Manyetik Kuzey Kutbu Yer Değiştirdi: Navigasyon Sistemleri İçin Yeni Güncellemeler

Dünya’nın Manyetik Kuzey Kutbu Resmen Yer Değiştirdi: Bu ne demek oluyor?

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 3 Dakika
Manyetik Kuzey Kutbu'nun Sibirya'ya kayması nedeniyle navigasyon sistemlerinde güncellemeler yapılacak. Detaylar ve uzman görüşleri için makalemizi okuyun.

Gemi ve uçaklardaki navigasyon sistemlerini yeniden ayarlama zamanı geldi: Manyetik Kuzey Kutbu’nun konumu resmen değişiyor ve Kanada’dan uzaklaşıp Sibirya’ya doğru kayıyor. Bu değişiklik, Dünya’nın manyetik alanındaki sürekli hareketin bir sonucu olarak gerçekleşiyor.  Manyetik Kuzey Kutbu’nun Sibirya’ya kayması nedeniyle navigasyon sistemlerinde güncellemeler yapılacak.

Manyetik Kuzey Kutbu Yer Değiştirdi: Navigasyon Sistemleri İçin Yeni Güncellemeler
Dünya’nın Manyetik Kuzey Kutbu Resmen Yer Değiştirdi. Artık Dünya’nın yeni bir manyetik modeli var. Peki bu ne demek oluyor? Fotoğraf Kredisi: (NOAA/NCEI/BGS)

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve İngiliz Jeolojik Araştırma Kurumu (BGS) uzmanları, her beş yılda bir olduğu gibi, yeni ve daha doğru bir Dünya Manyetik Modeli (WMM) oluşturmak için bir araya geldiler.

Coğrafi Kuzey Kutbu, Dünya’nın dönüş ekseninin sabit bir noktasında kalırken, WMM manyetik Kuzey Kutbu’nun yerini belirler. Manyetik Kuzey Kutbu, Dünya’nın manyetik alanının dikey olarak aşağıya doğru işaret ettiği yerdir.

Gezegenimizin içindeki demir ve nikel hareket ettikçe, Dünya’nın manyetik alanı da değişir. Bu, Kuzey ve Güney Kutbu’nun sürekli olarak yer değiştirdiği anlamına gelir. Pusula veya GPS kullanıyorsanız, bu noktaların tam yerini bilmek çok önemlidir.

Manyetik Kuzey Kutbu Yer Değiştirdi: Navigasyon Sistemleri İçin Yeni Güncellemeler
Manyetik kuzey kutbu yüzyıllar boyunca çok değişti. (BGS)

BGS’den küresel jeomanyetik alan modelleyicisi William Brown, “Manyetik kuzeyin şu anki davranışı, daha önce hiç gözlemlemediğimiz bir şey” diyor.

BGS ekibine göre, Güney Afrika’dan İngiltere’ye düz bir çizgide 8.500 km (5.282 mil) yolculuk ederseniz, eski WMM’ye göre yeni WMM’yi kullanarak 150 km (93 mil) sapma yaşayabilirsiniz. Bu kadar büyük bir fark yaratabiliyor ve haritalama ve lojistik şirketleri, hükümetler ve resmi kurumlar şimdi güncellemeler yapacak.

Güncellenen modelden elde edilen değerler artık hesaplanabilir ve WMMHR2025 ile WMM2025 indirilmeye hazırdır.

Manyetik Kuzey Kutbu Yer Değiştirdi: Navigasyon Sistemleri İçin Yeni Güncellemeler
2025 Dünya Manyetik Modeli. (NOAA/NCEI)

Ancak, kendi telefonlarımız veya navigasyon cihazlarımız için herhangi bir güncelleme yapmamıza gerek yok – bu işlemler otomatik olarak gerçekleşecek.

Manyetik Kuzey Kutbu ilk olarak 1831’de Sir James Clark Ross tarafından kuzey Kanada’da keşfedildi. O zamandan beri, araştırmacılar yer ölçümleri ve uydu okumaları kullanarak onu daha kesin bir şekilde takip edebildiler.

Sonuç olarak, Manyetik Kuzey Kutbu’nun yer değiştirmesi, gezegenimizin dinamik yapısını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu değişiklikler, bilim insanlarının ve teknoloji uzmanlarının navigasyon sistemlerini güncellemeleri için önemli bir hatırlatma niteliğinde. Neyse ki, günlük hayatımızda kullandığımız cihazlar bu değişikliklere otomatik olarak uyum sağlayacak.

Kaynak ve ileri okuma: www.ncei.noaa.gov/news/world-magnetic-model-2025-released

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir