Kunduz kanlı Ay tutulması ile alakalı ilk görüntü, fotoğraf paylaşıldı. Kunduz Ayı olarak da bilinen Kasım ayı dolunayı tam ay tutulması sırasında 8 Kasım 2022’de gerçekleşti.
Türkiye’den gözlemlenemeyen kanlı Ay tutulması gerçekleşti.
8 Kasım 2022’de Ay, tamamen Dünya’nın gölgesine geçti ve tam bir ay tutulması meydana getirdi. Tutulma (Türkiye saati ile 13:17 ve 14:42) arasında gerçekleşti ve tutulmanın kısmi ve gölgeli evreleri 16:50’ye kadar devam etti.
NASA Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu ve Lunar Reconnaissance Orbiter’ın etkileşimli veri görselleştirmesiyle tutulmayı saniye saniye görüntüledi: Kanlı ay tutulmasından ilk resim paylaşıldı.
İşte Kanlı ay tutulması görüntüsü:

Nasa tarafından paylaşılan 8 Kasım 2022 Tam Ay Tutulması Teleskopik Görünümü:

Ay tutulması nedir?

Ay tutulması tam olarak nedir bunu açıklayalım? Bu fenomen, ay, Dünya ve güneş, tam evresinde Ay, Dünya’nın gölgesinden geçecek şekilde hizalandığında gerçekleşir. Ay tamamen umbra olarak bilinen gölgenin en karanlık kısmı içindeyse, bu tam bir ay tutulmasıdır.
Dünya’nın atmosferi güneş ışığını kırarak (veya bükerek) ayın bakır kırmızısı bir görünüm almasına neden olur. Tam ay tutulmalarına halk dilinde “Kanlı Ay” denmesinin nedeni bu renktir.
NASA , “Ay tutulması sırasında, aya ulaşan tek güneş ışığı Dünya atmosferinden geçtiği için ay kırmızıya döner” dedi. “Tutulma sırasında Dünya’nın atmosferinde ne kadar çok toz veya bulut varsa, ay o kadar kırmızı görünecek. Sanki dünyanın tüm gün doğumu ve gün batımları aya yansıtılıyormuş gibi.”

Ay tutulmasına, Dünya’nın güneş ışığının aya ulaşmasını engellemesi ve ay yüzeyinde bir gölge oluşturması neden olur.
Güneşi engelleyen Dünya, bir ay tutulması sırasında aya düşen iki gölge oluşturur: Tam gölge, tam karanlık bir gölge ve yarı gölge kısmi bir dış gölgedir.
Olay anında Güneş , Dünya ve Ay’ın nasıl hizalandığına bağlı olarak üç tür ay tutulması vardır.
Tam Ay tutulması: Dünya’nın gölgesi tüm ay yüzeyine düşer.
Kısmi ay tutulması: Kısmi ay tutulması sırasında, ayın sadece bir kısmı Dünya’nın gölgesine girer ve bu, Ay yüzeyinden bir “ısırık” alıyormuş gibi görünebilir. Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında Dünya’nın gölgesi karanlık görünecektir. NASA’ya göre ne kadar “ısırık” gördüğümüz güneş, Dünya ve ayın nasıl hizalandığına bağlıdır.
Yarı gölgeli ay tutulması: Dünya’nın gölgesinin soluk dış kısmı, ay yüzeyi boyunca dökülür. Bu tutulma türü, diğer ikisi kadar dramatik değildir ve görülmesi zor olabilir.
Ay Tutulması Nasıl Görülür?

Ay tutulmaları, gözlemlenmesi en kolay gökyüzü gözlem olayları arasındadır.
Ay tutulmasını izlemek için dışarı çıkın, yukarı bakın ve keyfini çıkarın. Teleskop veya başka herhangi bir özel ekipmana ihtiyacınız yok. Bununla birlikte, dürbün veya küçük bir teleskop, ay yüzeyindeki ayrıntıları ortaya çıkaracaktır. Ay gözlemi, herhangi bir zamanda olduğu kadar bir tutulma sırasında da ilginçtir. Tutulma kışın meydana geliyorsa, bu süre boyunca dışarıda olmayı planlıyorsanız toplanın bir tutulmanın ortaya çıkması birkaç saat sürebilir.
Kunduz Adı Nereden Gelmektedir?
Farmer’s Almanac’a göre kunduz kanlı Ayı, adını kunduzların kış için barajlar inşa etmek için sürekli çalıştıkları yılın o zamanından alır.
Ayrıca, bu ayın ‘Frost Moon’ olarak da anıldığı zamanlar olduğuna dikkat çekiyor. Bunun nedeni, kışın geldiğini gösteren havada bir soğukluk olmasıdır.
Ay tutulması sırasında Ay neden kırmızıya döner?
Bu gece Ay neden kırmızı?
Ay tutulması sırasında kırmızı görünmesinin sebebi, gökyüzünü mavi ve gün batımlarımızı kırmızı yapan aynı fenomendir. Bu fenomen, Ay tutulması sırasında Ay’ın kırmızıya dönmesine neden olur. Buna Rayleigh saçılımıı denir. (Rayleigh saçılımı, ışığın veya diğer elektromanyetik radyasyonun, ışığın dalga boyundan daha küçük tanecikler tarafından saçılımını ifade eder. )
Işık dalgalar halinde hareket eder ve farklı ışık renkleri farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Mavi ışığın dalga boyu daha kısadır ve Dünya atmosferindeki parçacıklar tarafından daha uzun dalga boyuna sahip kırmızı ışığa göre daha kolay dağılır.

Öte yandan kırmızı ışık, atmosferde daha doğrudan hareket eder. Güneş tepemizdeyken gökyüzünde mavi ışık görürüz. Ancak Güneş batarken, güneş ışığı gözlerimize ulaşmadan önce daha fazla atmosferden geçmeli ve daha uzağa gitmelidir. Güneş’ten gelen mavi ışık saçılır ve daha uzun dalga boylu kırmızı, turuncu ve sarı ışık geçer.
Ay tutulması sırasında Ay kırmızıya döner çünkü Ay’a ulaşan tek güneş ışığı Dünya atmosferinden geçer. Tutulma sırasında Dünya atmosferinde ne kadar çok toz veya bulut varsa, Ay o kadar kırmızı görünecektir. Sanki dünyanın tüm gün doğumları ve gün batımları Ay’a yansıtılmış gibi.

8 Kasım 2022 Salı günü tam ay tutulması, 16 Mayıs’ta gerçekleşen bir önceki ay tutulması ile bu yılın ikinci ve 2025 yılına kadar son ay tutulmasıdır.
2022’deki Dolunayın Ardındaki Manevi Anlam

Kanlı Ay, aynı zamanda ay tutulması zamanı olduğu için ekstra özeldir.
Vice’a göre, Kunduz Kanlı Ay genellikle insanların hayatlarını değiştirebilecek bilgilerle uzlaştığı bir zamanı temsil eder. Bunun bir ay tutulması olduğu, hayatımızda radikal bir değişim öngören bir zaman olduğu düşünüldüğünde, çoğu astrolojiyi takip eden insanların hayatlarında bazı büyük değişikliklerin olmasını bekleyebileceğini öne sürüyor.
Bazı insanlar bazı iyi haberlerle kutsanabilirken, önlerinde olanlardan memnun olmayan birkaç kişi olabilir.
Bununla birlikte, Kunduz Ayının arkasındaki manevi anlam, hayatta her zaman anlamlı ve güzel bir şeye yol açan bildirilen bir değişimi temsil eder.

Son güncelleme: 8 Kas 2022 saat: 19:09