Tembel Hayvan Gücünün Mükemmel Bir Biçimde Evrilmelerinin Altı Nedeni

Bade Sungur
Okuma süresi 4 Dakika

Tembel hayvanlar, doğanın en yanlış anlaşılan hayvanı olmaya aday canlılar. Dünyanın en yavaş hareket eden ve kυsυru çağrıştıran bir isim altında ezilmiş olan m∈meli cinsi, uyuşuk yaşamı sebebiyle ebediyen lanetlenmiş durumda.

“Bu tembel hayvanlar, var oluşun en yavaş formu.” şeklinde konuştu başarılı Fransız doğa bilimci Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon. “Bir değişiklik bile onların yaşamlarını imkansız hale getirebilir.”

Daha yanlış düşünülemezdi. Tembel hayvan 64 milyon yıldır dünyamıza şeref veren başarılı bir “hayatta kalma uzmanı”. 1970’lerde Panama yağmur ormanları ile ilgili bir araştırma, tüm m∈meli biyokütlesinin üçte birinin ilginç bir şekilde tembel hayvanlardan geldiğini buldu.

Onların bu başarısı ise uyuşuk doğalarında saklı. Benzer boyutlardaki bir m∈m∈linin yaptığı fiziksel işin yüzde onunu yapmaları ve günde 160 kadar az bir miktarda kalori tüketerek yaşamalarına izin veren ustaca adaptasyonlarla övünmeleri de onları enerji tasarrufunun sembolü haline getiriyor.

1) Pençeler

Tembel hayvanlar Güney ve Orta Amerika’nın tropik yağmur ormanlarındaki ağaçlarda asılı durmaları ile dünyanın ters duran tek dört ayaklı türü. Ayak kemikleri bağımsız hareket edemiyor ancak bağlı olan ligamentler, baş aşağı sallanmaları için etkili kancalar olan kιvrιk pençeleri boyunca uzanmış durumda. Hareketlerinin neredeyse tamamını, ağaçların alt kısımlarında kendilerini çekmeye yarayan ve bizim pazı kasımıza benzeyen geri çekici kaslarla yönetiyorlar.

2) Mide

Tembel hayvanlar neredeyse tamamen yapraklarla geçiniyor. Bunlar, yağmur ormanlarının gölgeliklerinde bol bulunan ancak toksin ve sindirimi zorlaştıran sert selüloz ile dolu yapraklar.

Karşılaştıkları durumla baş etmek içinse daha çok ineklerinkine benzeyen 4 odalı bir mide geliştirmişler ve yaprakları sindirmeleri için bağırsak bakterilerine ev sahipliği yapıyorlar. Tembel hayvanların tek bir yaprağı sindirmesi bir aya kadar uzar. Eğer daha hızlı gerçekleşirse karaciğerleri bu durumun üstesinden gelemeyebilir ve kendilerini z∈hirleme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.

3) Boyun

Tembel hayvanlar sayısı 10’a varan boyun omurlarına sahiptir: diğer herhangi bir m∈m∈liden daha fazla. Zürafalarda dahi 7 tane bulunur. 2010 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim adamları bu omurların zamanla boyun kemiklerinin içine asimile olmuş gōğüs kafesi omurgasından evrildiğini buldular. Uzun boyun, doğanın tembel patates çuvallarının başlarını 270 derece çevirmelerine ve vücutlarının kalanını hareket ettirip fazla enerji harcamadan, etraflarındaki yaprakları yemelerine izin veriyor.

4) Vücut sıcaklığı

Diğer m∈m∈liler sıcacık bir 37 dereceye güvenirken tembel hayvanlar sadece 28-32°C aralığında düşük bir iç sıcaklığa sahiptirler. İçten y∂nmalı motorlarını kalorilerle ateşleyerek kendilerini ılık tutmak yerine kutup hayvanlarınınkiyle karşılaştırılacak yoğun bir kūrk giyerler.

Güneşten bedava enerji gelir ve tembel hayvanlar bunu soğurabilmek için aynı kertenkeleler gibi güneşlenir. Ayrıca gün boyu vücut sıcaklıklarında gerçekleşen dalgalanmalara soğukkanlı hayvanlar gibi karşı koyabilirler.

5) Kamuflaj

Ortalama 0.3 km/sa yolculuk hızı ile tehlikeden koşarak k∂çmak tembel hayvanlar için bir seçenek değil. Bunun yerine harikulade kamuflajları ile av olmaktan k∂çarlar. Postlarındaki özel oluklar suyu toplar, kūrklerine yeşilimsi bir ton vermek suretiyle 80 kadar alg ve mantar cinsi için bir hidroponik bahçe işlevi görür. Her tembel hayvan, aslında, ağaçlarla mükemmel bir uyumu koruyup yavaş hareket eden bir ekosistem olarak varlığını sürdürüyor.

6) Yapışkan kaburga kemikleri

Tembel hayvanlar, sindirilmeyen yapraklarla doluyken vücut ağırlıklarının üçte birini oluşturan devasa midelerinden akciğerlerine gelecek baskıyı önlemek için bağırsaklarını alt kaburgalarına bağlayan doku bantları geliştirmişlerdir. Bu adaptasyon, soluk almayı çok daha az enerji-tüketici hale getirir: Araştırmacılar doku liflerinin tembel hayvana ait enerji harcamalarını yüzde 13’e kadar azalttığını buldu – bu denli düşük kalorili diyete sahip olanlar içinse çok önemli bir miktar.

Editör / Yazar: Emine KIZILKAYA

Bu makaleyi paylaş
Yazan Bade Sungur
Bade Sungur, Türkiye'de aldığı eğitimle arkeoloji alanında derinlemesine uzmanlaşmış bir arkeologdur. Arkeolojik kazılarda edindiği deneyim ve bilgi birikimiyle, geçmiş medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkarmakta başarılıdır. Aynı zamanda, arkeolojik içeriklerin dijital platformlardaki görünürlüğünü artırma konusunda uzmanlaşarak, arkeoloji bilgisini geniş kitlelerle paylaşmaktadır.
2 Yorum
    • Sloths yani tembel hayvan diye geçiyor. Tembel hayvanlar, Orta ve Güney Amerika’da yaşayan Megalonychidae, Bradypodidae familyalarına ait 6 türü kapsayan orta büyüklükteki memelilerdir. Bilim insanlarının çoğu tembel hayvanları Folivora alttakımında sınıflandırırken, bazıları onları Phyllophaga grubunda toplar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir