Saati okumak çoğu ilkokul öğrencisinin can attığı şeydir. Saati okumayı öğrendikten sonra gözümüz daima üzerinde olur. Öğle yemeğine kaç dakika kaldığını, futbol antremanınızın ne zaman başlayacağı, en sevdiğiniz diziye ne kadar kaldığını veya yatma saatinize ne kadar kaldığına kadar bütün gün gözünüz saatin üzerinde olur. Sabah belli bir saatte kalkmanız gerekir. Niye? Çünkü belli bir zamanda okulda veya işte olmak zorundasınız. Okuldan veya işten belli bir zamanda çıkıyorsunuz. Belirli zamanlarda diziler veriliyor. Zaman açıkça hayatımızın büyük bir parçası.
Ama hiç düşündünüz mü zaman niye var? Zamanı kim icat etti? İcat edildi mi? Zaman elbette ki icat edilmedi. Sonuçta o zamandan beri daima olmuştur…yani zamanın başlangıcı! Bazı insanlar bunu, yaşamlarımızı düzenlemeye yardımcı olacak bir boyut olarak düşünür. Zaman birçok yönden düşünülebilir. En basitlerinden biri, zamanı geçmiş, şimdi ve gelecek açısından düşünmektir. Bu sürekli değişen üç tecrübe cismi, zamanın geçişine bağlı olarak değişir ve değişir. Örneğin, şu anda bu paragrafı okuyorsunuz. Önceki paragraf? Onu geçmişte okudun. Bir sonraki paragrafı da gelecekte okuyacaksın. Bu olayları ayıran nedir? Muhtemelen birkaç saniyeden fazla değil. Geçmiş, şimdi ve gelecek saat, gün, hafta, ay ve yıla göre ayrılabilir. Bunların hepsi zamanın geçişini takip etmemize yardımcı olmak için yaratılmış olan ölçü birimleridir.
Zaman ölçüsü kendiliğinden var olan bir şey değildir. Bununla birlikte, yaşamlarımızı daha iyi anlamamıza ve yönlendirmemize yardımcı olmak için, insanlar uzun zaman önce, zamanın geçişini kavramaya yardımcı olacak ölçüm standartlarını tayin etti. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki doğal dönüşü ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü bize en temel iki ölçü zamanımızı veriyor. Dünya’nın bir kez kendi ekseni üzerinde dönmesi için geçen süreye (24 saat) bir gün adı verilir. Dünya’nın Güneş bir kez dönmesi için geçen süreye (365 gün) bir yıl denir. Bu birimler daha da küçük ölçü birimlerine ayrılmıştır. Yıllar, ay ve haftalara günler, saat , dakika ve saniye olarak ayrılmıştır. Ve çevremiz bu kategorileri bile etkiliyor. Örneğin; ay Ay’ın döngülerinden gelişti. Bu çeşitli birimle geçmiş, şimdi ve gelecekle ilgili iletişim ve zamanı takip etmemize yardımcı olur. Bugün hakkında derin düşünmek için biraz…zaman ayırın. Sizce nasıl bir şey? Hayatlarımızı daha iyi anlayabilmemiz için zaman gerekli mi? Ya da, eğer öyleyse geçmişe ve geleceğe gitme hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunu düşünmek için biraz….zaman ayırın…
Editör/Yazar:Yunus ÖKMEN
Kaynak: https://wonderopolis.org/wonder/who-invented-time
Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
Yorum Yap