Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? İş Türleri, Eğitimleri ve Maaşları

salihpalandoken
salihpalandoken - Salih Palandöken
Okuma süresi 9 Dakika

Yazılım mühendisleri, bilgisayar oyunları geliştirmek, yazılım ürünleri ve ağ kontrol sistemleri oluşturmak için mühendislik ilkelerinden yaralanan ve programlama dillerini bilen bilgisayar bilimi uzmanlarıdır.

ABD Çalışma Bakanlığı’na göre, 2019 yılında bir milyondan fazla kişi yazılım geliştiricisi olarak istihdam edildi. Giderek daha fazla insan akıllı cihazlar kullanmaya başladıkça, yazılım geliştiricilerinin sayısı artmaya devam edecek. Şu anki tabloya baktığımız zaman, önümüzdeki 9 yıl içerisinde bu oranın yüzde 21 artacağı düşünülüyor.

Yazılım geliştirme alanındaki iş olanakları konusunda daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmak için bu makalede şu konulara yer verdik:

  • Yazılım Mühendisi Türleri
  • Yazılım Mühendisliği Alanında İş Olanakları ve Maaş
  • Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur?
Yazılım Mühendisleri
Yazılım Mühendisleri

Yazılım Mühendisi Türleri

Yazılım mühendisliği alanı oldukça geniştir. Yazılım geliştiricileri, bilgisayarlarda bilgi işlem sistemleri oluşturmaktan, ağ güvenliğini sürdürmeye ve müşterilerin kullanımı için kullanıcı dostu web sayfaları oluşturmaya kadar farklı teknik uzmanlık alanlarında çalışabilirler. İki ana yazılım mühendisi türü vardır: uygulama yazılım geliştiricileri ve sistem yazılımı geliştiricileri.

Uygulama Yazılım Geliştiricileri

Genel Bakış:

  • Müşteri odaklı
  • Son kullanıcının kullanımına uygun yazılımlar oluşturmak
  • IOS, Android, Windows, Linux ve daha fazlası için uygulamalar yapmak
  • Gereksinimlerin analizini yapmak
  • Yazılımı düzenlemek ve düzenli olarak güncelleme yayınlamak

Bu yazılımcılar kullanıcı ara yüzünün mü yoksa arka plandaki sunucunun yazılımından mı sorumludur?

Her ikisi de.

Kimlerle Çalışırlar?

Veri bilimi uzmanları, kıdemli sistem mimarları, geliştirme ekipleri ve üst düzey yöneticilerle birlikte çalışırlar.

yazılım muhendisi

Sistem Yazılım Geliştiricisi

Ortalama Maaş: 10-15 bin

Sistem yazılımı geliştiricileri, işletim sistemlerini, ağ yazılımlarını ve bilgi işlem uygulamalarını araştırır, planlar, geliştirir ve test eder. Bilgisayar bilimi, mühendislik ve matematiksel analiz ilke ve tekniklerini uygularken yazılım gereksinimlerini analiz eder, tasarlar ve hesaplar ve operasyonel özellikleri belirlerler.

Arka Uç Mühendisi

Ortalama Maaş: 9-13 bin

Bu tür yazılım mühendisi, sistem geliştirme, uygulama performansı, tasarım, uygulama ve çekirdek veritabanlarının yönetimi konusunda uzmanlaşmıştır. Kullanıcı arabiriminin sorunsuz çalışmasını sağlamak için veri ve kayıt sistemlerini, önbelleğe alma sistemlerini ve diğer bilgisayar ağı sistemlerini entegre etmek için uygulama programlama arabirimlerini (API’ler) kullanırlar.

DevOps Mühendisi

Ortalama Maaş: 12-19 bin

Genellikle DevOps mühendisleri olarak bilinen geliştirme ve operasyon mühendisleri, arka uç yazılımları oluşturmak, dağıtmak, entegre etmek ve desteklemek için sistemler geliştirir, iyileştirir ve bakımını yapar. Uygulama altyapısını, veritabanı sistemlerini ve sunucuları uygular ve yönetirler. Apache Mesos, HashiCorp yığını, OneDrive ve AWS ile deneyim çok arzu edilir.

Ön Uç Mühendisi

Ortalama Maaş: 13-19 bin

Bir ön uç mühendisi, kullanıcı deneyimi (UX) tasarım ilkelerini kullanarak kullanıcı arabirimini (UI) geliştirme ve optimize etme konusunda uzmanlaşmıştır. Kullanıcı arayüzü, düzenler, biçim ve estetik gibi görsel özellikler içerir.

Ön uç mühendisleri, hataları düzeltmek ve müşteriye yönelik web sayfalarının kusursuz bir görsel görüntüsünü sağlamak için analitik becerilerini kullanır. Bu, farklı tarayıcılar, cihazlar, uygulama yazılımları ve işletim sistemleri ile uyumluluk sağlar.

Mobil Uygulama Geliştiricisi

Ortalama Maaş: 12-15 bin

Mobil geliştiriciler, özellikle mobil cihaz uygulamaları için kod yazarlar. Mobil uygulamalar yazılım geliştirme, mobil ve akıllı cihazlar endüstrisinin patlama yaptığı 2000’li yılların başında popüler hale geldi. Bir mobil uygulama geliştiricisi, iOS ve Android gibi mobil işletim sistemlerinin yanı sıra Java, Swift, Objective-C ve API’ler konusunda yetenekli olmalıdır.

Arka Uç Geliştirici

Ortalama Maaş: 9-15 bin

Bir arka uç geliştiricinin uzmanlığı, son kullanıcının erişemeyeceği bir sistemin operasyonel mantığını tasarlamak ve yürütmektir. Bir web sitesinin arka ucu bir sunucu, uygulamaları ve bir veritabanından oluşur. Arka uç geliştiricileri, bir web sitesinin son kullanıcı tarafının çalışmasını sağlamak için bu parçaları tasarlar, oluşturur ve bakımını yapar.

Güvenlik Mühendisi

Ortalama Maaş: 10-15 bin

Güvenlik mühendisi, bir yazılım sisteminin güvenliğini test etmek ve sızmak için sistemler, süreçler ve stratejiler oluşturan bir güvenlik uzmanıdır. Keşfedilen güvenlik açıklarını iyileştirmek için test sonuçlarını kullanırlar. Daha yaygın olarak beyaz şapka veya etik korsanlar olarak adlandırılan bu kişiler, güvenlik sistemlerine sızmaya ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için veritabanına erişmeye çalışırlar.

Yazılım mühendisleri için en yaygın kullanılan kodlama dillerinden bazıları şunlardır;

yazilim
Bir yazılım mühendisi, bilgisayar yazılımını tasarlamak, geliştirmek, sürdürmek, test etmek ve değerlendirmek için mühendislik ilkelerini uygular.
  • Java
  • JavaScript
  • Yapılandırılmış Sorgu Dili (SQL)
  • C++
  • C#
  • piton
  • HTML
  • CSS

Bir yazılım mühendisi ile bir yazılım geliştiricisi arasındaki fark nedir?

Bir yazılım mühendisi, bilgisayar yazılımını tasarlamak, geliştirmek, sürdürmek, test etmek ve değerlendirmek için mühendislik ilkelerini uygular.

Bu genellikle ekip çalışması becerileri gerektiren oldukça işbirlikçi bir faaliyettir. Bir yazılım mühendisi, yazılım geliştirmek için araçlar oluşturmak için bir donanım sisteminin bileşenlerini kullanır ve sorunları büyük ölçekte çözme eğilimindedir.

Buna karşılık bir yazılım geliştiricisi, uygulamalar oluşturmak ve eksiksiz programlar yazmak için bitmiş araçları kullanarak çeşitli bilgisayar türlerinde çalışan yazılımlar oluşturur. Bu rol daha tek başına olma eğilimindedir ve geliştiricilerin mühendislik meslektaşlarıyla aynı becerilerin çoğunu ancak sınırlı bir ölçekte kullanmalarına izin verir.

Sistem Yazılımı Geliştiricileri

Genel Bakış:

  • Kullanıcıya yönelik uygulamalar için işletim sistemleri ve ağlar oluşturur
  • Hem donanımsal hem de yazılımsal gereksinimlerinden sorumludur
  • Birbirinden farklı yazılım ürünlerini tek bir platforma entegre etme

Bu yazılımcılar kullanıcı ara yüzünün mü yoksa arka plandaki sunucunun yazılımından mı sorumludur?

Daha çok arka plan yazılımlarından sorumludurlar

Sistem Yazılımı Geliştiricileri
Sistem Yazılımı Geliştiricileri

Yazılım Mühendisleri Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadardır?

Endüstri alanında çok talep olması ve mühendislerin kendi teknik uzmanlıkları sayesinde hem uygulama yazılım mühendisleri hem de sistem yazılım mühendisleri önemli işler yaptıklarından dolayı iyi bir ücret alırlar. Çalışma istatistikleri Bürosu Amerika’daki uygulama geliştiricilerinin ortalama yıllık maaşının 103.620 ABD doları ve sistem geliştiricilerinin 110.000 ABD doları olduğunu söylemiştir. Tabi bu rakam Türkiye şartları için geçerli değildir.

Tabii ki de yazılım mühendisliği alanında uygulama ve sistem geliştiriciliğinin yanında pek çok başka pozisyon da vardır. Genellikle tercih edilen diğer meslekler mobil geliştiriciliği, uygulama mimarlığı, kalite kontrol analistliği ve veri tabanı yöneticiliğidir.

Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur?

Yakın zamana kadar bilgisayar ile ilgili iki veya dört yıllık bir bölümden mezun olmak yazılım mühendisi olabilmenin tek yoluydu. Ama bilgi sistemleri, elektrik ve inşaat mühendisliği ve hatta üniversitelerin online kurslarında yer alan matematik ve bilimle ilgili diğer bölümlerden birinin diplomasına sahip olmak, insanların yazılım mühendisi olabilmesine olanak sağladı.

Ancak bir diploma sahibi olmak veya üniversitelerin online kurslarında eğitim görmüş olmak artık bir yazılım mühendisi olmanın tek yolu değil. Yazılım mühendisliği alanında çalışmak isteyenler için kurulmuş olan kodlama eğitimi kampları giderek daha da popüler olmaya başladı.

Kodlama kampları, pratik ve özellikle dil alanında programlama becerilerini geliştirilmesine odaklanan ancak aynı zamanda bilgi teknolojisi alanına dair temel bilgileri de vermeyi hedefleyen 8 ila 30 haftalık yoğun eğitim kamplarıdır. Bu eğitim kamplarının pek çoğu öğrencilerin mümkün olan en kısa zamanda BT iş piyasasına girmesine ve belirli bir bölgede en çok talep gören becerilerin geliştirilmesine odaklanmıştır.

 

Yazılım Mühendisi
Yazılım Mühendisi

Kendinize en uygun programı seçmeden önce ne tür bir iş aradığınızı ve hangi dili öğrenmeniz gerektiğini iyice öğrenin. Eğitiminizi tamamladıktan sonra portföyünüzü oluşturmalı ve bir yazılım mühendisi olarak bir cv hazırlamalısınız.

Yazılım Mühendislerine Her Sektörde İhtiyaç Vardır

Uygun niteliklere sahip bir yazılım mühendisi hemen her sektörde iş bulabilir ve pek çok kurumla çalışabilir. Yazılım geliştiricilerinin en çok iş imkanına sahip olduğu alan BT firmaları olsa da devlet kurumlarında, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda, sağlık sektöründe, nakliye ve lojistik şirketlerinde de yazılım mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Hital PAÇACI

İleri Okuma: What Do Software Engineers Do? Job Types, Training, and Salary – fullstackacademy

İlginizi Çekebilir: Google’ın Makine Öğrenme Yazılımı Kendini Çoğaltmayı Öğrendi

Bu makaleyi paylaş
Yazan salihpalandoken Salih Palandöken
Salih Palandöken, teknoloji dünyasının nabzını tutan deneyimli bir teknoloji editörüdür. Özellikle yapay zeka, büyük veri, ve yazılım geliştirme gibi alanlarda derin bilgi birikimi ve analiz yeteneği ile tanınır. Kariyeri boyunca, sektördeki yenilikleri yakından takip ederek okuyucularına en güncel ve kapsamlı bilgileri sunmuştur. Ayrıca, teknoloji trendlerini ve dijital dönüşüm süreçlerini sade bir dille anlatma konusunda uzmanlaşmıştır. Salih, teknolojinin günlük hayata etkilerini incelerken, aynı zamanda iş dünyası için stratejik öneriler sunan makaleleriyle de dikkat çeker.