Yılanlar, çok büyük hayvanları bile yutabilecek kadar çenelerini açabilir. YouTube’da “yılan avlanıyor” yazdığımızda, çıkan sonuçlar, korkutucu ve iğrenç şeylere olan hayranlığımıza dair bir fikir veriyor.
Önerilerden bazıları iğrenç (“yılan kurbağayı canlı yer”) gibi veya hayal etmesi zor (“yılan kirpiyi yiyor”) şeklindedir. Diğerleri ise semboliktir (“yılan kendini yiyor”) gibi. Ancak en büyük arama grubu tek bir temayı vurgulamaktadır: Boyut. Korkma duyarlılığı olan ve birkaç dakikası boş olan herkes bir yılanın timsahı, bir geyik, bir domuz, timsah veya bir ineği mideye indirmesini izleyebilir.
Peki, bir yılanın yiyebileceği en büyük hayvan nedir?
Yılanlar oldukça başarılı hayvanlardır. Bazı adalar ve dünyanın en soğuk köşeleri hariç, yılanların yaşam alanları tüm gezegeni kaplar. Aynı zamanda inanılmaz derecede çok fazla yılan türü bulunur.
“Tuzlu suda ve tatlı suda yaşarlar. Toprakta yaşayan yılanlar vardır. Ağaçta bile yaşayan yılanlar vardır.
Chattanooga’daki Tennessee Akvaryumu’ndaki orman sorumlusu Kevin Calhoon; “Güneydoğu Asya’da ağaçtan ağaca atlayabilen bir yılan var” dedi.
Yılanların diyetlerinde de muazzam farklılıklar vardır.
Brezilya’daki Brasília Üniversitesi’nden bir zoolog olan Julia Klaczko, ” Yılanlar, memeliler dâhil olmak üzere, solucanları, yumuşakçaları ve büyük avları yerken bulabilirsiniz” dedi.
Yılanların yemekler ile alışılmadık bir ilişkileri vardır. Yılanların, vücut ısısı üretme ihtiyacı olmasa, kendi boyutlarında ki sıcakkanlı hayvanların göre çok daha az kalori tüketebilir.
Araştırmacılar, 1988 yılında Oecologia dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bir avcının ihtiyaç duyduğu av miktarının %3 ‘ünden azını tüketse bile, dişi yılanların kendilerini hayatta tutabildiklerini ve üreyebileceklerini ileri sürdüler.
Yılanlar enerjilerini verimli kullanabilirler, ancak yine de yemeye ihtiyaçları vardır. Ve diğer hayvanların çiğnemek için kullandıkları özelliklere sahip değillerdir. Klaczko’ya göre, avının uzuvları olmadan bir yılan, yemeğini boğazında tutamaz veya midesine gönderemez. Yılanlar ayrıca yırtmak için tırtıklı dişlere ve çiğnemek için düz dişlere sahip değildir.
Yutkunmak yılanların yapabileceği tek şeydir.
Klaczko, “Büyük av yeme yeteneği, yılan evriminde sadece bir kez olmuş bir şey değildir,” dedi.Araştırmacıların hala yılan soy ağacı hakkında bazı soruları olmasına rağmen, kanıtlar farklı yılan soylarının avlarını yakalamalarını, yutmalarını ve sinmelerini sağlayan benzer özellikleri birbirlerinden bağımsız olarak geliştirdiklerini öne sürüyor.
SONUNA KADAR AÇIK AĞIZ
Yaygın inanışın aksine, yılanlar çenelerini oynatmaz veya yerinden çıkarmazlar.Bunun yerine özel bir kafatası kemiği, bağ doku ve kaslardan oluşan bir birleşimi kullanarak ağızlarını inanılmaz genişlikte açabiliyorlar. Ayrıca bu yılanlara kendisinden çok daha büyük olan hayvanları yutabilmelerini sağlıyor. Herpetologların “boşluk” dedikleri bu açıklığın boyutu, bir yılanın yiyebileceği av boyutunun sınırlarını belirlemektedir.
Calhoon; “Yılan çenesi kafatasına değil, kemik bağ dokusuna bağlıdır. Çok daha geniş açmasına ve esnemelerine izin veren çok esnek bir bağ dokuya sahiplerdir” dedi.
Yılanın bir sonraki adımı, çenelerini yemeğin etrafında esnettikten sonra yılanın yılanı kıvrımlı sindirim sisteminde hareket ettirmektir. Midedeki sindirim suları dokuları parçalamaya başlayabilir.
Klaczko;“Solucanveya kemirgen gibi daha küçük bir av yerken, bir yılan bir sindirim sistemine doğru itmek için çenelerini kullanabilirler. Ancak daha büyük avlar için yılanlar kafalarında ve çenelerinde “av üzerinde ilerlemek” için kemikleri kullanırlar” diye ekledi.
Geyikler ve büyük başlar, yılanların yedikleri hayvanlar arasında yer almaktadır. 2018 yılında, Florida’da yaklaşık 32 lb(14 kg) ağırlığındaki bir Burma pitonu, 35 lbs(16 kilogram) ağırlığında genç bir beyaz kuyruklu geyiği yuttu.
Kuzeybatı Florida Korumalarına göre şimdiye kadar Burma ‘daki pitonlar arasında ve belki de herhangi bir piton türü arasında şimdiye kadar avlanmış hayvanların en büyük avcı ağırlık oranıdır. Ancak, yılan daha sonra geyiklerin yetersizliğinden sonra öldü.
Ayrıca avın boyutu ve şekli ile yılan ağzının esneme büyüklüğü, yılanın yutabileceği en büyük hayvanı bilmeyi imkânsız kılar. İnsanlar, listenin başında olmasa da yılanların yediği en büyük canlılar arasındadır. NationalGeographic yayınladığı, 2017 yılında, 25 yaşındaki bir erkek, Endonezya’daki bir ağlı piton tarafından yutuldu.
Daha geçen yıl, talihsiz bir 54 yaşındaki kadın, yine Endonezya’da dev bir piton tarafından öldürülerek yenildi. Neyse ki, bu ölümler son derece nadirdir.
Klaczko; “Bazı yılanların timsahları, inekleri ve insanları yemelerine rağmen, çoğu yılan sadece solucan veya fareyle tatmin olabilmektedirler. Ve dünyadaki besin ağlarında ve ekosistemlerinde dengeyi sağlamada kritik bir rol oynamaktadırlar” dedi.
“Yılanlar ekoloji ve denge için gerçekten önemlidir” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Dünyanın vahşi yaşam harikaları Sürüngenler ve Özellikleri
- Kendini Klonlama Özelliğine Sahip 10 Sıradışı Hayvan
- Kedi Türleri ve Karakteristik Özellikleri
- İnanılmaz Hayvan Duyuları
Editör / Yazar: Engin ALIR