Bilim İnsanları Neden Bazı Kuşların Hızlı Yaşayıp Genç Öldüklerini Keşfetti

Bir grup bilim insanı binlerce farklı kuş türü üzerinde, onların neden yumurtadan çıkıp bir yetişkin olana kadar geçirdikleri sürelerin bu kadar farklılık gösterdiğini anlayabilmek için araştırmalar yaptı.

Bu farklılıklar üzerinde etkisi olan, türün evrim geçmişi – vücut boyutları ve şek  illeri – çevresel faktörler ve yaşam biçimlerinin önemini anlama gibi etkenleri barındıran ilk çalışma Nature Communications’da yayınlandı.

Bütün organizmalar, üreyip çoğalma evresinden bir anda hayatta kalma evresine geçiş ile mutlaka yüzleşmiş ve bu problemleri kendilerine has geliştirdikleri yöntemlerle çözmüşlerdir. “Hızlı yaşa genç öl” stratejisine sahip kuşların hızlıca gelişmenin yanı sıra kısa zamanda olabildiğince fazla üremeye çalıştıkları da gözlemlenmiştir.

Bilim İnsanları Neden Bazı Kuşların Hızlı Yaşayıp Genç Öldüklerini Keşfetti

Araştırmalar, nispeten daha güvenli ve yırtıcı tehdidinin az olduğu bölgelerde yaşayan kuşların, gelişmelerinin daha uzun sürelerde yaşayabildiğini göstermiştir. Ekip ayrıca göç eden kuşların yaz sonunda geri dönebilmeleri için çok daha hızlı geliştiklerini de ortaya çıkarmıştır.

Tahmin edildiği üzere, büyük boyutlu kuşların gelişimi daha uzun zaman alıyor ancak küçük kuşların gelişim sürelerinde değişkenlikler mevcut.

Sheffield Üniversitesi Hayvan ve Bitki bilimleri ve araştırmanın yazarı, Dr. ChrisCooney, “Döllenmiş yumurtaların tamamen gelişmiş bireyler haline gelme süreleri, hayvanlar aleminde çok büyük farklılıklar gösterir. Mesela bir filin gelişimi 10 yıl sürerken bir meyve sineği için bu süre birkaç gündür.” Diyor.

Kuşlar üzerindeki çalışmamız diğer türler hakkında da bizlere ipuçları verebilir.

Bilim İnsanları Neden Bazı Kuşların Hızlı Yaşayıp Genç Öldüklerini Keşfetti

“Bu olağan dışı farklılıklar kuşların içinde de bulunur. Bir Albatros’un gelişimi için 1 yıl gerekirken, tipik bir İngiltere Ötücü Kuşu’nun ki 1 aydan daha kısa sürebiliyor. Bir kuşun yaşam alanındaki farklılıkların bu gelişim sürelerini nasıl etkilediğini keşfettik.”

“Kuşlar üzerindeki çalışmamız diğer türler hakkında da bizlere ipuçları verebilir. Bununla birlikte diğer hayvan gruplarındaki farklılıklar da başka etkenlere bağlı olabilir” diyor. Yine aynı araştırmanın yazarı ve aynı zamanda Sheffield Üniversitesi’nden Dr. Alison Wright.

“Bir sonraki adım ise bu soruları hayvanlar alemindeki balık, böcek ve memelilere sormak ve bu canlı türleri arasındaki farklılıkları anlamaya çalışmak olacaktır.”

Sheffield Üniversitesi’nden araştırmanın yazarı Dr.NicolaHemmings şunları söyledi: “Araştırmamızdan elde edilen bilgiler, organizmaların hava ısındığında veya habitatlar değiştiğinde nasıl tepki verebileceğini anlamak ve hatta tahmin etmek için çok önemli olabilir.”

Sheffield Üniversitesi Hayvan ve Bitki Bilimleri Bölümü, İngiltere’deki tüm organizma biyologlarının en büyük topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor.

Araştırma kutup bölgelerinden tropik bölgelere kadar habitatlarda hayvanları, bitkileri, insanları, mikropları, evrimi ve ekosistemleri kapsamaktadır.

Bu çalışma, biyolojik sistemleri yönlendiren ve çevre sorunlarının baskılanmasına yardımcı olan temel süreçlere yeni bir ışık tutmayı amaçlamaktadır.

Oğuzhan Pekgürler

Yoruma kapalı.

Bir yorum

    Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’nin Şaşırtıcı Geometrisi

    Ünlü Profesör Stephen Hawking Göre Zamanda Seyahat Edebilmenin 3 Yolu