Yeni Bir Genetik Analiz: Alman Hamamböceği Dünyayı Nasıl Ele Geçirdi?

Atlas Kardemir
Okuma süresi 5 Dakika

Yeni bir genetik analiz, Alman hamamböceğinin güney Asya’da binlerce yıl önceki yükselişini ve sonunda mutfağınıza nasıl girdiğini açıkladı.

Hamamböcekleri gece karanlığında saklandıkları yerlerden çıkar ve evin içinde nişastalı kırıntılar, tezgah üstünde yapışkan şeker lekeleri ve bazen diş macunu veya sabun bile arar.

4500 hamamböceği türü arasından, Alman hamamböceği muhtemelen en büyük sıkıntınızın kaynağıdır. Diğer hamamböceği türlerini alt etmiş ve dünyanın en yaygın kapalı alan zararlısı olarak kabul edilmiştir. Bu vahşi böceğin nasıl olup da kişisel bir problemimiz haline geldiği, yani insanlarla birlikte yaşamaya öyle iyi adapte olduğu ki doğada neredeyse hiç bulunmadığı uzun zamandır bilim insanlarının merakını cezbetmişti.

Yeni bir çalışma, bu leşçinin köken hikayesini anlatıyor ve onu “diğer hamamböceklerinden farklı kılan” genetik varyasyonları ortaya koyuyor, diyor Harvard Üniversitesi’nde şu anda görev yapan ve çalışmanın yazarlarından olan evrimsel biyolog Qian Tang.

Alman hamamböceği, 1700’lerin sonlarında Orta Avrupa’da bu adı aldı.

Daha sonra bilim insanları, Blattella germanica türünün kuzeydoğu Afrika’dan köken aldığını belirlediler. Ancak, bilim insanlarının B. germanica’nın atası olarak iyi bir aday olarak gördükleri başka bir tür, Asya hamamböceği veya Blattella asahinai var. Görünüş olarak Alman hamamböceği ile neredeyse aynıdır, ancak ışığa çekilme, dışarıda yaşayabilme ve uçma yeteneği gibi ayırt edici özelliklere sahiptir. Teknoloji ilerledikçe genetik analizler, B. germanica’nın sadece görünüş olarak değil, genetik olarak da B. asahinai ile daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu ortaya koydu.

 

Alman Hamam Böceği
Alman Hamam Böceği

Dr. Tang, B. germanica’nın soyağacının kökenini araştırmaya hevesliydi, bu yüzden ekibi 17 ülkeden 281 Alman hamamböceğinden DNA topladı ve genetik farklılıklarını inceledi. Ardından böceğin, ilk evrimleştiği yerden mutfağınıza kadar olan yolculuğunu izlediler.

Bu, “dönüm noktası niteliğinde bir çalışma” diyor, 30 yıldır Alman hamamböceklerini inceleyen ancak bu araştırmaya dahil olmayan Kaliforniya Üniversitesi Riverside’dan şehir entomoloğu Chow-Yang Lee.

Veriler, B. germanica’nın Asya hamamböceğinden yaklaşık 2100 yıl önce Hindistan veya Myanmar’da insan yerleşimlerinin yaygınlaştığı bir dönemde evrimleştiğini doğruladı. Dr. Tang, bazı Asya hamamböceklerinin insan yerleşim yerleri veya tarlalarının yakınında yaşadığını ve muhtemelen insanlar tarafından ekilen mahsulleri yemeye başladıklarını düşünüyor. Ardından, insan yerleşim yerlerinde benzer gıda kaynakları bulunduğu için iç mekanlara taşındılar ve sonunda ev zararlıları oldular.

“Yaklaşık olarak bu, Asya hamamböceğinin Alman hamamböceği olmaya başladığı zamandı,” diyor Dr. Tang.

Böcekler batıya iki dalgada taşındı.

İlk olarak, 1200 yıl önce askerlerin ekmek sepetlerinde Orta Doğu’ya taşındılar Dr. Tang’a göre bu, daha önce düşünülenden çok daha erken bir tarihti. Yalnızca 270 yıl önce, büyük olasılıkla Avrupa koloniyel gemilerinde Avrupa’ya ulaştılar ve burada isimlerini aldılar.

19. ve 20. yüzyıllarda küresel ticaret, leşçilerin dünyanın her köşesine sızmasına ve iç mekan sıhhi tesisat ve ısıtma sistemlerinin onları kalmaya teşvik etmesine olanak sağladı.

“Bu mükemmel bir anlam ifade ediyor,” diyor Virginia Tech’te şehir zararlı yönetimi profesörü olan ve çalışmaya dahil olmayan Dini Miller. “Onlara yiyecek, nem ve sıcaklık sağladık. Ve o zamandan beri bizimle birlikteler.”

ABD genelinde hamamböceği yönetim projeleri üzerinde çalışan Dr. Miller, sık sık bir gecede bırakılan tuzaklarda 700 hamamböceği bulduğunu söylüyor. “Oldukça üretkenler” diyor Dr. Miller ve son 60 yılda maruz kaldıkları hemen hemen tüm böcek ilaçlarına karşı direnç geliştirdiler.

Alman hamamböceğini şehir alanlarının bu kadar zorlu bir istilacısı yapan şeyin ne olduğunu anlamak için bilim insanlarının böceğin antik genetik tarihini çözmesi gerektiğini söylüyor, çalışmaya dahil olmayan Almanya Münster Üniversitesi’nde moleküler evrim ve biyoinformatik profesörü Erich Bornberg-Bauer.

“O zaman adaptasyon yolunu yeniden inşa edebilirsiniz” diyor Dr. Bornberg-Bauer ve her yeni zorlukla birlikte harekete geçmeyi bekleyen hangi genlerin tarihin boyunca hareketsiz kaldığını görebilirsiniz.

Kendi araştırması, Alman hamamböceğinin birçok koku reseptörüne sahip genlere ve toksik maddelere karşı dirençli olmalarına yardımcı olan yüksek sayıda proteine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bunlar, büyük olasılıkla yeni gıda kaynaklarını algılama ve böcek ilaçlarına hızla direnç geliştirme konusunda onları bu kadar kurnaz yapan genlerdir.

“Çok yüksek sayıda gene sahipler, bu yüzden çok yüksek bir adaptasyon potansiyeline sahipler” diyor Dr. Bornberg-Bauer. “Hızla daha ileriye evrimleşebilirler.”

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir