Tazmanya canavarı hakkında ilginç gerçekler

Tazmanya Canavarı tıslamaları, uluma ve çığlıklarıyla isimlerinin hakkını veriyor.
Tazmanya Canavarları Avusturalya’nın güneyindeki büyük bir ada olan Tazmanya’da yaşıyor. Aslında vahşi doğada yaşayabildikleri tek yer de burası.

Tazmanya Canavarları yalnızca adalarda yaşayabiliyorlar ve genellikle kıyı çalılıkları veya ormanlarda yaşamayı tercih ediyorlar.

Vahşi doğada ortalama ömürleri 7-8 yıl sürüyor. Tazmanya Canavarı keseli bir hayvan. Yani kanguru ve koalalarla akraba oldukları söylenebilir.

Dünyanın en büyük etçil keselisi 76 cm uzunluğunda ve 12 kilogram ağırlığında. Tabii boyutlar yaşadığı alana ve yiyeceğin ulaşılabilirliğine göre değişim gösteriyor.

Tazmanya Canavarı siyah tüylerle kaplı olsa da göğsünde, omuzlarında ve kalçasında beyaz tüyler var.

Aynı zamanda çok büyük bir kafası ve çok güçlü bir çenesi var.
Isırma kuvveti en fazla olan hayvan da Tazmanya Canavarı. Santimetrekare başına 84 kg kuvvetle ısırabilir, bu da demek oluyor ki metal bir tuzaktan , onu ısırarak kurtulabilir.

Tazmanya Canavarları yalnız yaşasalar da kuvvetli burunları onları aynı anda aynı leşe yönlendirebilir, bu yüzden sıklıkla beraber beslenirler.
Tazmanya Canavarları küçük bir kanguruyu avlayabilecek olsalar da gerçek hayatta daha fırsatçıdırlar.
Genellikle avlanmaktansa buldukları leşlerle beslenmeyi tecih ederler.

Leşçil olduklarından bozulmuş olsa da buldukları her şeyi yiyerek doğanın korunmasına yardımcı olurlar.
Avlandıklarındaysa genellikle kuşlar, böcekler, sürüngenler ya da küçük kangurular gibi diğer keselileri tercih ederler.

1 Günde genellikle ağırlıklarının %15’i kadar tüketirler ama fırsat bulurlarsa ağırlıklarının yüzde 40 kadar yiyeceği 30 dakika içinde bitirebilirler. Kuyruklarında fazladan yağ depolarlar.

Meraklı ve enerjiklerdir. Geceleri yemek arayışı sırasında uzun mesafeler katedebilirler. Bazı geceler 16 kilometre yol aldıkları olur. Gün içinde küçük taşlarında altı, mağaralar, vombat yuvaları veya oyuk kütükler gibi yerlere sığınırlar.

Çok hızlı koşamasalar da uzun süre yorulmadan koşabilirler. Ayrıca harika tırmanıcı ve yüzücüdürler. Diğer keseliler gibi bebekleri kuru üzüm boyutundadır. Minik şeytan diye adlandırılan bebekleri doğduklarında annelerinin keselerine sığınırlar.

Tek seferde 50’ye kadar yavrulayabilmelerine rağmen en fazla dördü hayatta kalabilir. Yavruları 4 ay boyunca kesede kalır.Tazmanya canavarı Keseden çıktıklarındaysa koalalar gibi annelerinin sırtına tırmanırlar. Avlanma sırasındaysa kesede kalırlar.

Yavrular 6. ayda sütten kesilir ve 9. Ayda bağımsızlıklarını tamamen kazanırlar.
Tazmanya Canavarları vahşi köpek ve tilki saldırıları, araç kazaları, yaşam alanlarını kaybetme gibi tehlikelerle karşı karşıya.

1990 yılında sayıları 130.000-150.000 arasında olmasına rağmen o zamandan beri popülasyonlarında hızlı bir düşüş görülüyor.
DTFD adı verilen, ölümcül bulaşıcı bir yüz tümörü sebebiyle 90lar’ın ortalarından beri sayıları gittikçe azaldı.

Bu tümörün özelliğiyse yüzde başlayıp başa ve ağza yayıldığı içi beslenmeyi zorlaştırması.
Bilim insanları bu hastalığa çare bulup türün tamamen yok olmasını önlemeye çalışıyor.
2008’de yapılan tetkitler sonucunda Tazmanya Canavarı soyu tehlikede olan canlılar listesinde.
Günümüzde sayılarının 10.000-25.000 arasında olduğu düşünülüyor.
Tazmanya Canavarı Avusturalya ve özellikle Tazmanya’da ikonik bir hayvandır.

Avusturalya Ulusal Parklar Doğal Hayatı Koruma Müdürlüğü’nün simgesidir ve Tazmanya Milli Takımı oyuncularına takma ismini vermiştir.

Tazmanya Canavarı dünya çapında Tazmanya Canavarı çizgi filmiyle kısaca Taz olarak biliniyor.
Looney Tunes ve Merrie Melodies çizgi filmlerinde kısa bir süre yer aldıktan sonra 1964’te gösterime ara verildi.

Pazarlama ve televizyon reklamlarıyla 1990’da yeniden popülarite kazandı.

Tazmanya Canavarı Doğal ortam

Bir zamanlar Avustralya’da bolca bulunan Tazmanya şeytanları artık yalnızca Tazmanya adasında bulunuyor.

Tazmanya’daki menzilleri, kıyıdaki çalılıklara ve ormanlara kısmi olmalarına rağmen tüm adayı kapsar. Biyologlar , yaklaşık 400 yıl önce anakaradaki soylarının tükenmesinin, Asya köpeklerinin veya dingoların ortaya çıkışıyla bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Tazmanya Canavarı Üreme

Anneler, yaklaşık üç haftalık hamilelikten sonra 20 veya 30 çok küçük yavru doğurur. Bu tüysüz, kuru üzüm büyüklüğündeki bebekler, annenin kürküne tırmanıp kesesine giriyor.

Bununla birlikte, annenin yalnızca dört meme ucu vardır, bu nedenle yalnızca bir avuç bebek hayatta kalır. Bebekler yaklaşık dört ay sonra keseden çıkarlar, genellikle altıncı ayda sütten kesilirler ve sekizinci ayda kendi başlarına kalırlar.

koruma

Tazmanya canavarı, Avustralya’da korunan bir türdür. 2003 yılında Tazmanya eyalet hükümeti, DFTD’nin oluşturduğu yok olma tehdidine resmi bir yanıt olarak Tazmanya Şeytanını Kurtarın Programını başlattı.

Bu müdahale , hastalığın henüz ortaya çıkmadığı popülasyonları ayırmayı ve türleri yok olmaktan kurtarmak için esaret altında yetiştirme programlarına odaklanmayı içerir. Araştırmacılar ayrıca hastalık için bir aşı geliştirmek için çalışıyorlar.

Tazmanya canavarının kurtarılabileceğine inanmak için sebepler var. 2015 yılında, Hobart’taki Tazmanya Üniversitesi’nde türler konusunda uzman ve National Geographic bursu sahibi olan Menna Jones, bazı şeytanların hastalığa uyum sağlıyor gibi göründüğünü gözlemledi. “Tümörleri gerilemiş yedi, muhtemelen sekiz hayvan gördük” dedi. dedi. “Gördüğümüz modeller umut veriyor.”

Çeviren: Şeyma SÜRÜCÜ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yoga nedir? Yoga tarihi, felsefesi ve çeşitli dalları nelerdir?

Antik Deniz Yaratığı 'Cthulhu' fosili Yeniden Keşfedildi

Antik Deniz Yaratığı ‘Cthulhu’ fosili Yeniden Keşfedildi