parcali gunes tutulmasi

Parçalı Güneş Tutulması Nedir?

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 2 Dakika

25 Ekim saat 10 civarında Türkiye başta olmak üzere Avrupa Asya ve Afrika’dan net şekilde gözlemlenebilen parçalı güneş tutulması gerçekleşti. Bu güneş tutulması yurdun dört bir yanından özel tutulma gözlükleri, kaynak gözlükleri ve güneş gözlüğü gibi çeşitli gereçlerle net şekilde izlendi.

Parçalı Güneş tutulması nedir? Diğer tutulmalardan farkı ne?

parcali-gunes-tutulmasi

İsminden de anlayacağınız gibi bu tutulma, tam olarak Güneş’i kaplamıyor. Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi sonucunda oluşurken, her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma hali alır. Tam tutulma sırasında ise net şekilde parçalı tutulma olarak görmemiz mümkün.

Tutulmanın gerçekleşmesi birçok değişkene bağlı olsa da en önemlisi Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olmasıdır. Kısaca yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gereklidir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmediğinden bu çakışma genelde seyrek olarak görülür.

Maalesef her güneş tutulması dünyanın farklı yerlerinde farklı şekilde görülebilir bazı yerlerinde ise görülmez. Örneğin bu tutulma Amerika kıtaları, Okyanusya ve Antarktika’da görülmesi pek mümkün değildir. Başka tutulmalar ise tam tersi şekilde bu kıtalardan daha net görülme imkanı sunar. Bu yüzden ülkelerde bu tutulmaları izlemek adına belirli turizm noktaları da oluşmuştur.

Bu etkileyici Güneş Tutulması güneş tutulması türlerinden sadece bir tanesi. Bunun yanında Halkalı Güneş Tutulması, Tam Güneş Tutulması ve Melez Güneş Tutulması da yazılabilir.

Güneş Tutulması 25 Ekim’de ülkemizde AA’nın kadrajından bu şekilde görüntülendi. 👇

Tüm görseller için.

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir