Bronz Çağı'nda İngilizler Korkunç Keşfe Göre Düşmanlarını Yemiş

Bronz Çağı’nda İngilizler Korkunç Keşfe Göre Düşmanlarını Yemiş

Bade Sungur
Okuma süresi 3 Dakika
İngiltere'nin Tunç Çağı'na ait kemikler, vahşi bir katliam ve yamyamlık izleri taşıyor. Charterhouse Warren'da yapılan bu keşif, tarih öncesi dönemin karanlık yüzünü aydınlatıyor.

İngiltere’nin erken Tunç Çağı’na ait kemikler üzerinde yapılan bir araştırma, onlarca kişinin şiddetli ve vahşi bir şekilde öldüğünü ortaya çıkardı. Güneybatı İngiltere’deki Charterhouse Warren bölgesinde bulunan kalıntılar, yakın mesafeden alınan darbe izleri, parçalanma ve yamyamlık belirtileri gösteriyor. Bu kalıntılar, 15 metre (49 fit) derinliğindeki bir çukura atılmadan önce bu işlemlerden geçirilmiş.

Bronz Çağı'nda İngilizler Korkunç Keşfe Göre Düşmanlarını Yemiş
İngiltere’nin Tunç Çağı’na ait kemikler, vahşi bir katliam ve yamyamlık izleri taşıyor. Charterhouse Warren’da yapılan bu keşif, tarih öncesi dönemin karanlık yüzünü aydınlatıyor.(Schulting et al., Antiquity, 2024)

Uluslararası araştırmacıların yaptığı çalışma, İngiltere’nin tarih öncesi döneminde eşi benzeri görülmemiş bir şiddet seviyesini gözler önüne seriyor ve burada neler yaşandığına dair birçok soru işareti doğuruyor. Oxford Üniversitesi’nden arkeolog Rick Schulting, “İngiltere’deki Neolitik dönem iskeletlerinde erken Tunç Çağı’na göre daha fazla yaralanma izi buluyoruz, bu yüzden Charterhouse Warren oldukça sıra dışı” diyor. Schulting, bu keşfin döneme dair oldukça karanlık bir tablo çizdiğini belirtiyor.

Bronz Çağı'nda İngilizler Korkunç Keşfe Göre Düşmanlarını Yemiş
Araştırmacılar tarafından gözlemlenen bazı kafatası travmaları. (Schulting et al., Antiquity, 2024)

Araştırma ekibi, en az 37 kişiye ait olan 3.000’den fazla kemik parçasını inceledi. Kemiklerin tamamının, MÖ 2210 ve 2010 yılları arasında tarihlenen tek bir şiddetli olaydan geldiği düşünülüyor. Kafataslarında çatlaklar ve delikler bulunan bu kalıntılar, ölüm anında yapılan kesik ve kırık izleri de taşıyor. Özellikle kesik izleri, bazı vücut parçalarının katiller tarafından yenmiş olabileceğini düşündürüyor.

Bronz Çağı'nda İngilizler Korkunç Keşfe Göre Düşmanlarını Yemiş
Kemik parçalarında gözlemlenen bazı kesik izleri görselde açıkça görünüyor. (Schulting et al., Antiquity, 2024)

Bu kalıntılar, saygıyla mezarlara yerleştirilmiş bedenler değil. Kimyasal analizler, bu kişilerin yerel halktan olduğunu, dışarıdan gelmediklerini gösteriyor. Ayrıca bu kişilerin bir çatışma içinde olmadıkları, bir tür korkunç katliamda gafil avlandıkları anlaşılıyor. Aynı bölgede bulunan çok sayıda sığır kemiği, bu kurbanların yiyecek sıkıntısı nedeniyle öldürülmediklerini gösteriyor. Araştırmacılar, ölülerin etinin yenmesinin onları insanlıktan çıkarma ve hayvan muamelesi yapma amacı taşıdığını düşünüyor.

Bronz Çağı'nda İngilizler Korkunç Keşfe Göre Düşmanlarını Yemiş
İnsan çiğnemesi nedeniyle zarar görmüş kemikler – soldan sağa: birinci tarak kemiği (metatarsal), tarak kemiği (metatarsal), köprücük kemiği (klavikula), tarak kemiği (metatarsal). (Schulting ve diğerleri, Antiquity, Aralık 2024)

Araştırma ekibi, bu şiddetin nedenlerinin belirsiz olduğunu, ancak olayın Tunç Çağı toplulukları arasında sosyal ve siyasi baskılardan kaynaklanan bir intikam döngüsünün parçası olabileceğini belirtiyor. Bu olayın hem öncesi hem de sonrası olabileceğini öne sürüyorlar. Aynı dönemde İngiltere’de bir veba salgını olduğuna dair bazı kanıtlar da mevcut, bu da topluluklar arasındaki sosyal gerilimleri ve çatışmaları artırmış olabilir. Ancak bu şiddet olayının salgınla doğrudan bağlantılı olup olmadığını belirlemek zor.

Schulting, “Bu keşifler ne kadar korkunç olursa olsun, dönemin toplumuna dair bize çok şey öğretiyor” diyor. “Charterhouse Warren, geçmiş hakkında düşünme şeklimizi zorlayan nadir arkeolojik sitelerden biri. Bu olayın tek seferlik bir olay olmaması, hikayesinin anlatılmasını daha da önemli kılıyor.”

Araştırma, Antiquity dergisinde yayımlandı.

Bu makaleyi paylaş
Yazan Bade Sungur
Bade Sungur, Türkiye'de aldığı eğitimle arkeoloji alanında derinlemesine uzmanlaşmış bir arkeologdur. Arkeolojik kazılarda edindiği deneyim ve bilgi birikimiyle, geçmiş medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkarmakta başarılıdır. Aynı zamanda, arkeolojik içeriklerin dijital platformlardaki görünürlüğünü artırma konusunda uzmanlaşarak, arkeoloji bilgisini geniş kitlelerle paylaşmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir