Kuzgunlar Ve Kargalar Neden Dünyanın En Zeki Kuşlarıdır?

Atlas Kardemir
Okuma süresi 4 Dakika

Beyinleri küçük olabilir ama kuşların, çocukları ve maymunları zekası ile alt ettiği bilinmektedir. 21. yüzyıla kadar, kuşlar genellikle dikkate alınmadı. Nohut büyüklüğünde bir beyin ile ne kadar zeki olabilirsiniz? Ve ancak kuşların zekası daha fazla incelenirse, bu varsayımlar yıkılır. Çalışmalar, örneğin, kargaların alet yaptığını, kuzgunların bulmacaları çözdüğünü ve papağanların farklı bir kelime dağarcığı olduğunu gösterdi.

Kuşlar, memelilerden çok daha fazla nöron kullanarak küçük beyinleri için ayrılan alanı iyi kullanırlar. Ancak kuşları zeki olarak sınıflandıran şey tam olarak nedir? Bilim adamları, tanımın daha geniş olması gerektiğini söylüyor.

Kargalar konusunda uzman Kevin McGovan “Arjentin’e uçabilmek, geri gelebilmek ve aynı çalılığa inmek, böyle bir zekaya diğer bir çok organizmada önem vermiyoruz.” diyor. Fakat standart zekadan bahsediyorsak insan konuşmasını taklit etmek ya da problemleri çözmek gibi “konu her zaman papağanlara ve kargalara gelir.”

KUZGUNLAR

McGowan’a göre, kuzgun familyasının üyeleri (ötücü kuşlar, kuzgunları, kargaları, alakargaları ve saksağanları içerir.) en zeki kuşların arasında yer alsa da, yaygın kuzgunların zor problemlerle başa çıkabilmeleri mümkün. Science dergisinde 2017 yılında yayınlanan bir çalışma, kuzgunların, insanlara ve insanların akrabalarına özgü olduğuna inanılan bir davranışı bile önceden planladıklarını ortaya koydu.

Basit bir deneyde, bilim adamları kuşlara bir araç ile bir yiyecek parçasına nasıl erişebileceklerini öğretti. Neredeyse 24 saat içinde, seçmeleri için araçlar sunulduğunda öğretildiği şekilde aracı tekrar seçtiler ve görevi yerine getirdiler. İsveçli Lund Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan Mathias Osvath, daha önce yapılan bir röportajda “Maymunlar bu gibi görevleri çözemedi” dedi.

KARGALAR

zeka testini en az kuzgunlar kadar iyi çözebilmelerine rağmen, McGowan kargaların, insan yüzünü unutmadıkları ilginç bir hafızaları olduğunu vurguladı ve özellikle belirli bir kişi onlar için tehditse o kişiyi hatırlayabiliyorlar. “Her insanın farklı olduğunu ve onlara farklı şekilde yaklaşmaları gerektiğini gösteren iyi bir algıları var gibi görünüyor.”

Örneğin; Davranışsal Ekoloji ve Sosyobiyoloji dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, kargalar yeni insanlar konusunda kuzgunlardan daha dikkatlidir ama daha önce etkileşimde oldukları insanlarla daha rahatlardır. McGowan, “Arabamı biliyorlar, yürüyüşümü biliyorlar, beni 10 km öteden tanıyorlar. Sadece inanılmazlar. ”diyor.

GRİ AFRİKA PAPAĞANLARI

Birçok papağan türünün insan konuşmasına eğilimi olsa da, gri Afrika papağanı aralarında en başarılı olanıdır. McGowan, “Onların ceviz kadar küçük beyninde çok fazla şey oluyor” diyor. “Çok uzun yaşarlar ve çok fazla bilgi ve anı biriktirebilirler.” 1950’lerde, Harvard’ın karşılaştırmalı psikologu Irene Pepperberg, Afrika gri papağanı Alex’e İngilizce sesleri öğretmeye başladı.

Alex öImeden önce, yüzlerce kelime üzerinde çalıştı, bunları bağlam içinde kullanabiliyor ve hatta “aynı, farklı ve sıfır” gibi kavramları anlayabiliyordu. Şimdi Pepperberg Harvard Üniversitesi’nde başka bir gri Afrika papağanı olan, Griffin ile çalışıyor. Griffin şekilleri ve renkleri sınıflandırabiliyor ve sıfır kavramı üzerinde çalışıyor.

KAKADU

Kakadular, müzik aleti üreten ilk hayvanlardır. Avustralya’nın erkek palmiye kakaduları kur yaptıkları zaman, drumsticks(baget) yapmak için dallar ve tohum kapsülleri kullanır. Her erkeğin kendine özgü bir müzikal tarzı vardır. Aletlerini içi boş ağaçlara vurarak kendi ritimlerini oluşturuyorlar.

BÜYÜK KUYRUKLU KARATAVUK

Büyük kuyruklu karatavuk, sarıasma kuşları ve karatavuklarla aynı familyadan ve genellikle zeki olmadıkları düşünülen bir grup. Kuzgunlara ve kargalar yapılan testler onlara sunulduğunda, büyük kuyruklu karatavuklar testleri başarılı bir şekilde geçtiler.

PeerJ’de 2016 yılında yayınlanan araştırmaya göre, büyük kuyruklu karatavuklara ödülü gıda olan bir yapboz verildi. Sadece problem çözmeyi öğrenmediler, aynı zamanda yapbozun kuralları değiştiğinde, kuşların stratejileri bu duruma uyum sağladı. Dahası, her bir kuş, yapboza farklı bir şekilde yaklaştı ve bu durum insanlarla ortaklaştıkları “bireysel düşünme tarzlarını” gösterdi.

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir