Bilgisayar Bilimcisi Ray Kurzweil’in Ölümsüzlük Tahmini
Fütürist ve bilgisayar bilimcisi Ray Kurzweil, insanlığın ölümsüzlüğe ulaşacağı ve yapay zekanın (AI) tekilliğe ulaşacağı zaman dilimleri hakkında oldukça belirgin tahminler yapıyor. Kurzweil’in tahminleri doğru çıkarsa, ölümsüzlüğe ulaşmak için sadece önümüzdeki yedi yılı atlatmanız gerekecek.
Kurzweil’in Geçmiş Tahminleri
Kurzweil, teknoloji hakkında yaptığı tahminlerde makul bir başarı oranına sahip. 1990 yılında, bir bilgisayarın 2000 yılına kadar dünya satranç şampiyonlarını yeneceğini, taşınabilir bilgisayarlar ve akıllı telefonların yükselişini, daha fazla kablosuz teknolojinin kullanılacağını ve internetin patlayıcı bir şekilde yayılacağını öngördü. 2010 yılında, 1990 yılında yaptığı 147 tahminin 115’inin tamamen doğru, 12’sinin ise büyük ölçüde doğru olduğunu belirtti. Sadece 3 tahmini tamamen yanlış çıktı.
İddialı ve Cesur Tahminler
Elbette bazı tahminlerinde yanıldı, örneğin 2009 yılına kadar otonom araçların kullanılacağını öngörmesi gibi. Ancak ölümsüzlük iddiaları cesur olsa da, tamamen göz ardı edilmemeli. Kurzweil, uzun süredir bu tür cesur tahminler yapıyor ve belirlediği tarihlere oldukça yakın kalıyor.
2017 yılında Futurism’e verdiği röportajda, “2029, bir yapay zekanın geçerli bir Turing testini geçerek insan seviyesinde zekaya ulaşacağı tarih olarak tahmin ettiğim tutarlı bir tarih,” dedi. “2045’i ise ‘Tekillik’ için belirledim, bu tarih, oluşturduğumuz zeka ile birleşerek etkili zekamızı milyar kat artıracağımız zamandır.”
2030 ve Ölümsüzlük
Kurzweil, 2030 yılına kadar insan yaşam süresinin her yıl bir yıldan fazla uzatılabileceğine inanıyor. Bu, tekilliğe giden yolun bir parçası olarak, kanımızda dolaşan nanobotların onarımlar yapacağı ve beynimizi buluta bağlayacağı anlamına geliyor. Bu gerçekleştiğinde, beyinlerimizden doğrudan videolar veya e-postalar gönderebilecek ve anılarımızı yedekleyebileceğiz.
Kurzweil için tekillik, korkulacak bir şey değil, insanları “tanrısal” hale getirecek bir gelişme. “Daha komik olacağız. Daha çekici olacağız. Sevgi dolu duygularımızı ifade etmede daha iyi olacağız,” dedi 2015 yılında.
Gerçekçi Bir Bakış
Nanobotlar, ilaç yüklerini beyin tümörlerine taşımak için kullanıldı, ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ilerlemeler kaydedilmezse, Kurzweil’in tarif ettiği noktaya yedi yıl içinde ulaşmak zor görünüyor. Beyin-bilgisayar arayüzleri önemli ölçüde ilerledi; felçli hastalar zihinlerini kullanarak cümleler oluşturabiliyor ve maymunlar nihayet Pong oynayabiliyor. Ancak, Kurzweil’in tarif ettiği geleceğe hala çok uzağız ve insan-yapay zeka etkileşimleri büyük ölçüde eski usul yöntemlerle gerçekleşiyor. Kurzweil’in haklı olup olmadığını ise sadece zaman gösterecek. Neyse ki, tahminlerine göre, bolca zamanımız olacak.