Çoğu insan uyurken gördüğü rüyaların çok gizemli ve mantık dışı olduğunu söyler. Ancak hamile olan kadınlar, çok daha garip rüyalar görürler.
Peki neden hamileler daha garip rüyalar görür ?
İnsan uyku döngüsünün beş aşaması vardır. Bunlardan biri – hızlı göz hareketi veya REM – uykuda yaklaşık yüzde 25’ini oluşturur ve Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre en çok rüya görüldüğü aşamadır. Uykuya daldığınızda, ilk REM aşamasına yaklaşık 70 ila 90 dakika sonra girersiniz ve uyku döngüsü tekrarlanırken gece boyunca REM uykusu oluşur.
Rüya gördüğünüzde, beyniniz aktif olarak yeni deneyimler ve duygular ile ayrışıyor ve rüyaların bellek konsolidasyonu ve yeni bilgilerin işlenmesinde rol oynadığı düşünülüyor. Ohio State Üniversitesi Wexner’da doktor ve yardımcı tıp profesörü Dr. Ryan Donald bu şekilde açıklıyor.
Fakat eğer bir kişinin uyku döngüsü bozulur ve REM aşaması sırasında uyanırsa, rüyada neyi hayal ettiğini hatırlama olasılığı daha yüksektir ve hamile kadınlar genellikle farklı hamilelik aşamalarında rahatsızlık hisseder.
Uykudayken bacakları hareket ettirmek için yoğun bir dürtüye neden olan rahatsızlık sendromu hamilelik sırasında daha fazla ortaya çıkabilir ve çok ihtiyaç duyulan uykuyu kesebilir. Dr. Donald, sık sık uyku bozukluğunun uyku döngüsünün REM aşaması sırasında uyanma olasılığını artırdığını, bu da rüyaların daha çabuk, yoğun ve akılda kalıcı görünmesini sağladığını söyledi.
Bazıları İçin Rüya, Bazıları İçin Kabus
Hamile olan kadınların kabus görme oranlarıyla ilgili BMC Gebelik ve Doğum Dergisinde Kasım 2016’da bir araştırma yapıldı. Araştırmada 17-44 yaş arası 406 hamile kadını araştırıldı.
Ve hamile olan kadınların hamile olmayanlara göre iki kat daha fazla kabus gördükleri bildirildi. Hamilelikte özellikle 3. ay stresin arttığı bir dönemdir.
Bilim adamları bu süreçten sonra hamilelikte daha fazla kabus görüldüğünü söylüyorlar.
Haziran 2014’te Uyku Tıbbı dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, gebeliklerinin son dönemlerinde olan 57 gebe kadın araştırıldı; Yüzde 32’sinin haftalık kabuslar gördüğü ve yüzde 21’inin de haftada bir kabustan daha fazla kabus gördüğü öğrenildi.
Sonuç olarak; Gebelik döneminde REM döngüsü sırasında uyanılması, huzursuz bacak sendromunun artması, uykusuzluk, stres ve bazı hormonların seviyesindeki değişimler, rüya döngüsünü etkileyen faktörlerdir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Madde Madde Erken Gebelik Belirtileri
- Hamileyken Kızamık Olursanız Ne Olur?
- Gebeliğin üçüncü çeyreğinde hamile kadınların kişisel alan algısı genişliyor
Çeviren: Kuzey KILIÇ