İç Organlar Nelerdir?

Atlas Kardemir
Okuma süresi 9 Dakika

Hayatta kalmak ve gelecek nesilleri üretmek için insan vücudu ana temel iç organlar ihtiyaç duyar. İki veya daha fazla organ beraber çalıştıklarında vücut sisteminin bir parçası olurlar.

İç organların yerleşimi ve yerleri

ic organlarin yerleri
İlişkili yapılarıyla birlikte iki veya daha fazla organ birlikte çalıştıklarında, bir vücut sisteminin bileşen parçaları haline gelirler.

Vücudumuzdaki iç organların yerleşimi nasıldır. İç organların yerleri aşağıdaki gibidir:

Beyin: Beynimiz sinir sistemimizin merkezindedir ve kafatasımızın içerisindedir.

Akciğer: Akciğerler, göğüs boşluğunda göğüs kemiğinin her iki yanınında bulunur.

Karaciğer: Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında, diyaframın altında ve mide, sağ böbrek ve bağırsakların üzerinde yer alır.

İdrar Torbası: Mesane. Bu üçgen şeklindeki içi boş organ, alt karın bölgesinde bulunur

Kalp: Kalbiniz göğsünüzün önünde yer alır . Göğüs kemiğinizin (göğüs kemiği) biraz arkasında ve solunda bulunur.

Mide: Mideniz , vücudunuzun sol tarafında, üst karnınızda oturur . Midenizin üst kısmı, özofagus sfinkteri (yemek borunuzun sonundaki bir kas) adı verilen bir kapağa bağlanır.

Bağırsak: Midenin hemen altında bulunur ve karın boşluğundaki boşluğun çoğunu kaplar. İnce bağırsağın tamamı bir hortum gibi kıvrılmıştır ve iç yüzeyi birçok çıkıntı ve kıvrımla doludur.

Pankreas: Pankreasınız midenizin arkasında ve omurganızın önünde yer alır . Safra keseniz, karaciğeriniz ve dalağınız pankreasınızı çevreler.

İç organlar ve görevleri:

İnsanda kaç tane iç organlar var, vücudumuzda hepsi bizi hayatta ve iyi tutmada kendi rollerini oynayan 78 organ ve 11 organ sistemi içerir.

Vücudun düzgün çalışmasını sağlamak için birbiriyle koordineli çalışan yaklaşık 78 iç organı vardır . Her organ belirli bir işleve hizmet ederken ve genel sağlık için önemliyken, bazı organlar hayatta kalmak için hayati öneme sahiptir.

En hayati organ nedir diye soracak olursak, organlarımızdan herhangi biriyle ilgili bir sorun çıkarsa hızla yaşamımızı tehtit edebilir.

Bu organlar olmadan yaşamak mümkün değildir.

Beyin

İç Organlar arasında yer alan beynimiz sinir sistemimizin merkezindedir ve kafatasımızın içerisindedir. Görevleri arasında kasları kontrol etmek, koordinasyonu sağlamak, vücudumuzdaki üretilen verileri algılamak ve anlamlandırmak, konuşmayı sağlamak, hafızayı depolamak ve düşünce ve duyguyu oluşturmak görevidir.

beyin
Beyin, düşünceyi, hafızayı, duyguyu, dokunmayı, motor becerileri, görmeyi, nefes almayı, sıcaklığı, açlığı ve vücudumuzu düzenleyen her işlemi kontrol eden karmaşık bir organdır .

Akciğer

İç organlar içerisinde yer alan akciğerlerimiz iki tane huni şeklinde, sünger gibi göğüs boşluğumuzu dolduran organlardır. En önemli görevleri içimize çektiğimiz havadaki oksijeni kanımıza geçirmek ve vücudumuzda üretilen karbondioksiti de vücudumuzdan atmak vardır.

akciger
Göğüste vücuda oksijen sağlayan ve karbondioksiti vücuttan atan bir çift organdan biri .

Karaciğer

İç Organlar içerisinde yer alan karaciğerimiz vücudumuzun sağ tarafında karın boşluğumuzda, diyaframımızın hemen altında bulunmaktadır.

En önemli görevi kanımızdaki maddeleri kontrol edip gerekirse bunları düzenlemektir. Bu işlemlerin arasında yağları yakma, üre üretmek, zararlı maddelerin süzülmesi ve kanda düzenli bir şeker seviyesinin tutulması vardır.

karaciğer
Koni şeklinde olan karaciğer, yaklaşık 3 kilo ağırlığında koyu kırmızımsı kahverengi bir organdır.

İdrar Torbası

İç organlarımız içerisinde yer alan idrar torbası leğen bölgemizde bulunan kaslı bir organdır. Kasılarak idrarın dışarı atılmasını sağlar.

Üriner sistemin organları böbrekleri, renal pelvisi, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı içerir.

Vücut besinleri besinlerden alır ve onları enerjiye dönüştürür. Vücut ihtiyacı olan gıda bileşenlerini aldıktan sonra atık ürünler bağırsakta ve kanda kalır.

Böbrek ve idrar sistemleri, vücudun üre adı verilen sıvı atıkları ortadan kaldırmasına ve potasyum ve sodyum gibi kimyasallar ile suyu dengede tutmasına yardımcı olur.

Üre, et, kümes hayvanları ve bazı sebzeler gibi protein içeren besinler vücutta parçalandığında üretilir. Üre kan dolaşımında böbreklere taşınır ve burada su ve diğer atıklarla birlikte idrar şeklinde atılır.

Kalp

İç Organlar içerisinde yer alan Kalp, vücudunuzun her yerine kan pompalayan yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dolaşım sisteminizin birincil organıdır.

Kalbiniz, kastan yapılmış ve elektriksel uyarılarla çalışan dört ana bölüm (odacık) içerir. Beyniniz ve sinir sisteminiz kalbinizin işlevini yönlendirir.

Kalbinizin ana işlevi kanı vücudunuz boyunca hareket ettirmektir. Kalbiniz de:

Kalp atış hızınızın ritmini ve hızını kontrol eder, kan basıncınızı korur.

Kalbiniz göğsünüzün önünde yer alır. Göğüs kemiğinizin (göğüs kemiği) biraz arkasında ve solunda bulunur. Göğüs kafesiniz kalbinizi korur.

ic organlarimiz kalp
Kalp kanın vucüda taşınmasını sağlayan dolaşım sisteminin en önemli organıdır.

Mide

Midemiz armut şeklinde, kaslı, elastik bir organımızdır. Karın boşluğumuzda çapraz bir şekilde durur ve diyaframımızın hemen altındadır. Ana görevi besinleri sindirmek, mide sıvılarını üretmek ve bu sıvılarla besinleri karıştırmak ve parçalamaktır.

Mide, yiyecekleri sindiren J şeklinde bir organdır. Enzimler (kimyasal reaksiyonlar oluşturan maddeler) ve asitler (sindirim sıvıları) üretir.

Bu enzimler ve sindirim sıvıları karışımı, yiyecekleri ince bağırsağınıza geçebilmesi için parçalar.

mide
Sindirim sistemi gastrointestinal sistem-ağız, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak ve rektumdan oluşur.

Bağırsak

Bağırsaklarımız midemizin altından anüsümüze kadar olan bölgede bulunmaktadır. Fonksiyonel olarak ince bağırsak ve kalın bağırsak olarak ikiye ayrılır.

İnce bağırsakların görevi, sindirilen besinlerin emilimini yapmaktır, kalın bağırsaklar ise su emilimini gerçekleştirirler ve katı dışkıyı vücuttan uzaklaştırırlar.

ic organlarimiz bağirsak
Bağırsaklar, atıkları filtrelemeye, suyu ve belirli eletrolitleri emmeye ve yiyecekleri sindirmeye yardımcı olan bir gruptur.

Pankreas

İç Organlar içerisinde yer alan pankreas sol üst karın bölgesinde midenin arkasında bulunur. İnce bağırsak, karaciğer ve dalak gibi diğer organlarla çevrilidir. Yaklaşık altı ila on inç uzunluğunda süngerimsi ve karın boyunca yatay olarak uzanan yassı bir armut veya balık şeklindedir.

Pankreas karın bölgesinde yer alan bir organdır. Yediğimiz gıdaların vücut hücreleri için yakıta dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar.

Pankreasın iki ana işlevi vardır: sindirime yardımcı olan ekzokrin işlevi ve kan şekerini düzenleyen endokrin işlevi.

pankreas
Pankreasın neredeyse tamamı (%95) sindirim için pankreatik enzimler üreten ekzokrin dokudan oluşur.

İç organlar Kritik Düşünceler

Çocuklara, iç organlar nasıl birbirleriyle bağlantılı olduklarını anlatmak, onların bunu anlamasını sağlamak karmaşıkbir iştir. İyi bir başlangıç noktası olarak da çocukların daha önceden hangi fikirlere sahip olduklarını anlamaktır.

Bunun için daha önceden yapılan bir doktor ziyaretinin hatırlatılması veya bu konunun direkt olarak açılması yeterli olacaktır.

İç Organlar vücudumuzda nerede bulunduklarını, neye benzediklerini ve her birinin bizi hayatta tutmak için neler yaptığını anlatmak işe yarayacaktır. Öğretme aktiviteleri öğrencileri, organların nasıl çalıştığını düşünmeye sevk edecek şekilde başlamalıdır.

Örneğin nasıl herhangi bir organın fonksiyonlarının diğer organın fonksiyonunu etkilediğini keşfederek. Bu fikir çocuklarda daha sonra, vücut parçalarının birbirleriyle olan ilişkilerini kavramaları konusunda iç organlar onlara yol gösterecektir.

İç organlar arasında en ağır iç organ nedir?

Vücudumuzdaki en ağır iç organ karaciğer:

En ağır iç organ olan karaciğer yaklaşık 1,36 veya 1,59 kilogram ağırlığındadır ve yaklaşık bir futbol topu büyüklüğündedir. Karaciğeriniz göğüs kafesinizin ve akciğerlerinizin altında, karnınızın sağ üst bölgesinde yer alır.

İç organlar arasında en küçük organ nedir?

epifiz bezi
Epifiz bezi beyinde bulunan en küçük organımızdır

Vücudumuzda en küçük organ epifiz bezi.

Epifiz bezi beyinde bulunan küçük, bezelye şeklinde bir organdır. Uyku düzenini düzenlemede oynadığı rolle en iyi bilinen melatonin veya sirkadiyen ritimler de dahil olmak üzere bazı hormonları üretir ve düzenler.

Epifiz bezi, talamusun iki yarısının birleştiği bir oyuğa sıkışmış iki yarım küre arasında, epithalamusta, beynin merkezine yakın bir yerde bulunur.

Editör / Yazar: Uzay TEMEL

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir