Kütle Ve Ağırlık Nedir? Kütle Ve Ağırlık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 3 Dakika

Kütle ve ağırlık arasındaki fark nedir? Pek çok insan bu terimleri birbirinin yerine kullanıyor. Ancak bu şekilde olmasının tek nedeni Dünya’da yaşıyor olmamızdır. Uzay kolonilerinde, Ay’da veya diğer gezegenlerde yaşamaya başlarsak eğer,işler değişmeye başlar. İşte ağırlık ile kütlenin basit birer tanımı;

Kütle:Fizikteki temel niceliklerden biridir ve maddenin en temel özelliğidir. Kütleyi bir vücuttaki madde miktarının ölçüsü olarak tanımlayabiliriz. SI kütle birimi Kilogram’dır (kg).

Not: Bir cismin kütlesi hiçbir zaman değişmez. Sadece bir vücuttan büyük miktarda enerji verildiğinde veya alındığında bazı aşırı durumlar için. Örneğin: bir nükleer reaksiyonda, çok az miktarda madde büyük miktarda enerjiye dönüştürülür, bu maddenin kütlesini azaltır.

Ağırlık: Kütlesi olan nesneler arasında yerçekimi etkileşimi vardır. Dünya ile etkileşime giren bir nesneyi düşünürseniz, bu kuvvet “ağırlık” olarak adlandırılır. Ağırlık birimi Newton’dur (herhangi başka bir kuvvette olduğu gibi). Dünya yüzeyindeki çoğu insan “ağırlık” veya “kütle” diyerek kurtulabilir çünkü birbirleriyle orantılıdırlar. Bir şeyin kütlesini (m) biliyorsanız, ağırlık (W) şu şekilde bulunabilir:

Bu ifadede “g” yerel yerçekimi alanıdır. Buradaki anahtar kelime “yerel” dir. Yerçekimi kuvvetinin bu hesaplaması, yalnızca Dünya yüzeyinde işe yarar. Dünya yüzeyinin 100 kilometre yukarısında çalışmaz (en azından tam olarak çalışmaz). Ve Mars’ta çalışmaz. Sadece Dünya yüzeyinde kilogram başına 9,8 Newton’luk bir orantı sabiti vardır. Çoğu insan, “ağırlık” ve “kütle”yi aynı anlamda kullanmaktan şikayet etmez.

Kütle ve Ağırlık arasındaki fark nedir?

kutle agirlik
Kütle ve ağırlık, aynı kavramlar gibi gözükse de aslında aralarında farklar vardır.

Kütle asla sıfır olamaz. Ağırlık sıfır olabilir. Uzayda olduğu gibi, bir cisme yerçekimi etki etmezse, ağırlığı sıfır olur.

Kütle skaler bir büyüklüktür. Büyüklüğü vardır. Ağırlık vektörel bir büyüklüktür. Büyüklüğü vardır ve Dünya’nın merkezine veya diğer yerçekimi kuyusuna doğru yönlendirilir.

Büyük kütlesi ve büyük ağırlığı olan bir cisim düşünün. Bu duruma örnek olarak, bu cismin ağırlığı büyük olduğu için fırlatılması zor olan büyük bir cisim verilebilir.

Bu nedenle, ağırlık ve kütle arasındaki ilişki, Newton’un serbest düşen nesnenin büyüklük olarak bir “g” ivmesine sahip olduğunu açıklayan ikinci yasasının yardımıyla türetilebilir .

1kg kütleli bir cisim 9.8 ms -2 ivme ile düşerse , kuvvetin büyüklüğü şu şekilde verilir:
F = ma
= (1kg)(9.8ms -2 )
= (9.8 kg.ms -2 )
= 9,8 N

Bu nedenle, kütlesi 1 kg olan bir cismin ağırlığı ile kütlesi arasındaki ilişkinin 9.8 N ağırlığa sahip olacağı sonucuna varılabilir.

 

 

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.