Mors Alfabesi Uzmanı Olun
Cep telefonlarından önce mors alfabesi iletişim için kullanılırdı. Şuan bile 160 yıllık teknolojiye rağmen günümüzde de hala bazı amatör radyo kullanıcıları ve gemiciler kullanmaya devam ediyor. Mors alfabesini öğrenmek diğer insanların gözünde sizi farklı kılabilir..
Mors Alfabesi Nedir?

Mors Kodu, alfabenin harflerini, sayıları ve noktalama işaretlerini noktalar, kısa çizgiler ve boşluklardan oluşan bir düzenlemeyle temsil eden iki sistemden biridir. Kodlar, çeşitli uzunluklarda elektrik darbeleri veya yanıp sönen ışıklar gibi benzer mekanik veya görsel sinyaller olarak iletilir.
Uluslararası Mors kodu , a’dan z’ye 26 temel Latin harfini , bir aksanlı Latin harfini ( é ), Arap rakamlarını ve küçük bir noktalama ve prosedür işaretlerini ( prosigns ) kodlar. Büyük ve küçük harf ayrımı yoktur.
Mors kodu ezberlenebilir ve insan duyularının algılayabileceği bir biçimde, örneğin ses dalgaları veya görünür ışık yoluyla gönderilebilir, öyle ki bu beceride eğitilmiş kişiler tarafından doğrudan yorumlanabilir.
Mors Alfabesinin Tarihi
Mors alfebesi 1830’larda Samuel F. B. Morse tarafından icat edildi. 1832 yılında elektrikli telgraf üzerinden çalışmaya başlayan Samuel, 1844 yılında pratik bir sistem geliştirdi ve 1849 yılında bu teknolojinin patentini aldı. İlk başta sadece Samuel’in geliştirdiği bu alfabe ufak değişimlere uğrayarak şuanda aşina olduğumuz Mors alfabesine dönüştü. 24 mayıs 1844’de Samuel, makinesini kongrede tanıttı ve ilk mesaj İncilden bir söz oldu. (“What God hath wrought.”)
Orijinal Mors kodları kısa ve uzun sinyallerin karşılık geldiği sayılardan oluşuyordu ve sayılar harflere karşılık geliyordu. 10 yıl kadar sonra telgraf ve mors alfabesi amerikanın gelişmesinde büyük rol oynadı. Demiryolu şirketleri istasyonlar arasında iletişim kurmak, telgraf şirketleri ise ülkeler arasında iletişim kurmak için Mors Alfabesini kullandı.
Zamanla Avrupalılar kendi Mors kod sistemini geliştirdi. Amerikalıların kullandığı Demiryolu Mors alfabesi olarak, Avrupalıların ki ise Kıta Mors Alfabesi olarak anıldı.
1890 da radyo iletişimi icat edildiğinde denizler arası iletişim Mors Alfabesiyle yapılmaya başlandı. Radyo iletişimi globalleşince ortak bir alfabeye ihtiyaç duyuldu ve uluslararası standartlarda ortak bir Mors Alfabesi kabul edildi ve kullanıldı.
1990 yılına kadar gemicilik ve havacılık enstitüsünde iletişim aracı olarak kullanıldı. Şuanda da hala bazı radyo istasyonlarında kullanılıyor. Hatta eğer bazı ülkelerde radyocu olmak istiyorsanız, bu testini geçmeniz gerekiyor.
Samuel Morse Kimdir?

Samuel Morse, dünyamızın dört bir köşesini birbirine bağlamayı başaran elektrikli telgrafı ve birleşik dili yaratarak, tarihimizin yıllıklarındaki yerini sağlamlaştırdı. Burada yaşamının, çalışmalarının ve insan ırkına katkılarının hikayesini öğrenebilirsiniz.
Samuel Morse, elektromanyetizmayı bir iletişim aracı olarak kullanma fikrine ilk kez 1832’de geldi. Deniz yolculuklarından birinde, kendisine elektromanyetizmanın bazı özelliklerini tanımlayan bir bilim adamı Charles Thomas Jackson ile konuşmaya başladı. Morse, bakır kablolar aracılığıyla gönderilen bilgilerin anlık olarak büyük mesafelere ulaştığını öğrendikten sonra, tek telli telgraf oluşturma planını tasarlamaya başladı. Jackson’ın bir elektromıknatısla yaptığı birçok deneye tanık olduktan sonra, ilk telgrafı tasarladı ve bulgularını ABD patent ofisine sundu.
Morse, hayatının sonraki yıllarını, telgrafının resmi olarak tanınması hakları için patent mahkemeleriyle mücadele ederek geçirdi. Paris’teki Amerikan büyükelçisinin Fransa, Avusturya, Belçika, Hollanda, Piedmont, Rusya, İsveç, Toskana ve Türkiye hükümetlerinden toplam 400.000 Fransız Frangı (o zamanlar yaklaşık 80.000 dolar) toplamayı başardığı kaydedildi. icadı için Samuel Morse’u ödüllendirin.
Mors Alfabesi Nasıl Yazılır?
Mors Alfabesini öğrenmek herhangi bir dil öğrenmekten farklı değil. Sadece çok pratik yapmanız ve sürekli unutmamak için kullanmanız gerekmekte. İlk önce alfabeyi tanımanız gerekiyor.
1 tire= 3 nokta
Harfler arasında boşluk için 3 nokta, kelimeler arası boşluk için 7 nokta atılır.
İkinci temel kural, bir kelimede her harften sonra bir boşluk bırakmaktır; aksi takdirde, sinyallerinizi karıştıracak ve okumayı neredeyse imkansız hale getireceksiniz.
2. olarak kulağınızın ve periyotlara alışmak için sürekli dinlemeniz gerekiyor diğer tüm dillerde olduğu gibi.

Okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak için, bir kelimenin yazılışını tamamladıktan sonra eğik çizgi koyun.Mors alfabesinde noktalama işareti kullandığınızda, onu kelimede bir harf olarak kabul edersiniz. Bu, bir cümlenin sonundaki noktanın, sonuna başka bir harf gibi, harfler arasındaki normal boşlukla eklendiği anlamına gelir.
Mors alfabesi öğrenmek zor mu?
Bugün Mors kodunu öğrenmek istemenizin birincil nedeni, acil durum iletişimi içindir. İletişim için yaratılmıştır ve hala bir hayatta kalma aracı olarak çok değerlidir ve sözlü olarak net sözler iletemediğinizde yardımcı olabilir.
Daha önce de belirtildiği gibi, bir şeye dokunarak veya bir sinyali yanıp sönerek bu kodu telsiz üzerinden iletebilirsiniz.
Aslında, Vietnam’da bir ABD savaş esiri, bir televizyon röportajı sırasında Mors alfabesinde “işkence” kelimesini gözünü kırparak işkence gördüğünü bildirdi.
Bu, ABD’nin askerlerine Vietnamlıların iddia ettiği gibi düzgün muamele görmediğini fark etmesine yardımcı oldu.
Bu sadece bir uç örnek olsa da, diğer daha eğlenceli kullanımlar, sınıftaki arkadaşlara veya bir toplantıda iş arkadaşlarına kodlanmış mesajlar göndermeyi içerebilir.
Bu sayede mors alfabesini öğrenmek bildiğiniz gibi zor değildir.
Mors Kodu Nasıl Öğrenilir?
Diğer değerli beceriler gibi, Mors kodunu öğrenmek de biraz zaman alacaktır, ancak bu adımlar tam olarak ihtiyacınız olan şeydir.
Bu adımları takip etmek, Mors kodunu öğrenmenin en kolay yoludur, çünkü temel bilgileri kolayca öğrenecek ve onunla çabucak eğlenmeye başlayacaksınız.
1. Temel Sinyalleri Öğrenin
Kodla birlikte kullanılan iki ana sinyal vardır: noktalar ve tireler .
Noktalar noktalarla, tireler ise kısa çizgilerle gösterilir.
Bu sinyaller yazıldığında, genellikle bir kısa çizginin konduğu satırda aynı yükseklikte yazılırlar.
Alfabedeki her harfin yanı sıra bazı sayılar ve noktalama işaretleri için nokta ve tire gösterimi vardır.
2. Alfabeyi Çalışın
Mors alfabesini öğrenirken, bir şeyleri hatırlamanıza yardımcı olacak akılda kalıcı ifadeler kullanmak bunu kolaylaştıracak basit bir numaradır.
Örneğin, “E” harfi Mors alfabesinde yalnızca bir noktadır, bu nedenle bu harfi “E kolaydır” gibi bir ifadeyle hatırlayabilirsiniz. Ayrıca, “T” harfine bakarsanız, Mors alfabesinde bir tire olduğunu hatırlamak için “cross your t” ifadesini hatırlayabilirsiniz.
Google, bu şekilde başlamanıza yardımcı olacak harika bir Mors kodu eğitim programına sahiptir.
Bu program size harflerin her birini tek tek öğretecek ve onları hatırlama konusunda size fikir verecektir.
Telefon kullanıyorsanız Mors alfabesi klavyesine erişmek için Gboard uygulamasını indirmeniz gerekebilir.
Harfleri indirdikten sonra mevcut sayılara, noktalama işaretlerine ve özel karakterlere geçebilirsiniz .
3. Mors Kodu Zamanlama Kuralları
Mors kodunda mesaj almak ve göndermek için zamanlama kurallarını bilmek çok önemlidir.
Nokta ve tire iletirken hatırlanması gereken beş kolay Mors kodu kuralı vardır:
- Noktanın uzunluğu 1 birim zamandır.
- Bir tirenin uzunluğu 3 birim zamandır.
- Aynı harfteki nokta ve tire arasındaki boşluk 1 birim zamandır.
- Harfler arasındaki boşluk 3 birim zamandır.
- Kelimeler arasındaki boşluk 7 birim zamandır.
4. Konuşma Pratiği Yapın
Mors alfabesi konuşabilirsiniz ve telaffuz kuralları oldukça basittir.
Nokta, karakterdeki son nokta olmadıkça “d” harfi gibi telaffuz edilir veya “di” yazılır, o zaman “dit” olur.
ÖRNEK : “H” harfi dört nokta olduğundan “di-di-di-dit” şeklinde yazılır.
Ardından bir tire telaffuz edilir ve “dah” yazılır.
Bunu konuşmak, muhtemelen mors kodunu iletmenin en az yaygın yoludur, ancak bu bir seçenektir.
5. Kolay Kelimeleri Hecelemeye Başlayın
Az önce bahsedilen google mors kodu programını kullanabilir veya basit kelimelerle başlayan Mors kodu yazabilirsiniz .
Basit kelimeleri hecelemek için noktaları ve tireleri gerçekten yazarsanız, daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilir.
Bunu yaptığınızda bunu beyninize çevirir ve hareketi elinizle tekrarlarsınız.
Ayrıca sadece sinyaller yazarak değil, aynı zamanda hepsini heceleyerek de kendinize meydan okuyabilirsiniz.
Örneğin, “R” harfi için, gerçek noktalar ve kısa çizgilerle birlikte “di-dah-dit” yazabilirsiniz.
Sos Sinyali Nasıl Verilir?
Mors koduyla gönderilen bir SOS, iyi bilinen bir tehlike sinyalidir. Üç kısa vuruşun ardından üç uzun vuruş ve ardından tekrar üç kısa vuruş .
Çevirmen: DOĞUKAN KARABAĞ
Yorumlar 2