Kuveyt’te 7.500 Yıllık Gizemli 'Yılan İnsan' Kafası Bulundu

Kuveyt’te 7.500 Yıllık Gizemli ‘Yılan İnsan’ Kafası Bulundu

Bade Sungur
Okuma süresi 3 Dakika
7.500 Yıllık Gizemli 'Yılan İnsan' Kafası Soruları Beraberinde Getiriyor. Kuveyt'te ortaya çıkarılan bir heykelcik başı. Kredi: Adam Oleksiak/CAŚ UW

Kuveyt’in Kuzeyindeki Al-Subiyah çölünde, Kuveyt-Polonya Arkeoloji Misyonu tarafından yapılan kazılarda, 5500 ile 4900 yılları arasında bölgede yaşamış tarih öncesi bir halkın kültürünü temsil eden tuhaf görünümlü bir kil baş ortaya çıkarıldı.

Kuveyt’te 7.500 Yıllık Gizemli 'Yılan İnsan' Kafası Bulundu
Kuveyt’in Al-Subiyah çölünde bulunan 7.500 yıllık bir kil baş, Obeyd kültürünün ritüel ve sembolik değerleri hakkında yeni sorular ortaya çıkarıyor. Kredi: (Adam Oleksiak/CAŚ UW)

Uzun kafatası, düz burun, ağızsız yüz ve dar, kısık gözlere sahip bu küçük heykel, Obeyd kültürü tarafından yaygın olarak yapılan ‘yılan insan’ figürlerinden biri olma yolunda. Bahra 1 bölgesinde bulunan bu sanat eseri, Obeyd kültürünün batı Asya’daki yayılımına dair önemli kanıtlar sunuyor. Arkeolog Piotr Bieliński, bu bulgunun, antik toplumun sembolik veya belki de ritüel değeri hakkında ilginç sorular ortaya çıkardığını belirtiyor.

Kuveyt’te 7.500 Yıllık Gizemli 'Yılan İnsan' Kafası Bulundu
Kredi Bilgileri: Adam Oleksiak/CAŚ UW

Sümerler, bilinen en eski uygarlıklardan birini kurmadan çok önce, Obeyd kültürü birçok temel atmıştı. Ticaret ağları, sulama sistemleri ve tapınak gibi önemli yapılar, günümüz Irak ve Kuveyt’inde ortaya çıktı ve bu kültür, benzersiz çömlek tarzıyla tanınıyor.

Kuveyt’te 7.500 Yıllık Gizemli 'Yılan İnsan' Kafası Bulundu
Kazılarda bulunan çömlekler

2009’dan beri araştırılan Bahra 1 bölgesi, yaşına göre beklenmedik bir mimari düzen ve ‘kültik yapı’ olarak tanımlanan bir yapı da dahil olmak üzere, benzersiz arkeolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu bölgede bulunan eserler, geniş çapta bulunan ancak üretim yerleri henüz belirlenememiş olan ‘Kaba Kırmızı Eşya‘ çömlekçiliğinin gizemini çözmeye yardımcı oldu. Bahra 1’de bulunan çömlek atölyesi kalıntıları, bu anlamda önemli bir keşif.

Obeyd el işi ürünleri ve bitki materyali içeren çömlek örneklerinin bulunması, araştırmacıların bölgedeki ekolojik yapıyı daha iyi anlamalarını sağlıyor. Arkeobotanist Roman Hovsepyan, yapılan ilk analizlerde yerel çömleklerde yabani bitki, özellikle kamış izlerine, ithal Obeyd eşyalarında ise arpa ve buğday gibi tahıl kalıntılarına rastlandığını belirtiyor.

Kuveyt’te 7.500 Yıllık Gizemli 'Yılan İnsan' Kafası Bulundu
Kazılarda ortaya çıkarılan çanak ve çömlekler. Kredi: Adam Oleksiak

Obeyd sanatçıları tarafından yapılan dikkat çekici tabak ve çömlekler arasında, genellikle kuş veya kertenkele başlı ince kadın figürleri bulunuyor. Yılan benzeri görünümleri nedeniyle Ophidian figürler olarak adlandırılan bu kil heykeller, genellikle ‘kahve çekirdeği’ gözlere ve vücutlarında pulları temsil eden noktalara sahip.

Bu yılan benzeri figürlerin anlamı hala belirsizliğini koruyor ve arkeologlar, bu figürlerin evlerde ya da mezarlarda bulunma bağlamına göre teoriler geliştiriyor. Körfez’deki en eski Obeyd çömlek atölyesinde bulunan bir Ophidian parçası ile arkeologlar, bu figürlerin zamanlaması ve Obeyd kültürüyle ilişkisini yeni bir alana taşıyabilirler.

Bu makaleyi paylaş
Yazan Bade Sungur
Bade Sungur, Türkiye'de aldığı eğitimle arkeoloji alanında derinlemesine uzmanlaşmış bir arkeologdur. Arkeolojik kazılarda edindiği deneyim ve bilgi birikimiyle, geçmiş medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkarmakta başarılıdır. Aynı zamanda, arkeolojik içeriklerin dijital platformlardaki görünürlüğünü artırma konusunda uzmanlaşarak, arkeoloji bilgisini geniş kitlelerle paylaşmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir