Alexander Graham Bell, telefon icadıyla hayatımızın en önemli parçalarından biri olan iletişimde devrim yaratmış bir isim. Eşinin ve annesinin sağır olması sebebiyle Bell; ses teknolojileri ile en başından beri ilgilenmekteydi. Bell’in telefonun gerçekten öncüsü olup olmadığına dair tartışmalar bulunsa da, nihayetinde; telefon teknolojisinin haklarına sahip olan ve telefon şirketini kuran ilk kişidir.
1877’ Bell Telefon şirketini kuran, hayatı boyunca iletişim-konuşma üzerine çalışan Alexander Graham Bell 18 patente sahip olmuştur ve elbette, günümüze çok büyük etkisi sağlayan bilim adamıdır.
Kısaca Hayatı
Alexander Graham Bell, 3 Mart 1847’de İskoçya’nın Edinburgh şehrinde doğdu. Bell’in babası Edinburgh Üniversitesi’nde hitabet sanatı profesörüydü ve annesi sağır olmasına rağmen başarılı bir piyanistti.
Genç Alexander, piyano eğitimi alan ve küçük yaşta bir şeyler icat etmeye başlayan, entelektüel konularda meraklı bir çocuktu. Bell yirmili yaşlarının başındayken iki erkek kardeşi de veremden vefat etti.
Eğitimi
Başlangıçta; Bell evde eğitim görmekteydi ve akademik konuda çok kolay ilerleyemese de, daha çok küçük yaşlarda iyi bir problem çözücüydü. Henüz 12 yaşındayken, genç Alexander Graham Bell, çiftçilikte işleri kolaylaştırmaya yardımcı olmak için buğday tanelerinden kabukları hızla çıkarabilen döner kanatlı ve tırnak fırçalı bir cihaz icat etti. 16 yaşında ise, konuşma mekaniğini incelemeye başladı.
Alexander Graham Bell yaşı ilerlediğinde, Royal High lisesine ve Edinburgh Üniversitesi’ne devam etti. Daha sonra 1870’te ailesiyle birlikte Kanada’ya taşındı. Ertesi yıl Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti. Bell ABD’de iken, babasının sağır çocuklara öğretmek için geliştirdiği ve konuşma seslerini temsil eden bir dizi sembol olarak “görünür konuşma” adlı bir sistemi uygulamaya başladı.
1872’de Boston’da sağırlara konuşmanın öğretildiği Ses Fizyolojisi ve Konuşma Mekaniği Okulu’nu açtı. 26 yaşında, işinde ilerlemekte olan mucit, üniversite diplomasına sahip olmamasına rağmen; Boston Üniversitesi Oratory Okulu’nda Vokal Fizyoloji ve Konuşma Profesörü oldu. Bell ders verirken işitme engelli öğrenci Mabel Hubbard ile tanıştı. Çift 11 Temmuz 1877’de evlendi. Bebekken ölen iki oğlu da dahil olmak üzere dört çocuk sahibi oldular.
Telefon
1871’de Bell, aynı anda bir kablo üzerinden birden fazla mesajın iletilmesini sağlayan bir cihaz olan harmonik telgraf üzerinde çalışmaya başladı. Bir grup yatırımcı tarafından desteklenen bu teknolojiyi mükemmelleştirmeye çalışırken, Bell insan sesini teller üzerinden iletmenin bir yolunu bulmakla ilgileniyordu.
1875’te Bell, eşi Thomas Watson’ın yardımıyla elektriği sese dönüştürebilen basit bir alıcı icat etti. Antonio Meucci ve Elisha Gray gibi diğer bilim adamları da benzer teknolojiler üzerinde çalışıyorlardı, bu sebeple telefonun icadının kime ait olduğuna dair şüpheler sürmektedir. Bunun yanısıra, Bell’in keşif haklarını güvence altına alan ilk kişi olmak için patent ofisine koştuğu söylenmektedir..
7 Mart 1876’da Bell’e telefon patenti verildi. Birkaç gün sonra Watson ile; iddiaya göre şu anda meşhur olan “Bay Watson, buraya gel. Seni istiyorum.” cümlesi ile tarihteki ilk telefon görüşmesini yaptı. 1877’de, bugün AT&T olarak bilinen Bell Telefon Şirketi kuruldu. 1915’te Bell, New York’tan San Francisco’ya Watson’a ilk kıtalararası telefon görüşmesini yaptı.
Biliyor musunuz ? Telefon icadı ile günümüze ışık tutan Alexander Graham Bell; bilimsel çalışmaları sırasında dikkatini dağıtacağından korkarak çalışma odasında telefon bulundurmayı reddetti.
Yasal mücadeleleri
Mucit, Alexander Graham Bell’in patentinden önce telefon prototipleri oluşturduklarını iddia eden Gray ve Meucci de dahil olmak üzere diğer bilim insanlarıyla yaklaşık 20 yıllık bir yasal savaş ile mücadele etti.1887’de ABD hükümeti Bell’e verilen patenti geri çekmek için harekete geçti, ancak bir dizi kararın ardından Bell şirketi, Yüksek Mahkeme kararını kazandı. Bell Şirketi 550’den fazla mahkeme davasıyla karşı karşıya kalırken, sonunda hiçbiri başarılı olamadı.
Alexander Graham Bell Buluşları
Alexander Graham Bell, telefonun yanı sıra kariyeri boyunca yüzlerce projede çalıştı ve çeşitli alanlarda patent aldı. Diğer önemli icatlarından bazıları şunlardı:
–Metal detektörü: Bell, başlangıçta bu cihazı suikasta kurban giden Başkan James A. Garfield’ın içinde bir mermi bulmak için icat etti.
Fotofon: Fotofon, konuşmanın bir ışık demeti üzerinde iletilmesini sağlayan cihaz.
Pikap: Gramofonun bu geliştirilmiş versiyonu ses kaydedip çalabiliyor.
İşitim ölçer(odyometre): Bu aygıt işitme sorunlarını tespit etmek için kullanıldı.
1880’de Bell, Fransız Volta Ödülü’nü aldı ve buradan aldığı parayla, Washington, D.C.’deki Volta Laboratuvarında bilimsel keşfe adanmış bir tesis kurdu.
-Alexander Graham Bell, sağırlara konuşmayı öğretmek için çok sayıda teknik geliştirdi ve hatta tanınmış yazar ve aktivist Helen Keller ile çalıştı. Ayrıca Science dergisinin yayınlanmasına yardım etti, 1896’dan 1904’e kadar da National Geographic Society’nin başkanı olarak görev yaptı.
Öjenik
1921’de Bell’e, İkinci Uluslararası Öjeni Kongresi’nde fahri başkan unvanı verildi. Bell, kısırlaştırmayı savunacak kadar ileri gitmemiş olsa da, hastalıkları ve sakatlıkları ayıklamak için insan yetiştirme çabalarını destekledi. Öjeni hareketiyle olan bu ilişkisi, Bell’in sağırlara yardım etme çabaları göz önüne alındığında ilginç bir olaydır.
Alexander Graham Bell hayatının ilerleyen dönemlerinde havacılık ve hidrofoil icatlarına odaklandı. Dört yüzlü uçurtma ve Gümüş Dart gibi uçabilen makinelerin geliştirilmesine yardım etti ve o sırada dünyanın en hızlı hidrofoilini yarattı.
Alexander Graham Bell’den alıntılar
Alexander Graham Bell bilhassa telefon icadı ile bilinse de, söylediği ve yazdığı şeyler ile de akıllara kazınmıştır. Bell’e atfedilen bazı alıntılar şunlardır:
– “Bir kapı kapandığında diğer kapı açılır; ama kapalı kapıya o kadar uzun süre ve pişmanlıkla bakarız ki, bizim için açılanları göremeyiz. ”
-“Kişinin kendi yargısı, nihayetinde, kendisiyle ilişkili olmalıdır.”
– “Her şeyden önce, planlama başarının anahtarıdır.”
– “Tüm düşüncelerinizi elinizdeki işe yoğunlaştırın. Güneş ışınları asıl odaklanma gerçekleşene kadar yanmaz.”
– “Büyük keşifler ve ilerlemeler, her zaman birçok zihnin birlikteliğinden çıkar.”
– “Nihayetinde en büyük başarıya ulaşanlar, istikrar ile sonuca ilerleyenlerdir.”
– “Başarı ile başarısızlık arasındaki tek fark, harekete geçme yeteneğidir.”
– “Fikirleri zorlayamazsınız. Başarılı fikirler, yavaş büyümenin sonucudur. ”
– “Mucit dünyaya bakar ve her şeyden olduğu gibi memnun olmaz. Gördüğü her şeyi geliştirmek ister, dünyaya fayda sağlamak ister; bir fikrin peşini bırakmaz. Buluşun ruhu ve gerçekleştirme arzusu onu ele geçirir.”
Alexander Graham Bell’in Vefatı
Alexander Graham Bell’in ölümünün nedeni diyabet komplikasyonlarıydı. Karısı ve iki kızının desteği ile hastalığıyla bir süre başa çıkabildi. 2 Ağustos 1922’de 75 yaşında Kanada’nın Nova Scotia kentinde vefat etti. Bell’in cenazesi sırasında, Kuzey Amerika’daki her telefon, mucidi anmak için susturuldu.
Bugün ünlü bilim insanı, ses teknolojisindeki çığır açan çalışmaları ve sağırların eğitimini iyileştirmesiyle anılıyor. Ve en çok bilinen icadı olan telefon, insanların birbirleriyle iletişim kurma şeklini sonsuza dek değiştirdi.
Nazlıcan YETİMASLAN