En eski taş alet kültürüdür. Etüyopya’ da bulunan Gona ve Omo Basins’ te görülmüştür ve yaklaşık olarak 2.4 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Homo Habilis tarafından yapılmıştır. Pepple, doğrayabilme özelliği kazandırmak için bir tarafı kabaca pullu yapılan taş aletlerdi. Oldowan kültürü basitti ve alet yapımının üzerine uzmanlaşmamışlardı. Çok amaçlı alet türleri ortaya çıktı. Bu aletler et kesmek, deri ya da ağaçların yüzeylerini kazımak ya da çekiç görevini yerine getirmek için kullanıldı. Anahtar sıfatındaki yenilik, doğrama ya da kesme kenarı yaratmak için gerçekleştirilen yontma taş tekniğidir. Çoğu Oldowan aletleri, bir kayaya öte kayayla tek bir darbe vurarak keskin pullu kenar yaratılarak yapılır.
En iyi pullu modeller kristal yapılı olan çört, bazalt, kuvars gibi taşlardır ve vurularak yapılırdı. Bu tekniğin yayılımı erken insanların öğrenim yetisine ve kaya tiplerinin arasındaki farkları ayırt edebildiklerini işaret eder. Tipik olarak çoğu pul modelleri tek bir ‘’göbek’’ taşından, vurma darbesi için daha yumuşak bir çekiç taş kullanılarak yapılmıştır. Bu çekiç taşlar belki de bilinçli olarak alet yapım kontrolünü arttırmak için yuvarlatılarak yapılmıştır.
Pullular ilk olarak kesici olarak kullanılıyordu, muhtemelen avlanılmış leşlerin uzuvlarını parçalamak için ya da zorlu bitkileri şerit olarak soymak için. Parçalanmış hayvan iskeletlerinin fosilleri, açık oyuk iliklerini kırmak için kullanıldığını da işaret eder. Oldowan katmanları, çizik izleri olan kemik ya da boynuz parçalarını kapsamaktadır ki bu da kazı yapanlar tarafından toprak altında kalmış kök ya da böcekler için kullanıldığını gösterir. [ Eski İnsan Aletlerinde Kültürel Evrimleşme ]
Editör / Yazar: Meltem TERZİOĞLU
Kanak: https://humanevolutionb36.weebly.com/cultural-evolution.html
Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap