Vahşi Komodo Ejderlerinin, Çelik kadar sağlam olan zırhının sırrı çözüldü

Vahşi Komodo Ejderlerinin, Çelik kadar sağlam olan zırhının sırrı çözüldü

Atlas Kardemir
Okuma süresi 5 Dakika

Komodo Ejderleri -gezegenimizdeki en büyük, en vahşi, en etkileyici kertenkele çeşidi- sadece çok daha şaşırtıcı oldu. Yeni bir keşif; bu hayvanların pullu derilerinin altında, burunlarından kuyruk uçlarına kadar, ufak kemiklerden yapılmış zırh benzeri korumalıklarla kaplandığını gösteriyor.

İlgili: Dünyanın vahşi yaşam harikaları Sürüngenler ve Özellikleri

Neden Komodo Ejderi (Varanus Komodoensis) gibi heybetli bir hayvan böylesi bir zırha ihtiyaç duyar?

Bu sürüngenler güçlü, hızlı ve zehirlidir.

Komodo Ejderi

Kendinden çok daha büyük avları yıkabilirler ve türleri milyonlarca yıl öncesine dayanıyor olabilir. Yeni araştırmalara göre, muhtemelen bu zırh bu sürüngenleri diğer türlerinin diğer örneklerinden korumak için var.

Yavruların zırhı yok

İpucu, bu sürüngenlerin gelişimleri sırasında kemik zırhlarını büyütmesinde. Fort Worth Hayvanat Bahçesi  ve Austin’deki Texas Üniversitesi araştırmacıları yeni ölen bir yetişkin ve bir yavru Komodo Ejderinin ayrıntılı CT taramalarını gerçekleştirdiler.

Vahşi Komodo Ejderleri CT Tarama

Yetişkinin tamamen zırhlı olduğunu fakat yavrunun zırhının olmadığını buldular. Bu da ufak kemik olarak adlandırılan osteodermlerin* yetişkinliğe kadar gelişmediğini gösteriyor.

Ve bir yetişkin Komodo Ejderinin doğal ortamında, diğer yetişkin Komodo Ejderi haricinde, tehdit oluşturabilecek hiçbir şey yok.

Texas Üniversitesinden  paleontolog Christopher Bell “Küçük Komodo Ejderleri ağaçlarda biraz zaman harcıyor ve ağaçlardan çıkma yaşına geldikleri zaman birbirleri ile kavga etmeye başlıyorlar.” şeklinde açıkladı. “Bu, zırha ihtiyaç duyabileceği bir zaman olabilir.”

Vahşi Komodo Ejderlerinin, Çelik kadar sağlam olan zırhının sırrı çözüldü

Osteodermlerin kendisi yeni bir keşif değildir ve timsahlar, kertenkeleler ve memeli havyanlardan olan armadillolar da dahil olmak üzere bir dizi sürüngen ve amfibide bulunabilir.

On yıllar boyunca, bu kemikler Komodo Ejderi de dahil olmak üzere yetişkin varanlarda (Sürüngenler) belgelendi.
Komodo Ejderlerinin osteodermlerinden bilimsel literatürde ilk olarak 1928’de William Douglas Burden tarafından bahsedildi:

“Son zamanlarda, avcılar ve kaçak avcılar iyi deriler yakaladığını düşünüyorlardı. Fakat kemikli plakalar veya osteodermler nedeniyle, derilerin hiçbir ticari değeri yoktur.”

Deri genellikle anatomik çalışmalar için çıkarıldığından, kemiklerin derinin içinde nasıl durduğu tam olarak üzerinde çalışılamamıştır veya çalışılıp anlaşılamamıştır.

Komodo Ejderleri ölüsü araştırmak için kolay bulunmuyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi, Komodo Ejderi ölüsü görmek pek kolay değil.  2013’te Fort Worth Hayvanat Bahçesinde 19.5 yaşında erkek bir Komodo Ejderi öldü ve Hayvanat Bahçesi hayvanın cesedini üniversiteye verdi.

Vahşi Komodo Ejderleri

San Antonio Hayvanat Bahçesinde, 2 günlük bebek bir Komodo Ejderi ölmüştü. Onlar da cesedini bağışladı.

Her iki ceset de Yüksek Çözünürlükte X-ray Bilgisayarlı Tomografi (HRXCT) kullanılarak tarandı, fakat olgun erkek makineye giremeyecek kadar büyüktü, bu nedenle sadece kafası taranabildi. Ancak bu, ejderlerin zırhları hakkında etkileyici ayrıntıları ortaya çıkarmak için yeterli oldu.

Komodo Ejderleri

Daha önce de beyan edildiği gibi, bebek osteoderme sahip değildi. Ama HRXCT taramalarının karşılaştırılması için kullanılan diğer 7 kertenkeleden farklı olarak, erkeğin kafasının neredeyse tamamı 4 farklı şekilde örgülü ufak kemiklerle kuşatılmıştı.

Diğer kertenkeleler, bazen tamamen yok oldukları alanlar ve sadece bir veya iki tane kemik şekli ile kemiklerin çok daha seyrek yayılmasına sahip olduğu görünmektedir.

Ancak Komodo’nun kafasının neredeyse tamamı kaplıydı. Sadece gözleri, burun delikleri, ağız kenarı ve pineal gözü (Epifiz bezi) açıktı.

Vahşi Komodo Ejderleri zırhı

Texas Üniversitesinden paleontolog Jessica Maisano “Gördüğümüzde gerçekten çok şaşırdık.” dedi. “Çoğu dev kertenkele sadece bu vermiform (solucan şeklinde) osteodermlere sahiptir. Fakat bu yetişkin kertenkeleler arasında alışılmamış olan 4 farklı morfolojiye* sahip.”

Daha dolgun kapsamda, ejderin yaşı ile ilgisi olabilirdi; 19.5 yaşında, esaret içinde yaşayıp esaret içinde ölen en eski Komodo Ejderlerinden biriydi ve osteodermlerin kertenkelelerin yaşı ile birlikte büyüyor olması olası bir durum.

Farklı yaşlarda daha fazla ejder ile çalışan ekip, bu gizemli zırh üzerine biraz daha ışık tutmaya yardımcı olabileceğini umuyor.

  • Osteodermler* Dermise dayalı ölçekler, plakalar veya diğer yapıları oluşturan kemik birikintileridir.
  • morfoloji* Canlıların yapı ve biçimini inceleyen ve özel fiziksel özelliklerini araştıran bilim dalıdır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ

Bu makaleyi paylaş
Atlas Kardemir, moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. Genetik yapılar ve biyomoleküler süreçler üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak, biyolojik sistemlerin moleküler temellerini anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle genetik mühendislik ve biyoteknoloji uygulamaları konusunda elde ettiği bilgilerle, bilim dünyasında önemli projelere imza atmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir