Afrika, 2 Ayrı Kıtaya Bölünüyor ve Yeni Bir Okyanus Ortaya Çıkabilir.

Afrika, 2 Ayrı Kıtaya Bölünüyor ve Yeni Bir Okyanus Ortaya Çıkabilir.

Bade Sungur
Okuma süresi 3 Dakika
Afrika, 2 ayrı kıtaya bölünüyor ve belki de yeni bir okyanus ortaya çıkacak.

Afrika, 2 ayrı kıtaya bölünüyor ve belki de yeni bir okyanus ortaya çıkacak.

5-10 milyon yıl içinde, bir okyanus oluşacak ve kıtayı bölerek Doğu Afrika’yı bir adaya dönüştürecek.

Afrika, yavaşça ama kesin bir şekilde ikiye ayrılıyor. Jeolojideki her şey gibi, milyonlarca yıl sürebilecek uzun bir süreç. Ama Doğu Afrika’nın kıtanın geri kalanından ayrıldığını göreceğiz. Tıpkı, iki kara parçasının arasını dolduran bir okyanusu göreceğimiz gibi.

Afrika, 2 Ayrı Kıtaya Bölünüyor ve Yeni Bir Okyanus Ortaya Çıkabilir.
Afrika, yavaşça ama kesin bir şekilde ikiye ayrılıyor. Jeolojideki her şey gibi, milyonlarca yıl sürebilecek uzun bir süreç.

Bu devasa ayrılık, Doğu Afrika Fay Hattı (DAFH) ile ilişkili. Afrika’nın birçok ülkesini etkileyen bu fay, dünyanın en büyük fay hatlarından biridir.

2004 yılında yapılan bir çalışmaya göre, Afrika Tektonik Plakasını ikiye ayıran bu fay hattı, tıpkı bir salyangoz yavaşlığında ve her yıl plakalar arası birkaç milimetre oynadıkları ölçüldü.

afrika bölünme haritası
Tarihsel olarak aktif volkanlardan bazılarını gösteren Doğu Afrika haritası ( kırmızı üçgenler ), ayrıca Afrika Plakasının ( Nubian ve Somali ) ‘in iki kısmı Doğu Afrika Yarık Bölgesi boyunca bölünüyor. Görüntü kredisi: USGS

2018’e dönersek, Keya’da oluşan yarıklarla ilgili haberler gündem olmuştu ve Afrika’nın gözlerimizin önünde ikiye ayrıldığı konusunda kanıtlar oluşturdu.

İlgili makale: Afrika Kıtası İkiye Ayrılıyor

İlgili makale: Afrika Kıtası Ayrılıyor ve bu birçok volkanın oluşmasına sebep oluyor

Bu şaşırtıcı olay DAFH ile ilişkilendirilirken, Afrika’nın bölünmesinin kanıtı olarak sunmak biraz yanıltıcıydı. Yüksek ihtimalle bunlar vadinin normal fay hareketleri. DAFH yaklaşık 25 milyon yıldır bu durumda ve Kenya’daki çatlak, bağımsız bir oluşumdur.

Ne var ki, 5-10 milyon yılda, DAFH’daki değişimler farklı bir dünya ile sonuçlanabilirdi. Bu zaman çerçevesinde, yeni bir okyanus görebilirdik. Afrika kıtasının geniş arazileri, doğu kanadını kaybederdi.

İlginçtir ki, dünya yüzeyi sürekli bir hareket halindedir. Çok yavaş olduğu için insanlar fark edemiyor.

Bizim gördüğümüz yeryüzünün yeni olduğunu biliyoruz. Bugün gördüğümüz denizler ve kara parçaları bir yapboz gibi bir araya gelebilecek şekillerde tektonik plakalardır. Milyon yıllık süreçte, bu yapboz parçaları yavaşça hareket etmiştir.

138 milyon yıl önce, Güney Amerika ve Afrika’nın ayrılışını düşünün. Afrika’nın batı kısmı ile, Güney Amerika’nın doğu kısmına bakacak olursak, yapboz parçaları gibi olduğunu ve bir zamanlar tek bir parça olduğunu fark ederiz.

Doğu Afrika’nın durumu, koskoca jeolojik tarihimizin küçük bir parçasıdır. Kim bilir bu değişimi görecek insanlar olur belki.

Çeviren: Nur Seda Korkmaz

Bu makaleyi paylaş
Yazan Bade Sungur
Bade Sungur, Türkiye'de aldığı eğitimle arkeoloji alanında derinlemesine uzmanlaşmış bir arkeologdur. Arkeolojik kazılarda edindiği deneyim ve bilgi birikimiyle, geçmiş medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkarmakta başarılıdır. Aynı zamanda, arkeolojik içeriklerin dijital platformlardaki görünürlüğünü artırma konusunda uzmanlaşarak, arkeoloji bilgisini geniş kitlelerle paylaşmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir