Bilim insanları, obezite sorununa çözüm bulmak için önemli bir keşif yaptı: Aralıklı oruç diyeti, hem bağırsakta hem de beyinde önemli değişikliklere yol açıyor ve sağlıklı kilo kontrolü için yeni seçenekler sunabilir.
Çinli araştırmacılar, obez olarak sınıflandırılan 25 gönüllüyü 62 gün boyunca inceledi. Bu süre zarfında katılımcılar, bazı günler nispeten oruç tutarak kalori alımını dikkatlice kontrol ettikleri aralıklı enerji kısıtlaması (IER) programına katıldılar.
Çalışmaya katılanlar ortalama 7,6 kilogram (16,8 pound) yani vücut ağırlıklarının %7,8’ini kaybetti. Ayrıca, obezite ile ilgili beyin bölgelerinde ve bağırsak bakterilerinin yapısında değişiklikler gözlendi.
Araştırmacı Qiang Zeng, “Aralıklı oruç diyetinin, insan beyin-bağırsak-mikrobiyom eksenini değiştirdiğini gösteriyoruz,” dedi.
“Kilo kaybı sırasında ve sonrasında bağırsak mikrobiyomunda ve bağımlılıkla ilgili beyin bölgelerindeki değişiklikler oldukça dinamik ve zaman içinde birbirine bağlı.”
Bu değişikliklerin neye bağlı olduğu ya da bağırsak mı beyni yoksa beyin mi bağırsakları etkilediği henüz net değil. Ancak, bağırsak ve beynin birbirine yakın ilişkili olduğunu biliyoruz, bu yüzden belirli beyin bölgelerini tedavi etmek, yiyecek alımını kontrol etmenin bir yolu olabilir.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramalarıyla tespit edilen beyin aktivitesindeki değişiklikler, iştah ve bağımlılığın düzenlenmesinde önemli olan bölgelerdeydi – örneğin, inferior frontal orbital girusta.
Ayrıca, dışkı örnekleri ve kan ölçümleri ile analiz edilen bağırsak mikrobiyom değişiklikleri belirli beyin bölgeleriyle bağlantılıydı. Örneğin, Coprococcus comes ve Eubacterium hallii bakterileri, yiyecek alımı konusunda irademizi kontrol eden yönetici fonksiyonlarda yer alan sol inferior frontal orbital girustaki aktivite ile negatif ilişkiliydi.
Tıp bilimci Xiaoning Wang(Çin Devleti Geriatri Klinik Merkezi’nden) “Bağırsak mikrobiyomunun beyinle karmaşık ve iki yönlü bir şekilde iletişim kurduğu düşünülüyor,” dedi.
“Mikrobiyom, sinirler ve kan dolaşımı yoluyla beyne erişen nörotransmitterler ve nörotoksinler üretir. Karşılığında, beyin yeme davranışını kontrol ederken, diyetimizdeki besinler bağırsak mikrobiyomunun bileşimini değiştirir.”
Dünya genelinde bir milyardan fazla insanın obez olduğu ve bunun kanserden kalp hastalığına kadar çeşitli sağlık sorunları riskini artırdığı tahmin ediliyor. Beyin ve bağırsakların birbirine bağımlı olduğunu daha iyi anlamak, obeziteyi etkili bir şekilde önlemede ve azaltmada büyük bir fark yaratabilir.
Çin Bilimler Akademisi’nden bilim insanı Liming Wang “Bir sonraki cevaplanması gereken soru, obez kişilerde kilo kaybı sırasında bağırsak mikrobiyomu ve beyin arasındaki iletişimin kesin mekanizmasıdır,” dedi.
Bu araştırma, Frontiers in Cellular and Infection Microbiology dergisinde yayınlandı.