Göğüs kemiğinizin (sternum) arkasında bulunan küçük yağlı bir bez olan timüs, yetişkinlik döneminde ‘gereksiz’ olarak kabul edilir. Ancak, retrospektif bir çalışma, timüs bezinin düşündüğümüz kadar önemsiz olmadığını öne sürüyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalar, timüsü alınan kişilerin hayatlarının ilerleyen dönemlerinde herhangi bir sebepten ölüm riskinin arttığını ortaya koydu. Ayrıca, bu kişilerde kanser geliştirme riski de yükseliyor. Harvard Üniversitesi onkoloğu David Scadden, “Timüs’ün sağlık için kesinlikle gerekli olduğunu keşfettik. Bu organ olmadığında, insanların ölüm ve kanser riski en az iki kat artıyor,” diyor.
Bu çalışma tamamen gözlemsel nitelikte olup, timüsün çıkarılmasının doğrudan kansere veya diğer ölümcül hastalıklara neden olduğunu gösterememektedir. Ancak araştırmacılar bulgularından endişe duyuyor. Daha fazla bilgi edinene kadar, timüsün korunmasının “klinik bir öncelik” olması gerektiğini savunuyorlar.
Çocukluk döneminde, timüsün bağışıklık sisteminin gelişiminde kritik bir rol oynadığı biliniyor. Küçük yaşta timüsün çıkarılması, beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin uzun vadede azalmasına yol açıyor. Timüsü olmayan çocuklar, aşılara karşı da zayıf bir bağışıklık tepkisi gösteriyor.
Ancak bir kişi ergenliğe ulaştığında, timüs küçülüp vücut için çok daha az T hücresi üretir. Bu nedenle, timüs çıkarıldığında hemen bir zarar görülmez ve kalbin önünde bulunduğundan dolayı kardiyotorasik cerrahi sırasında sıklıkla alınır.
Timüs kanseri veya myasthenia gravis gibi kronik otoimmün hastalıkları olan bazı hastalar timektomi (timüsün cerrahi olarak çıkarılması) gerektirir, ancak bu bez her zaman bir engel teşkil etmez. Hatta büyük bir yardım bile olabilir.
Boston’daki araştırmacılar, eyalet sağlık sistemi verilerini kullanarak kardiyotorasik cerrahi geçiren hastaların sonuçlarını karşılaştırdı: timüsleri çıkarılmayan 6.000’den fazla kişi (kontrol grubu) ve timüsleri çıkarılan 1.146 kişi. Timektomi geçirenler, kontrol grubuna göre 5 yıl içinde ölme olasılığı neredeyse iki kat daha fazlaydı, cinsiyet, yaş, ırk ve timüs kanseri, myasthenia gravis veya ameliyat sonrası enfeksiyonları olanlar da dahil olmak üzere tüm faktörler dikkate alındıktan sonra bile.
Timüsü çıkarılan hastalar, ameliyattan sonraki 5 yıl içinde kansere yakalanma olasılığı da iki kat daha fazlaydı. Dahası, bu kanser genellikle daha agresifti ve tedaviden sonra kontrol grubuna göre daha sık nüksediyordu.
Scadden, “Bu bulgular, timüsün çıkarılmasının sonuçlarının dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor,” diyor.
Bu ilişki neden var bilinmiyor, ancak araştırmacılar, timüs eksikliğinin yetişkin bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişini bozduğunu düşünüyor. Çalışmadaki bir hasta alt grubunun kan testlerinde, timektomi geçirenlerin kanında daha az çeşitli T hücre reseptörleri tespit edildi, bu da kanser veya otoimmün hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilir.
Çalışmanın yazarları, “Bu bulgular, timüsün yetişkinlikte yeni T hücre üretimine ve yetişkin insan sağlığının sürdürülmesine katkıda bulunduğunu desteklemektedir,” sonucuna varıyor. Sonuçları, timüsün sağlığımızı yaşam boyu korumada işlevsel olarak önemli bir rol oynadığını kuvvetle öne sürüyor.
Bu çalışma, New England Journal of Medicine‘da yayınlandı.