Fizik Nedir? Çözümleri Ve Temel Bilgileri

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 6 Dakika

Genel olarak fizik, en küçük atom altı parçacıklardan tüm evrene kadar fiziksel varoluştaki her şeyin incelenmesini içerir.

Fizikçiler, varlıklar (hem büyük hem de küçük) arasındaki etkileşimleri tanımlayan ve evrenin farklı ölçeklerde nasıl çalıştığına dair anlayışımızı genişletmek için kullanılabilecek kavramsal ve matematiksel modeller geliştirmeye çalışırlar.

Fizik alanında lisans eğitimi almak, klasik mekanik, termodinamik, elektromanyetizma ve kuantum mekaniği gibi bu modellerin en köklülerine ve bunlarla çalışırken kullanılan hesaplama ve deneysel becerilere geniş bir genel bakış sunar.

fizik nedir
Fizik, temel amacı evrenin nasıl davrandığını anlamak olan en temel bilimsel disiplinlerden biridir.

Fizik maddenin ve hareketin ilgilenen bilimidir. Ayrıca kuvvet, enerji, kütle ve yük gibi kavramlarla da ilgilenir.Deneysel bir bilim olarak fiziğin amacı doğayı anlamaktır.Öyle ya da böyle fizik en eski akademik disiplindir. Astronominin bir alt dal olmasıyla beraber, gerçekten en eski bilim dalı olabilir.

Son iki milenyum süresince bazen fizik, bazen felsefe, bazen kimya ve hatta matematik ve biyolojinin belli branşları fiziğin konusu olabiliyor. Keskin sınırları olmamasıyla beraber modern fizik on yedinci yüzyılda matematik, kimya veya felsefe gibi disiplinlerden farklılaşarak ortaya çıkmıştır.

Fizikteki gelişmeler ara sıra teknoloji sektörüne yöneltilebiliyor ve bazen de matematik ve felsefe gibi diğer bilim dallarını etkileyebiliyor.Örnek olarak, elektromanyetizma anlayışındaki gelişmeler elektrikli cihazlara (televizyon, bilgisayar, ev aletleri vb.) yaygın kullanım alanları açmıştır. Termodinamikteki gelişmeler motorlu taşımayı; hareket bilimindeki gelişmeler kalkülüs matematiği, kuantum kimyası ve mikrobiyolojide kullanılan elektron mikroskobu gibi aletlerin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bugün ise fizik geniş ve gelişmiş bir konudur.

Astrofizik

astrofizik
Evrendeki küçük ve orta büyüklükteki nesnelerin ve yapıların fiziksel teorilerini yaratır.

Astrofizik nedir, evreni ve içindeki yerimizi anlamaya çalışmak için fizik ve kimya yasalarını uygulayan bir uzay bilimi dalıdır.

Alan, yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin, bulutsuların ve evrendeki diğer nesnelerin doğumu, yaşamı ve ölümü gibi konuları araştırır. İki kardeş bilime sahiptir, astronomi ve kozmoloji , ancak bu dallar arasındaki çizgiler bulanık olabilir.

Yıldızların ve galaksilerin evrimi gibi evrenin fiziği ile ilgilenen astronomi dalı. En geniş ölçekte tüm evrenin evrimini ve yapısını anlamaya çalışarak kozmolojiyi inceler.

Biyofizik

biyofizik
Genellikle tıp uygulamaları vardır.

Fizik kavram ve tekniklerinin canlı sistemlerin incelenmesine uygulanması. Bu moleküler, hücre altı, hücresel veya organizma seviyelerinde olabilir. Genellikle tıp uygulamaları vardır.

Biyofizik nedir, fizik ve kimya ilkelerini ve matematiksel analiz ve bilgisayar modelleme yöntemlerini biyolojik sistemlere uygulayan, nihai amacı temel düzeyde yapı, dinamikler, etkileşimler ve nihayetinde biyolojik sistemin işlevini anlamak olan bilgi dalıdır. sistemler.

Biyofizik, biyolojik işlevi belirli moleküllerin fiziksel özellikleri açısından açıklamaya çalışır.

Biyofizikte çok fazla çaba, belirli biyolojik moleküllerin ve içinde birleştikleri daha büyük mimarinin yapısını ve dinamiklerini belirlemeye yöneliktir.

Bu çabanın bir kısmı, bu dinamik yapıları eylem halinde görmek için yeni yöntemler icat etmeyi ve yeni araçlar oluşturmayı içerir. Ek olarak, biyofizikçiler biyolojik sistemlerin mekanik özellikleriyle, nanometreden metreye kadar uzunluk ölçeklerinde giderek daha fazla ilgilenmektedir.

Kimyasal Fizik

Kimyasal süreçleri incelemek için atomik, moleküler ve katı hal fiziğinden tekniklerin kullanılması. Ortaya çıkan bir konu, nanoparçacıkların oluşumudur.

Kimyasal fizik nedir, atom ve moleküler fizik ve yoğun madde fiziği tekniklerini kullanarak fizikokimyasal olayları araştıran bir kimya ve fizik alt disiplinidir, kimyasal süreçleri fizik açısından inceleyen fizik dalıdır.

Fizik ve kimyanın arayüzündeyken, kimyasal fizik fiziksel kimyadan farklıdır.çünkü daha çok fiziğin karakteristik unsurlarına ve teorilerine odaklanır.

Bu arada, fiziksel kimya, kimyanın fiziksel doğasını inceler. Bununla birlikte, iki alan arasındaki ayrım belirsizdir ve bilim adamları araştırmaları sırasında genellikle her iki alanda da pratik yaparlar.

Kimyasal fizikçiler genellikle iyonların , serbest radikallerin , polimerlerin , kümelerin ve moleküllerin yapısını ve dinamiklerini araştırır.

Mühendislik Fiziği

Mühendislik Fiziği, UBC’deki en rekabetçi ve akademik olarak zorlu lisans programlarından biridir. Güçlü bir akademik kurslar, proje kursları ve ortak çalışma deneyimi temeli ile beş yıllık Mühendislik Fiziği programı, size yeni teknoloji ve disiplinler arası mühendislik projeleri geliştirmek için gereken beceri ve deneyimi sağlar.

Üst düzey Matematik ve Fizik derslerinin yanı sıra Bilgisayar Bilimi, Elektrik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği dersleri alacaksınız. İkinci yılda, bu alanların her birinde ders alacak ve uzmanlık alanınız olarak Elektrik, Mekanik veya Mekatronik seçeceksiniz. Akademik program normalde teknik deneyimle desteklenir ve teknik çalışma terimleri için korunan zaman müfredata dahil edilir.

Jeofizik

Jeofizik , Dünya’nın fiziğinin ve uzaydaki çevresinin incelenmesidir.

Bir vurgu, bu özellikleri tahmin etmek için matematiksel modellerle birlikte, Dünya yüzeyinde veya üzerinde ölçülen fiziksel özellikleri kullanarak Dünya’nın içinin araştırılmasıdır.

Dünyanın kökenini, evrimini ve şu anki durumunu incelemek için fiziği kullanmak. Gelişmekte olan gezegen jeolojisi alanı, diğer gezegenler için de aynısını yapmaya çalışıyor.

Jeofizik , katı ve erimiş Dünya’nın, büyük ölçeklerde ve başka türlü erişilemeyen derin Dünya üzerinde çalışmalara izin veren fiziksel ilkeleri kullanarak araştırılmasıdır.

Jeofizik yöntemler , büyük ölçekli dünya Yapısını incelemek, gezegenin tam şeklini ve boyutunu ölçmek (Jeodezi), dünya’nın iç ve tektonik plakalarının dinamiklerini incelemek (Jeodinamik), Dünya’nın manyetik alanının tarihini ve onun yapısını incelemek için kullanılır.

 

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.