Kuantum Kedi Deneyi 1.400 Saniye ile Rekor Kırdı

Kuantum Kedi Deneyi 1.400 Saniye Hayatta Kalarak Rekor Kırdı

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 3 Dakika
Kuantum kedi durumu, kapıyı açtığınızda kedinin içeri mi yoksa dışarı mı çıkacağına karar vermeye çalıştığı sürece kadar sürer. (Peungnoi/Shutterstock)

Çinli bilim insanları, kuantum süperpozisyon durumunu tam 23 dakika 20 saniye boyunca sürdürerek yeni bir rekora imza attı. Bu çığır açan sonuç, hassas ölçümler ve kuantum bilgisayarlar için yeni kapılar aralayabilir ve hatta fizik teorilerinin sınırlarını test etme imkanı sunabilir.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışma, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü. Deneyde, 10.000 adet iterbiyum atomu mutlak sıfırın birkaç binlik derece üzerinde soğutularak ışık kullanılarak hapsedildi. Her bir atom büyük bir hassasiyetle kontrol edilerek, iki farklı spin durumunun süperpozisyonuna yerleştirildi. Bu durum, “kuantum kedi” durumu olarak bilinir.

Kuantum Kedi Deneyi 1.400 Saniye ile Rekor Kırdı
Schrödinger’in kedisinin bilinmez canlılığı, daha stabil kuantum cihazları için anahtardır. (Olivia ZZ/Getty Images)

Ünlü Schrödinger’in kedisi düşünce deneyinde, kutuya kapatılmış bir kedi, rastgele bir kuantum süreciyle aktifleşen bir zehirle karşı karşıya bırakılır. Kutuyu açmadan kedinin durumunu belirlemek mümkün değildir; dolayısıyla kedi hem ölü hem de diridir. Kuantum dünyasında, kuantum kedi durumları, bir kuantum durumunun aynı anda birden fazla şekilde var olabileceği anlamına gelir.

Yeni deneyde, bu kuantum kedi durumunun süresi olağanüstüydü. Doğada süperpozisyon durumu saniyenin küçük bir kısmında çökerken, bu deneyde tam 1.400 saniye boyunca sürdü. Araştırma ekibi, daha iyi bir vakum sistemi ile bu sürenin daha da uzatılabileceğini düşünüyor.

Çalışmaya dahil olmayan Calgary Üniversitesi’nden Barry Sanders yaptığı açıklamada, “Bu büyük bir olay çünkü atomik bir sistemde bu güzel kedi durumunu yaratıyorlar ve bu durum stabil,” dedi. “Bir prob sallanır, itilir ve dürtülür, ve ardından ne olduğunu gözlemleyerek onunla etkileşime giren şeyler hakkında bilgi edinirsiniz.”

Kuantum Kedi Deneyi 1.400 Saniye ile Rekor Kırdı
Kuantum kedi durumu, kapıyı açtığınızda kedinin içeri mi yoksa dışarı mı çıkacağına karar vermeye çalıştığı sürece kadar sürer. (Peungnoi/Shutterstock)

Araştırma, bu cihazlar için kullanılabilecek pek çok farklı element olduğunu gösteriyor. Her ne kadar iterbiyum kullanılmış olsa da, bu özel düzenekle iterbiyum atomlarının manyetik alanları ölçmede son derece hassas olduğu ortaya kondu ve bu da heyecan verici uygulamalar sunuyor.

Geçen yıl da kuantum kedi deneyleriyle ilgili başka bir rekor kırılmıştı. Araştırmacılar, makroskopik bir nesneyi süperpozisyona yerleştirerek, 16 mikrogram ağırlığındaki bir kristali bu duruma sokmayı başardılar. Bu, alanın gerçekten de mümkün olanın sınırlarını zorladığını gösteriyor.

Deney ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi, ArXiv’de yayınlanan ön baskı makalesinde bulunabilir.

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir