Antik insanların en bilineni Neandertal ve Denisovan genomlarının tekrar analiz sonucu, uzak soy ağacımızda, sınıflandırmak için daha önce bilinmeyen, henüz tanımlanamayan bir DNA ’yı ortaya çıkardı.
Çalışmada insanlar ve Neandertaller arasındaki melezleşmeye dair daha fazla kanıt bulundu. Ancak olay şu ana kadar bildiğimizden yaklaşık 200.000 ila 300.000 yıl daha öncesine ait ediliyor. Dolayısıyla bu melezleşme, bir tür olarak ortaya çıkışımızın ve Afrika’dan göçümüzün gittikçe karmaşıklaşan tarihine yeni bir bakış açısı katacaktır.
İlginizi çekebilir: DNA Nedir? DNA Hakkında Tüm Detaylar
Bilinmeyen atanın aslında 100.000 yıldan daha uzun bir süre önce öldüğü düşünülen arkaik insan, Homo erectus olma ihtimali var. Ancak bu ihtimal hiçbir Homo erectus DNA’sı bulunamadığından, kesin değil.
İlginizi çekebilir: Dünya Üzerinde Varolan İnsan Türüne Yakın 7 Homo Türleri

New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda işlemsel biyolog olan Adam Siepel , “Bu çalışmanın heyecan verici kısmı, hem modern insanlara hem de arkaik homininlere (insan soyunun öncülleri) ait dizgelerin toplanmasının tam evrimsel geçmişini ortaklaşa, yeniden inşa ederek insanların tarihi hakkında neler öğrenebileceğinizi göstermesidir.” söylüyor.
Genomlardaki kalıpları derinlemesine incelemek için son zamanlar Bayes algoritması kullanılır. Bunun için iki Neandertal, bir Denisovan ve iki modern Afrika insanından DNA alınır. Örnek daha sonra birbirine karışma DNA’nı belirli periyotlarla eşleştirebilir.
İlginizi çekebilir: Farkına Varmadan Her Gün Kullandığınız Matematiksel Formül: Bayes Teoremi
Algoritmanın aradığı şey iki dizi kromozomun birbirine karıştığı gen oluşumuydu. Bu, bilim insanlarının türlerin ırk karışımı tarihinde eldeki göstergelere göre çok uzun bir geçmişe gitmelerini sağladı. Araştırmacılar, Denisovan DNA’sının yaklaşık yüzde 1’inin kökeninin bilinmediğini bildiriyor.
İlginizi çekebilir: Modern İnsanın anayurdu keşfedildi
Yeni Algoritma

Çalışmada Cornell Üniversitesi’nden işlemsel biyolog Melissa Hubisz tarafından geliştirilen yeni bir ARGweaver-D algoritması kullanılmıştır. Bu, standart istatistiksel sayı hesaplamasıyla mümkün olmayan, atalardan intikal eden gen oluşumu grafiklerini (veya ARG’leri) analiz etmek için yapılmış ARGweaver orijinal algotitmasının bir uzantısıdır.
Siepel, “Melissa’nın geliştirdiği bu yeni algoritma, ARGweaver-D, zaman içinde gördüğüm diğer hesaplama yöntemlerinden çok daha ileriye gidebiliyor” diyor. ” Özellikle antik çağlardaki introgresyonu (melez) tespit etmek için etkilidir.”
Araştırmaya göre, Denisovan genomunda bulunan DNA’nın bu gizemli “süper arkaik” bölümü, yaklaşık yüzde 15’i bugün hala insanlarda dolaşıyor.
Araştırmadan elde edilen bir başka bulgu, Neandertal DNA’sının yüzde 3 ila 7’sinin antik Homo sapiens’ten genetik etkilendiği ve bunun yaklaşık 50.000 yıl önce modern insan atalarının Afrika’dan büyük göçünden çok önce, yüzyıllar boyunca gerçekleşen melezleşme olduğunu vurguluyor.
İlginizi çekebilir: Araştırmacılar, modern insanların atasının bilinen son yerleşim yerinin yaşını belirliyor
” 50.000 yıl önce Afrika’dan göç etmiş olan günümüz Avrasyalıların çoğunun doğrudan atalarını kapsayan genetik değişim zaman çizelgesi, tutarsız görünüyor. Bunun yerine, zaman çizelgemiz en az 200.000 yıl önce meydana gelen daha erken bir göçü işaret ediyor “diye bildiriliyor.
“Açıkça, ortogonal çizgiler şimdi, Afrika’dan bu tür bir veya daha fazla erken göç olasılığını destekliyor.”.
Sadece DNA kayıtlarına daha iyi algoritmalar uygulayarak geçmiş hakkında nasıl daha fazla şey öğrenebileceğimiz gerçekten büyüleyici. Muhtemelen atalarımızın cinsel yaşamları, genetik geçmişi hakkında yapılacak çok daha fazla keşif vardır.
İlginizi çekebilir: Afrika’da Üç Farklı İnsan Benzeri Tür Birlikte Yaşadı.
Araştırmacılar makalelerinde, “Eski homininler arasında belgelenen gen akışı sayısı göz önüne alındığında, iki grup, zaman içinde örtüştüğünde genetik değişimin muhtemel olduğunu varsaymak mantıklı olabilir” sonucuna varıyor.
Araştırma PLOS Genetics’te yayınlandı.
Elmira Azizkhanli