Bilim İnsanları, Sağlıklı Yaşlanma İçin Gereken Uyku Süresini Açıkladı

Bilim İnsanları, Sağlıklı Yaşlanma İçin Gereken Uyku Süresini Açıkladı

Suna Kırgız
Okuma süresi 3 Dakika
Yeni bir araştırma, yedi saatten fazla uyumanın sağlıklı ve başarılı bir yaşlanma sürecine katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.

Hepimiz sağlıklı bir şekilde yaşlanmak isteriz. Yeni bir araştırma, bunun için gecelik yedi saatten fazla uyumanın önemli olabileceğini gösteriyor.

Çin’deki Wenzhou Tıp Üniversitesi’nden bir ekip, 45 yaş ve üzeri 3.306 kişinin uyku alışkanlıklarını 2011, 2013 ve 2015 yıllarında kaydetti ve beş yıl sonra sağlık durumlarını inceledi. Verilere göre, gecelik en az yedi saat uyuyan kişilerin ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı olduğu görüldü.

Bilim İnsanları, Sağlıklı Yaşlanma İçin Gereken Uyku Süresini Açıkladı
Yeni bir araştırmaya göre, yedi saatten fazla uyumak, sağlıklı ve başarılı bir yaşlanma sürecine katkı sağlayabilir. Fotoğraf kredisi: (Yulia Petrova/Getty Images)

Araştırmacılar, “Başarılı yaşlanma, önemli kronik hastalıkların olmaması, fiziksel engelin bulunmaması, yüksek bilişsel işlev, iyi mental sağlık ve aktif yaşam katılımı olarak tanımlandı,” diye belirtti. Çalışma sonunda, sadece 455 kişi (yüzde 13,8) bu kriterlerin tümünü karşıladı. Bu kişilerden 307’si (yaklaşık üçte ikisi), düzenli olarak gecelik yedi saatten fazla uyuyordu.

Bilim İnsanları, Sağlıklı Yaşlanma İçin Gereken Uyku Süresini Açıkladı
Katılımcılar beş uyku grubuna ayrıldı. (Tian ve diğerleri, BMC Public Health , 2024)

Katılımcılar, uyku alışkanlıklarına göre beş gruba ayrıldı: uzun süre stabil uyuyanlar (düzenli olarak 8-9 saat), normal stabil uyuyanlar (düzenli olarak 7-8 saat), uyku süresi azalanlar (ortalama 8 saatten 6 saatin altına düşenler), uyku süresi artanlar (ortalama 6 saatten 8 saatin üzerine çıkanlar) ve kısa süre stabil uyuyanlar (düzenli olarak 5-6 saat).

Başarılı yaşlanma şansı, uzun süre stabil uyuyanlar ve normal stabil uyuyanlar (sırasıyla yüzde 17,1 ve yüzde 18,1) gruplarında daha yüksekti. Buna karşın, uyku süresi azalanlar (yüzde 9,9), artanlar (yüzde 10,6) ve kısa süre stabil uyuyanlar (yüzde 8,8) gruplarında bu oran daha düşüktü.

Bilim İnsanları, Sağlıklı Yaşlanma İçin Gereken Uyku Süresini Açıkladı
Uyku düzenine göre sağlıklı ve başarılı yaşlanma. (Tian ve diğerleri, BMC Public Health, 2024)

Araştırmacılar, “Normal stabil uyku süresi ile karşılaştırıldığında, düşük stabil ve artan uyku süresi olanların başarılı yaşlanma olasılığı sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 52 daha düşüktü,” diye belirtti. “Azalan uyku süresi olanlar da daha düşük olasılık gösterdi, ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi, muhtemelen örneklem büyüklüğü sınırlamaları nedeniyle.”

Ekip, analizlerinde kilo, alkol tüketimi ve cinsiyet gibi faktörleri de dikkate aldı. Ancak çalışmanın doğası gereği, doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurmak mümkün değil. Yine de bu çalışma, düzenli ve uzun süreli uykunun önemini vurguluyor.

Bilim İnsanları, Sağlıklı Yaşlanma İçin Gereken Uyku Süresini Açıkladı

Önceki araştırmalar da yedi saatlik uykunun, iyi yaşlanma ve çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına karşı koruma sağlamak için ideal bir süre olabileceğini ortaya koymuştu. Araştırmanın yapıldığı Çin, dünyanın en hızlı yaşlanan nüfuslarından birine sahip, ancak bu durum küresel bir sorun. Dünya yaşlandıkça, sağlıklı kalmak da önemli hale geliyor.

Araştırmacılar, “Bu bulgular, kronik uyku yoksunluğunun yanı sıra artan ve azalan uyku sürelerinin sadece yaşa bağlı değişiklikler olmadığını vurguluyor,” diye belirtti. “Bunlar, başarılı yaşlanma yolunda karşılaşılan engellerin belirleyici göstergeleri olarak ortaya çıkıyor.”

Bu araştırma, BMC Public Health dergisinde yayımlandı.

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir