Dünyanın En Küçük Köpekbalığı: 20 cm'lik cüce fener köpekbalığı

Dünyanın En Küçük Köpekbalığı: 20 cm’lik cüce fener köpekbalığı

Atlas Kardemir
Okuma süresi 3 Dakika
Dünyanın en küçük köpekbalığı olan cüce fener köpekbalığını keşfedin. Bu sevimli yaratıklar, sadece 20 santimetreye kadar büyüyebilen nadir ve gizemli bir türdür.

Köpekbalıkları denince akla hemen Jaws (Denizin dişleri) film müziği gelebilir, ancak dünyanın okyanusları (ve bazı gölleri) büyük beyaz, çekiç başlı, boğa köpekbalığı gibi pek çok köpekbalığı türüyle doludur. Şimdi ise dünyanın en küçük köpekbalığı türüne, cüce fener köpekbalığına (Etmopterus perryi) bir göz atalım.

Cüce Fener Köpekbalığı Nedir?

Dünyanın En Küçük Köpekbalığı: 20 cm'lik cüce fener köpekbalığı
Yaklaşık 20 santimetre (7,9 inç) maksimum boyuta ulaşan cüce fener köpekbalıkları, tam bir avuç içi büyüklüğündedir. Resim kredisi: Chip Clark/Smithsonian Institution, Wikimedia Commons aracılığıyla (kamu malı)

Cüce fener köpekbalıkları, fener köpekbalıkları cinsinin nadir ve oldukça gizemli üyeleridir. Bu tür, yalnızca Güney Amerika kıyılarında yapılan birkaç gözlem ve tesadüfi yakalamalar sayesinde bilinmektedir. Batı orta Atlantik’te 283 ila 439 metre derinliklerde yaşadığı düşünülmektedir.

Cüce Fener Köpekbalığı Ne Kadar Küçüktür?

Bu küçük köpekbalıkları o kadar nadir bulunur ki boyutlarını kesin olarak bilmek zordur. Ancak, genellikle en fazla 21,2 santimetre (8,3 inç) uzunluğa ulaşabildikleri rapor edilmiştir. 2021 yılında yapılan bir çalışma, nüfus yapısını incelemek amacıyla 153 birey yakalamış ve bunlardan birinin 28,9 santimetre (11,4 inç) uzunluğunda olduğunu tespit etmiştir. Bu, tür için yeni bir maksimum vücut uzunluğunu temsil etmektedir.

Fiziksel Özellikleri

Dünyanın En Küçük Köpekbalığı: 20 cm'lik cüce fener köpekbalığı
Cüce Fener Balığı (Etmopterus perryi): Vücutta açık ve koyu alanlar, çizgiler ve lekeler belirgindir; çok küçük (muhtemelen en küçük köpek balığı) ve biraz basık bir başı ve burnu vardır (derinliği genişliğinden 2/3 veya daha azdır); orta büyüklükte gözler; ince, iğne biçimli, rastgele ve yoğun dizilişli dişçikler; yüzgeçler orta büyüklüktedir.

Cüce fener köpekbalığının başı, vücut uzunluğunun beşte biri ile dörtte biri arasında bir büyüklüğe sahiptir ve ağızlarında 60’tan fazla keskin diş bulunur. Bu türün çok büyük gözleri, okyanusun karanlık derinliklerinde mevcut olan ışığı maksimize etmek için evrimleşmiştir.

Örnekler, derilerinde siyah işaretlerle birlikte koyu kahverengi bir renge sahiptir. Bu işaretlerin bazıları ışık üreten hücreler olan fotoforlarla oluşmuştur. Bu ışık üreten özelliklerin, köpekbalığının avlanmak için daha küçük balıkları çekmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

Dünyanın En Küçük Köpekbalığı: 20 cm'lik cüce fener köpekbalığı
Dünyanın en küçük köpekbalığı olan cüce fener köpekbalığını keşfedin. Bu sevimli yaratıklar, sadece 20 santimetreye kadar büyüyebilen nadir ve gizemli bir türdür.

Cüce fener köpekbalıklarının ovovivipar oldukları, yani yumurta kesesinin iki veya üç yavruya doğum yapana kadar besin sağladığı düşünülmektedir.

Tehdit Altında Mı?

IUCN Kırmızı Listesi, cüce fener köpekbalığını “En Az Endişe Verici” olarak işaretlemiştir, bu da türlerin yok olma riskinin en düşük seviyede olduğu anlamına gelir. Ancak, bu türün ekolojisi hakkında doğru bilginin eksikliği ve derin deniz balıkçılığı trollerinin tehdidi en büyük tehlikelerdir. IUCN, 2009 yılında Karayip Kolombiyası açıklarında yapılan bir araştırmada, bu türün trol avlarının %39’unda bulunduğunu ve bolluk ile biyokütlenin %1’inden biraz fazlasını oluşturduğunu belirtmektedir.

Dünyanın En Büyük Köpekbalığı Hangisi?

Cüce fener köpekbalığının aksine, dünyanın en büyük köpekbalığı olan balina köpekbalığı (Rhincodon typus), 18 metre (60 feet) uzunluğa ulaşabilir. Balina köpekbalıkları aynı zamanda dünyanın en büyük omnivorlarıdır.

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir