NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Neptün‘ün ilk görüntüsüyle yeteneklerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Webb, bu uzak gezegenin halkalarının 30 yıldan fazla bir süredir en net görüntüsünü yakalamakla kalmadı, Webb’in kameraları buz devinde yepyeni keşiflerin ardını araladı.
Neptün güneş sistemindeki gezegenler sıralamasında 8. gezegendir. 23 Eylül 1846’da teleskop ile görülmeden önce matematiksel hesaplamalarla varlığı tahmin edilen ilk gezegendir.

Webb’in yeni görüntüsünde en çarpıcı olan kısım, gezegenin halkalarının net görüntüsüdür. Bu halkalar Voyager 2 uzay aracının 1989’da Neptün’ü uçuşu sırasında gözlemleyen ilk uzay aracı olduğundan beri tespit edilememiştir. Birkaç parlak, dar halkaya ek olarak Webb görüntüsü Neptün’ün daha soluk tozlu kümelerini açıkça ortaya çıkardı.
Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), nesneleri 0,6 ila 5 mikron arasında yakın kızılötesi aralığında görüntülüyor bu yüzden Neptün gezegeninin bildiğimiz mavi görüntüsü yok. Bunun nedeni, metan gazının kırmızı ve kızılötesi ışığı o kadar güçlü bir şekilde emmesidir.

Hem Voyager 2 de hem de James Webb Uzay Teleskobu’nda görev yapan Dr. Heidi Hammel, “Bu soluk, tozlu kümelerini son gördüğümüzden bu yana otuz yıl geçti ve onları kızılötesinde ilk kez net olarak görüyoruz” dedi.
Webb’in son derece kararlı ve hassas görüntü kalitesi, bu çok soluk halkaların Neptün’e bu kadar yakın olarak saptanmasına olanak tanıyor.
Neptün, 1846’daki keşfinden bu yana araştırmacıları büyülemeye devam etti. Neptün’ün elips ve oval karışımı yörüngesi onu Güneş’ten ortalama 4.5 milyar kilometre (kabaca Dünya’dan 30 kat) daha uzakta dış güneş sisteminin karanlık bölgesinde yörüngede dönüyor. Bu uzak mesafede, Güneş o kadar küçük ve soluktur ki Neptün’deki öğle vakti, Dünya’daki loş bir alacakaranlığa benzerdir.

Neptün çekilen fotoğraflarında mavi bir gezegendir, genellikle buz devi olarak adlandırılır çünkü atmosferi altında su, amonyak ve metanın kalın, sulu bir sıvı karışımı vardır ve NASA bilgi formuna göre Dünya kütlesinin yaklaşık 17 katı ve hacminin neredeyse 58 katı kadardır.
Gaz devleri Jüpiter ve Satürn ile karşılaştırıldığında Neptün, hidrojen ve helyumdan daha ağır elementler açısından çok daha zengindir.
James Webb Uzay Teleskobu, dünyanın önde gelen uzay teleskobudur. Webb güneş sistemimizdeki gizemleri çözecek, diğer yıldızların etrafındaki uzak dünyalara bakacak ve evrenimizin gizemli yapılarını ve kökenlerini ve içindeki yerimizi araştıracak. Webb, ortakları ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve Kanada Uzay Ajansı ile birlikte NASA tarafından yönetilen uluslararası bir programdır.