Yapılan bir simülasyon raporuna göre: ABD ve Rusya ellerindeki bombalarını patlataydı ‘Nükleer Kış’ yaşıyor olacaktık.
Bu çalışma için bazı simülasyonlar yapıldı. Simülasyonlara göre, bugün bile ABD ile Rusya arasında gerçekleşen nükleer bir savaş; bütün gezegeni, örtücü duman bulutlarıyla birlikte Dünya’yı nükleer bir kışa sürüklüyor olacaktı. (Nükleer kış, büyük ölçekli bir nükleer savaşın ardından meydana gelen yaygın yangın fırtınalarından sonra meydana geldiği varsayılan şiddetli ve uzun süreli küresel iklimsel soğutma etkisidir.)
Bu duruma küresel açıdan bakacak olursak, güneş ışığı yer seviyesine ulaşmadığı için gezegen genelinde, sıcaklıklar da ortalama 9 santigrat derece kadar düşüş gösterecekti.

Geliştirilen simülasyon modeli, 2007 ‘de yayınlanan elimizdeki en iyi modellerden biriyle eşleşmekte. Her iki raporda da, ilk birkaç aydaki yağışlarda yüzde 30 ‘luk küresel bir düşüşün ilk önce Kuzey Yarımkürede öngörülüyor. Daha sonrasında ise Güney Yarımkürede çepeçevre kuşatıcı bir duman bulutu oluşturan birkaç yıllık nükleer kışı öngörülmektedir.
Araştırmacılar “Burada; 2007 nükleer savaş senaryosunu, daha yüksek çözünürlükte, stratosferik kimya ve aerosollerin daha belirgin bir simülasyonu ile son teknoloji ürünü olan modern iklim modelini kullanıyoruz. ABD ve Rusya tarafından nükleer silahların kullanılması küresel olarak çok ciddi ve feci sonuçlara yol açacaktır” diyerek durumun ciddiyetini belirttiler.
Yine de bu modelde 2007 simülasyonuna göre bazı farklılıklar var. Bu raporda, bilim insanlarının kullandığı Atmosfer Topluluk İklim Modelinin 4. sürümüne (WACCM4) göre örtücü dumanın daha uzun süre dayanabileceği belirtilmiştir.
Hem ABD hem de Rusya, nükleer cephanelerini birbirlerinin ülkelerinde patlatmış olma ihtimalini göz önüne alan model; Yaklaşık 150 teragramlık veya megatonon ‘luk dumanın, nükleer patlamalar ve buna bağlı gelişen yangınlar tarafından gezegene yayılacağını göstermektedir.
Bu da bir hafta içinde Kuzey Yarımküreyi ve iki hafta içinde de tüm gezegeni kuşatıp kapatacak ve yüzeye ulaşan ışık seviye oranlarını düşürecekti. Buna bağlı olarak, yüzeye ulaşan ışık oranın orijinal seviyesinin yüzde 40’ına ve bu değerin üstüne çıkması yaklaşık üç yıl kadar sürebilecektir.
Araştırma ekibi, orman yangınlarından, volkanik püskürmelerden ve önceki nükleer bomba patlamalarından elde edilen verileri kullanarak gezegenin iklimindeki büyük değişiklikleri takip edecek ve bu değişikliklere; “yıkıcı” tarımsal kayıplar, rüzgar düzenindeki değişimler ve yaz mevsiminin çöküşü de dahil olacaktır.
Yeni simülasyon

Yeni simülasyon, güneş ışınlarını saçan ve emen bu bulut örtüsünün dağılmasının yaklaşık on yıl sürebileceğini gözler önüne seriyor. Öyle ki olası bir nükleer savaş halinde kullanacağınız yer altı sığınağın uzun ömürlü yiyeceklerle dolu olmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak atmosfere salınan bu duman seviyeleri, dinozorların yok edilmesine etki gösterenlere oranla “daha küçük büyüklüklerde” olacaktır. Bu yüzden bilim insanları, bazı insanların hayatta kalabilme ihtimalini öngörmektedir.
Bu deney, çok çeşitli faktörleri hesaba katan ilginç bir modelleme deneyi olsa da, bu senaryonun başlangıç noktasını, gerçek yani şu anda var olan nükleer silahların bir önbelleği olarak görmek de korkutucu bir olasılık aslında. Bu nedenle araştırmacılar, nükleer bombaların, dünya uluslarının erişmesi gereken silahlar olmadığını savunmaktadırlar.
Araştırmacıların belirttiğine göre; “Büyük çaplı bir nükleer savaşın sonucu olarak..
Bir çevresel felaket olasılığını tamamen ortadan kaldırmak için savaş kararı verecek kişilerin, nükleer savaşın ağır iklimsel sonuçlarını tam olarak anlamaları ve buna göre davranmaları gerekmektedir.
Sonuç olarak; nükleer cephanelerin azaltılmasına ve bütün nükleer güce sahip tarafların da er geç silahsızlandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.”
Araştırma, Journal of Geophysical Research: Atmospheres dergisinde yayınlandı .
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Nükleer Bοmba Saldırısı Sırasında Nereye Saklanabiliriz?
Rusların Yeni Kıyamet Makinesi Deniz Altında Patlatılırsa, Devasa Bir Tsunamiye Sebep Olabilir
Nükleer Bir Bomba Yanardağa Atılırsa Ne Olur
Atom Bombasının Mucidi: Julius Robert Oppenheimer
Editör / Yazar: Zeynep Erva Şahin