McGill Üniversitesi bilim insanları, hamileliğin grip enfeksiyonlarına karşı doğal bir bağışıklık mekanizmasını tetikleyebileceğini keşfetti. Genel kanının aksine, hamilelik döneminde enfeksiyonlara karşı savunmasız olunduğu düşünülse de, araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarda hamileliğin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve Influenza A virüsünün akciğerlere yayılmasını engellediğini buldular.
Evrimsel Bir Perspektif
Çalışmanın ortak yazarı Dr. Maziar Divangahi, “Sonuçlarımız mevcut dogmalara ters düşüyor, ancak evrimsel açıdan mantıklı” diyor. McGill Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Bölümü’nde Profesör olan Dr. Divangahi, aynı zamanda McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli bir bilim insanı. Dr. Divangahi, “Bir annenin sağlıklı kalması, gelişmekte olan bebeğini koruması için gereklidir. Bu nedenle bağışıklık sistemi, hamilelik sırasında ekstra bir koruma katmanı sağlayacak şekilde adapte olur” diye ekliyor.
Hamilelik ve Ötesi İçin Faydalar
Araştırmacılar, hamilelik sırasında farelerin burun boşluğunda belirli bir tür bağışıklık hücresinin aktif hale geldiğini ve bu hücrenin güçlü bir molekül üreterek vücudun antiviral savunmasını özellikle burun ve üst solunum yollarında artırdığını gözlemledi. Çalışmanın birinci yazarı Julia Chronopoulos, “Influenza A virüsü insanlık için en ölümcül tehditlerden biri olmaya devam ediyor” diyor ve ekliyor: “Hamilelikteki bu doğal bağışıklık, anne adaylarının gripten korunmasına dair düşüncelerimizi değiştirebilir.”
Kanada Halk Sağlığı Ajansı, hamile kadınlara grip aşısı olmalarını tavsiye ediyor, çünkü hamileler ciddi hastalık ve erken doğum gibi komplikasyonlar açısından yüksek risk altındadır. Yeni bulgular, daha hedefe yönelik grip aşıları geliştirilmesi için umut vadediyor. Araştırmanın ortak yazarı Dr. James Martin, “Geniş kitleler de fayda sağlayabilir, çünkü gözlemlediğimiz bağışıklık yanıtı hamilelik dışında da tekrarlanabilir” diyor. Bu, yeni burun aşıları veya koruyucu molekülleri artıran tedaviler anlamına gelebilir.
Araştırma ekibi şimdi, grip veya COVID-19 gibi viral enfeksiyonlar sırasında akciğer hasarını azaltmanın yollarını arıyor. Daha önceki araştırmalar virüsü hedef alırken, bu ekip bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini önlemeyi hedefliyor. Bu yaklaşım, grip enfeksiyonu ile ilişkili ciddi komplikasyonların riskini azaltabilir.
Araştırma, Kanada Sağlık Araştırma Enstitüleri tarafından finanse edilmiştir.
Kaynak ve İleri Okuma: “Pregnancy enhances antiviral immunity independent of type I IFN but dependent on IL-17–producing γδ+ T cells in the nasal mucosa” by Julia Chronopoulos, Maziar Divangahi, and James G. Martin was published in Science Advances.