. Daha küçük yaştayken, Tesla Fırtınalara ve şimşeklere hayran kalmıştı, belki de bu, doğduğu gün bir fırtınanın oluşmasından kaynaklanıyordu.

Tesla elektriğe resmen büyülenmişti ve bir gün tüm canlıların evrenin gücünden faydalanacağını belirtti. Günümüzde, Tesla hakkında çok az yazılı kaynak var ve onun bize bıraktığı miras çok daha fazla önemi hak ettiği kesin.

Tesla hakkında yeni ve taze makaleler ararken çok ilginç bir yazıyla karşılaştık;‘Elektrik Sihirbazı Nikola Tesla ile Söyleşi.’ Bu röportaj 1915’in Haziran ayında Samuel Cohen tarafından yapılmıştı.

Röportaj, Tesla’nın 100 yıl önceki sahip olduğu önemi ve halk arasında ne kadar takdir edildiğini ortaya koyuyor. Tesla, bilim dünyasında gerçek bir ‘rock yıldızı’olarak kabul edilmişti ve bu röportaj ilginç ayrıntıları ortaya koyuyor.

Samuel Cohen’nin, Elektrik Sihirbazı Nikola Tesla ile Röportajı

Nikola Tesla İle Yapılan 1915 Röportajı
İşte Nikola Tesla’nın 100 Yıldan Fazla Süredir Görmezden Gelinen Röportajı

Dünyanın önde gelenlerinden biri olan ünlü bir elektrik bilimcisiyle tanıştığınızda kalbinizin daha hızlı atacağından hiç şüpheniz olmasın. Gitmeden önce, öyle düşünmüyorsunuz.

Ofise ilk girdiğinizde kalbiniz saniyede bir kereden fazla atmıyor ancak Nikola Tesla ‘nın günlük işlerini yaptığı büyük bekleme odasının eşiğinde dururken sinirlerim çok gergindi.

Neden böyleydi?

Diğer büyük mucitler ve bilim insanlarıyla konuştuğumda neden böyle hissetmemiştim?

Bu adamdan, usta elektrik sihirbazının yaşadığı odaya girdiğim ana kadar çok etkilenmiştim, elektriği kontrol edebilen bu adam şimşek işaretini andırıyordu.

Nikola Tesla İle Yapılan 1915 Röportajı
Şekil1: Tesla, 1899’da yüksek gerilim ve yüksek frekans akımları ile deneyler.

Birkaç dakika sonra, beni odanın köşesinde bekleyen Nikola Tesla ‘nın huzuruna girdim. Ona en son başarıları hakkında sorular sordum, ama Tesla sadece gülümsedi. Ve bana birkaç yıl önceki, şimdiye kadar bir insan üzerinde denenen en büyük elektrik deşarjları ürettiği deneyimlerini anlattı.

1899 ‘da yaptığı yüksek gerilimdeki yüksek frekanslı akımlarla yaptığı harika deneyimlerinden bahsetti.

Bu Şekil 1’de gösterilen, çok yüksek frekanslı ve yüksek gerilimli akımların üretimini sağladığı en geniş Tesla cihazlarından biridir.

Bu cihaz 1899’da Colorado Springs ‘deki tesis için üretilmişti. Bu tesiste ve aynı yıl içerisinde, Tesla birçok değerli keşif yaptı. Bu keşifler arasında yakın zamanda kendisine patenti verilen bir keşif de vardı. Bu patent, olağanüstü derecede büyük elektrik boşaltımlarının üretim yöntemini kapsıyordu.

Nikola Tesla İle Yapılan 1915 Röportajı
Tesla, Colorado Springs ‘deki vericisinin yanında. Cihaz, uzun mesafeler boyunca kablosuz olarak milyonlarca volt elektrik iletebiliyordu. Görüntü 1899 yılında çekilmiştir.

Bu kıvılcım gösterisi, elektrik şeridinin uçtan uca 22 metre olarak ölçüldüğünde, havaya sıçramakta olan akımın 800 amper ve maksimum 12.000.000 volt gerilime sahip olduğunda çok beğenileceğini düşünmüştüm. Bu makineye verilen güç ise 300 kW idi.

Tesla, 100.000.000 volt gerilime ulaşabilen daha büyük bir cihaz tasarlamıştı.

Bu voltajlar seviyesi gayet yeterliydi, ancak Tesla, 100.000.000 volt gerilime ulaşabilen daha büyük bir cihaz tasarlamıştı. Böyle bir güce sahip bir makine, en ufak bir dikkatsizlik sonucunda, makineden uzakta olsa bile deneyi yapan kişiyi öldürebilirdi.

Tesla, 1899’da deney yaparken oluşan, atmosfere kadar ulaşan “ateş topları” yüzünden birkaç ucu ucuna kaçtığını belirtti.

Burada gösterilen bobinin metal bilyeleri 80 santimetre yarıçapındaydı. Akım, saniyede 75.000 devir frekansında salınıyordu.

Bu oluşan deşarjlardan bazıları, yıldırım boşalmasından iki buçuk kat daha büyüktü ve aletten yirmi mil uzakta bile duyulabiliyordu. Tesla ‘nın oturup, Faraday ’ın bilimsel kitaplarından birini okuduğu gözlemlenmişti.

Nikola Tesla
Çağının Ötesinde Mucit Nikola Tesla

Bu fevkalade adam, herhangi bir tel yardımı olmadan elektrik enerjisinin iletilmesi için çok fazla zaman ve para harcamıştı. Bir tüp ’den alınan elektrik gücü, ekranın arkasında bulunan ve ultra yüksek frekanslı bir akım ile sağlanan bir tel döngüsünden elde edilir. Tüp, cihaza herhangi bir şekilde bağlı değildi.

Akım, tel döngüsünden aktarılır aktarılmaz, ampulde yüksek gerilimli akım başlar, bu da cıva damlasını buharlaştırır ve binlerce mum ışığı gücünde kör edici bir ışık ortaya çıkardı. Fotoğraf, anlık ve hızlı bir pozlama ile bu tüpün içindeki ışık ile çekildi.

Tesla ‘nın elektrik alanında, şu anda halka duyurmayı umursamadığı birçok şaşırtıcı yeni keşif ve buluşu var ve bu sonuncusunu, şimdiye kadar elektrik alanında yaptığı herhangi bir icattan çok daha önemli olduğunu düşünüyor.

Kablosuz Elektrik

Yakın bir zamanda, henüz tamamlanmamış olan Long Island ‘daki çok güçlü elektrik istasyonundan dünya çapında kablosuz olarak konuşmayı ve enerji aktarmayı planlıyor ve şüphesiz yakında da bitirecek.

Nikola Tesla röportajı

Tesla, “Yakında, dünyaya herhangi bir kablo yardımı olmadan, konuşmanın ve güç aktarılmasının mümkün olduğunu bir gün gelecek” dedi. Tesla, elektrik mühendisliğinde bir devrim yaratan ve ayrıca evrensel olarak kabul edilen, iki, üç veya çok fazlı sistemler olarak da bilinen, alternatif akım güç iletim sisteminin ve indüksiyon motorun mucididir.

En önemli eseri ise, geri dönüştürülebilen gaz, buhar ve su türbinleri ve mekanik transformatörler ve güç vericileri gibi çok çeşitli makinelerde somutlaşmış yeni bir mekanik prensibin keşfidir.

Bu ilke, makinedeki her bir kilo ağırlık için On beygir gücü veya daha fazlasını sağlayabilen kapasitedeki temel taşıyıcıların üretimini mümkün kılar.

Mevcut temel hareketçisi, çok yüksek hızlardaki gemilerin itki kuvvetinde çok başarılı bir şekilde kullanılabileceğini belirtti.

Bana ayrılan sürenin sonuna gelmiştim ve birkaç dakika içinde büyük mucit bana veda etti ve ben de haklı olarak, dünyanın en seçkin bilim adamlarından birinin çok önemli bir mirasını bırakmasında yardımcı oldum: “Vaktinden yüz yıl ileride yaşıyor”.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Engin ALIR

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
9 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir