Gökkuşağı hakkında bilmediginiz 20 şey

Suna Kırgız
Okuma süresi 5 Dakika

Herkes kendi gökkuşağını görür ve sizin gökkuşağınızdaki renk sayısı bir başkasınınkinden farklı olabiliyor. Gökkuşağı nedir? Nasıl oluşur? Herkesin gördüğü gökkuşağı aynı gökkuşağı mı yoksa birbirinden farklı mı? Bu makalemizde gökkuşağı hakkında bilinmeyen bilgileri siz değerli okuyucularımız için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
1. Gökkuşağı hakkında neden bu kadar çok şarkı var? Bunun nedeni, güzel ancak geçici olan meteorolojik olayların iç romantizmimize ilham vermesi olabilir. Belki de, hiç kimsenin aynı gökkuşağını görmemesinden dolayı olabilir.
2. Güneşten gelen, arkanızda bir yerde bulunan, başınızın arkasından ve gözlerinizden geçerek,yerdeki başınızın gölgesinde biten bir çizgi hayal edin. Gördüğünüz herhangi bir gökkuşağı, bu eksen etrafında yer alacaktır.
3. Yanınızda duran birileri de gökkuşağını görebilir, ancak bu, güneşten baş gölgelerine kadar uzanan bir eksen etrafında olacaktır.
4. Gökkuşağı ; güneş ışığı su damlacıklarının içine girip çıkarken oluşur. (genellikle yağmur, ancak bazen su spreyi ve sis veya sisi oluşturan damlacıklar.)

5. Işığın bir kısmı, damlanın dış yüzeyinden yansır, ancak geri kalan kısmı da olduğu gibi kayarak damlacıklara girer.
6. Bu kayma veya kırılma, suyun havadan daha yoğun olması nedeniyle oluşur. Işık damlacığa girerken yavaşlar ve yön değiştirir. (Otoyol boyunca hızlandığınızı ve asfaltın aniden çamura dönüşünce neler olacağını bir düşünün.)
7. Damlacığın içerisine girince, ışık arka iç yüzeyden yansır, daha sonra ikinci bir kez kırılır, sudan çıkıp tekrar havaya doğru kıvrılarak bükülür.
8. Damlacık küre şeklinde olduğundan ve yüzeyleri paralel olmadığından, tüm bu kaymaların giriş ve çıkışları görünür ışığın farklı dalga boyları için biraz farklı açılardan meydana gelir, dolayısıyla çıkan beyaz ışık bir renk yelpazesine dağılır.
9. Gökkuşağının içindeki rengin tonlaması süreklidir – şerit yoktur. Fakat insanlar, renkler de dahil olmak üzere, herşeyi anlamlandırmak için organize etmeyi severler.
10. Araştırmacılar, beynimizin neden yay spektrumunu farklı gruplara böldüğünün nedeninin de bu olduğunu düşünüyorlar . Çizgileri görmenin tam bir mekanizması ve yalnizca beyinde mi yoksa gözde mi olduğu belli değildir.

11. Bir insanın gökkuşağında algıladığı renklerin sayısı, kültürün ürünü olan beklentilere bağlıdır. Örneğin Aristo, gökkuşağında sadece üç renk yazdı: kırmızı, yeşil ve mor.
12. Bazı eski İslam alimleri de üç renkli gökkuşağını gördüler, ama kırmızı, yeşil ve sarıydı. Ortaçağ – bilim insanı Roger Bacon beş renk tanımladı; Çinli bilim insanları ve filozoflar da öyle.
13. Avrupalı bilim insanları, ancak Sir Isaac Newton’dan sonra, 17. yüzyılda, gökkuşağındaki algılanan renklerin Batı müzikal notlarına bağlanmasıyla, yedi rengin olduğu konusunda hemfikir oldular.
14. Unutulmaması gereken başka bir şey: Bir gökkuşağı her zaman güneşin karşısında olmalıdır. Gündüz yıldızımızın yanında veya etrafında bir yer tespit ettiğini düşünüyorsanız, başka bir şey görüyorsunuzdur.
15. Yalancı güneş olarak da bilinen Parhelia, güneşin her iki tarafında da yuvarlak veya dikenli yaylar olarak görünebilir. Haleler ise güneşi çevreler. Her iki olay da prizma görevi gören yüksek irtifa bulutlarındaki altıgen buz kristallerinden kaynaklanır.

16. Ateş gökkuşağının gökkuşağı ile hiçbir ilgisi yoktur. (Veya ateşle.) Bilinen ismiyle Ateş Kuşakları, yatay olarak görünürler ve ışığı kıran yüksek irtifa buz kristallerinin bir başka ürünüdürler.
17. Ayrıca, ateş gökkuşağı Norse mitolojisinin yanan gökkuşağı köprüsüyle karıştırılmamalıdır. Bifrost adı verilen gökkuşağı, ölümlü dünyaya tanrılarla katıldı. Ölümle, değerli ruhlar onu Valhalla ‘ya geçirirdi.
18. Bifrost efsanesi muhtemelen modern bir halk masalının ilham kaynağıdır: evcil hayvanlar öldüğünde, hikaye devam eder, Gökkuşağı Köprüsü’nden geçerek sahiplerini bekledikleri pastoral bir yere giderler.
19. Hayvan severler ve Vikingler, gökkuşağını yaşayanların ve ölülerin dünyaları arasında bir bağlantı olarak gören tek kişi değildir.
Aslında, Bifrost efsanesi, Yunan ve Romalı haberci tanrıça Iris’in kattığı gökkuşağı yolundan kaynaklanıyor olabilir.
20. Diğerleri, hatta daha yaşlı olan Asya ve Yerli Amerikan gelenekleri de renkli yayı, dünyamızı bir başkasıyla ilişkilendiren şey olarak görüyor. Bilim bize, gökkuşağının herhangi bir yere giden bir yol olmadığını söyleyebilir, ancak dünya çapındaki cazibesi,onusevenler, hayalperestler ve benim için hala devam ediyor.
Editör / Yazar: Esra KAŞ
Kaynak: http://discovermagazine.com/2019/may/20-things-you-didnt-know-about–rainbows

Bu makaleyi paylaş
Suna Kırgız, beslenme ve diyetetik alanında uzman bir diyetisyendir. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konularında kişiye özel çözümler sunarak, danışanlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık koşullarına yönelik beslenme programları oluşturma konusundaki derin bilgisi ile, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmektedir.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir